Bescherming van dieren sinds 1867

Koningin Sophia (17 juni 1818 – 3 juni 1877) stond bekend als een intelligente, kunstzinnige vrouw die correspondeerde met politici, schrijvers en geleerden in heel Europa. Ze was de eerste echtgenote van koning Willem III. In 1867 gaf zij haar naam aan de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Daarmee is de vereniging een van de oudste dierenwelzijnsorganisaties van Nederland. Het initiatief kwam van haar lijfarts dokter Hendriksz. Sophia vond dat de beschaving van een volk is af te lezen aan de manier waarop het met dieren omgaat. Tijdens haar vele buitenlandse reizen constateerde zij dat Nederland wat dat betreft achterop liep en dat het ‘onbeschaafde volk’ opgevoed moest worden. ‘Veredeling van den mensch’ was dan ook een belangrijk doel van de Sophia-Vereeniging.

Meer dan 150 jaar en vele successen later zie de vereniging er heel anders uit. Alles over onze werkwijze, organisatie, het team en andere praktische zaken, lees je hier.

Help ons helpen

Zonder de financiële steun van onze leden en donateurs zouden wij niet kunnen bestaan. Geef jij de dieren ook een kans op een mooie toekomst?