Ongewenst gedrag kan ik corrigeren met de plantenspuit of door mijn kat in zijn nekvel te grijpen.

Een kat vertoont niet zomaar ongewenst gedrag. Dit heeft altijd een oorzaak. Het corrigeren van dit gedrag is daarom ook ten zeerste af te raden. Met dit gedrag wil je kat je duidelijk maken dat er iets mis is. Lees hier waar jouw kat last van kan hebben en wat je aan ongewenst gedrag kunt doen.

Als mij kat op het aanrecht ligt, moet ik schreeuwen om hem te laten schrikken en weg te jagen.

Een kat kan op ‘vreemde’ plekken in huis gaan liggen als hij te weinig ligplaatsen heeft. Katten vinden het fijn om op hoge plekken te liggen waar ze het overzicht kunnen bewaren. De kat doet in zijn ogen dus niets verkeerd en als je jouw kat laat schrikken om hem te verjagen, heb je kans dat hij bang voor je wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ga bij jezelf na of je wel voldoende plekken in huis hebt waar de kat kan liggen en hoe je moet omgaan met ongewenst gedrag.

kat in doos

Mijn kat krabt aan de bank omdat hij mij dwars wil zitten.

Een kat krabt nooit aan de bank om jou dwars te zitten, maar juist om aan te geven dat hem iets dwars zit. Ga als eerst na of het geen medisch of stressgerelateerd gedrag is door je dier te laten onderzoeken door een dierenarts. Mogelijk zijn er te weinig krabpalen of krabplanken aanwezig. Misschien is de leefomgeving te klein of is de huisvesting niet optimaal. Lees hier welke factoren nog meer oorzaak kunnen zijn van het krabben aan de bank.

Mijn kat plast naast de kattenbak omdat hij onzindelijk is.

Als jouw kat naast de kattenbak plast, is het van groot belang dat je naar de dierenarts gaat. De kans is groot dat dit een medische oorzaak heeft. Stress kan ook voor gezondheidsproblemen zorgen die dit gedrag verklaren. Kijk hier hoe je stress kunt herkennen bij jouw kat. Een andere oorzaak kan zijn dat je kat niet tevreden is met zijn kattenbak, de kattenbakvulling of de plaatsing van de bak. Ook kunnen er te weinig kattenbakken aanwezig zijn. Heb je een oudere kat? Dan kan heeft hij mogelijk last van gewrichtsslijtage en kan hij de kattenbak niet meer in door een te hoge opstap. Lees hier welke omstandigheden nog meer van invloed kunnen zijn op dit gedrag.

kat wil naar buiten

Mijn kat is de hele tijd aan het miauwen om aandacht te krijgen.

Een kat die veel miauwt, wil aangeven dat hij zich niet lekker voelt. Hij kan miauwen om aandacht, maar als dit voortdurend doorgaat wil hij jou iets vertellen. Wellicht is hij niet tevreden met zijn huisvesting, heeft hij honger of wil hij naar buiten. Gaat je kat miauwen als hij naar de kattenbak gaat, dan heeft hij mogelijk blaasproblemen. Ga in dat geval altijd naar een dierenarts. Heb je een oudere kat? Dan kan het zo zijn dat je kat dement of doof is geworden. Ook dan bezoek je de dierenarts om het te laten onderzoeken. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op dit gedrag, vind je hier.

Mijn kat is jaloers omdat er een nieuw gezinslid is.

We zijn geneigd om menselijke emoties toe te kennen aan onze huisdieren, zoals jaloezie. Maar gedragingen die wij als jaloezie bestempelen, komen in veel gevallen voort uit stress of hebben een medische oorzaak. Bezoek altijd een dierenarts om dit uit te sluiten. Een nieuw gezinslid, of dit nu een andere kat, baby of een hond is, kan erg stressvol zijn voor de kat. Deze dieren houden namelijk niet van grote veranderingen. Met meer kennis over de sociale behoeftes van katten weet je waar je rekening mee kunt houden bij de introductie van een nieuw gezinslid. Zorg ook dat je weet wat jouw kat je probeert te vertellen met zijn lichaamstaal, zodat je zijn gedrag juist interpreteert.

Mijn kat wordt dunner en/of slaapt meer omdat hij ouder wordt.

Merk je dat jouw oudere kat steeds dunner wordt of meer slaapt naarmate hij ouder wordt? Laat hem dan onderzoeken door een dierenarts! Oudere katten hebben namelijk meer kans op ouderdomsziektes en moeten jaarlijks worden gecontroleerd door middel van een seniorencheck. Je kat kan ook last hebben van stress of pijn. Ook in dit geval is het van groot belang om naar de dierenarts te gaan.

Als mijn oudere kat zich eenzaam voelt, is het leuk om er een kitten bij te nemen.

Katten zijn sociale dieren, maar dit betekent niet dat ze altijd blij zijn met de komst van een andere kat. Als je een soortgenootje aanschaft, is het belangrijk dat dit een kat is met ongeveer dezelfde leeftijd en van het andere geslacht. Een oudere kat met een kitten is dus geen goede combinatie. Als je kat vrij buiten komt, is het niet per definitie nodig om er een kat bij te nemen. Buiten komt je kat namelijk in contact met zijn soortgenoten en hierdoor wordt er tegemoet gekomen aan zijn sociale behoeftes.

Mijn kat valt me aan omdat hij vals is.

Als een kat je aanvalt, wil hij jou iets duidelijk maken. In veel gevallen komt dit gedrag door pijn of stress en heeft het een medische oorzaak. Het kan ook zo zijn dat de kat graag met rust gelaten wil worden en dit aangeeft door van zich af te bijten. Geef hem dan de ruimte en corrigeer hem nooit! Door hem te straffen, kan de kat namelijk bang voor je worden. Het is van groot belang dat je de lichaamstaal van je kat goed kunt lezen en weet wanneer een kat boos, angstig of juist ontspannen is. Andere oorzaken van ongewenst gedrag vind je hier.

Mijn kat zwaait langzaam met zijn staart omdat hij met me wil spelen.

Als katten langzaam heen en weer zwaaien met de staart, betekent dit dat ze geïrriteerd zijn. Dit gedrag wordt nog wel eens verward met speelsheid: honden kwispelen doorgaans als ze blij zijn. Als jouw kat met zijn staart zwaait nadat jij hem aandacht hebt gegeven, dan is hij geïrriteerd omdat hij met rust gelaten wil worden. Zorg dan dat je afstand neemt en hem zijn gang laat gaan. Het is erg belangrijk dat je de lichaamstaal van jouw kat herkent en weet wat hij je duidelijk wil maken. Naast irritatie kunnen katten met hun staart aangeven dat ze last hebben van pijn of stress. Schakel bij twijfel een dierenarts in om dit uit te sluiten. Lees hier welke factoren nog meer van invloed kunnen zijn op de stemming van jouw kat.

kat buiten mauwen

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag over kattengedrag en ga je graag in gesprek gaan met onze kattendeskundige Marcellina Stolting? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord! Ga bij medische vragen altijd naar de dierenarts.

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?