Wat is het probleem?

Moederhonden krijgen nest na nest in smerige schuren. Konijntjes worden door hobbyfokkers gedood omdat ze de verkeerde kleur hebbenHonden stikken in bloedhete auto’sEen veroordeelde dierenbeul krijgt de kans om opnieuw de fout in te gaan. Schrijnende krantenberichten over gevallen van dierenleed die volgens de Wet dieren niet zijn toegestaan. En toch lezen we week in, week uit de meest afschuwelijke verhalen in de media. Want hoewel er in de Wet dieren regels staan ter bescherming van het huisdierenwelzijn, is handhaving van deze regelgeving zwaar onder de maat.

Wat is de oplossing?

De handhaving van de dierenbeschermende regels wordt uitgevoerd door de dierenpolitie, de NVWA en de LID. Voor hen moet meer budget vrijgemaakt worden. Met meer geld voor toezicht en opsporing kunnen meldingen van dierverwaarlozing en -mishandeling adequaat worden opgevolgd en kan ernstig dierenleed worden voorkomen.

Handhaving

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

We vragen de minister aanhoudend om meer geld vrij te maken voor handhaving van de dierenwelzijnswetgeving. Dat wij niet de enigen zijn die dat willen, tonen we aan met onze petitie: er is een enorm draagvlak voor meer handhaving! Daarnaast maken we inzichtelijk dat de huidige handhaving ondermaats is. Dit doen we onder andere door verdachte dierenadvertenties op Marktplaats te bundelen en aan te bieden aan de kamerleden. Hen vragen we om over deze praktijkvoorbeelden en andere actualiteiten kamervragen te stellen. Zodat het onderwerp politiek onder de aandacht blijft.

Ook vragen we aandacht voor het tekort aan handhaving via de (sociale) media en roepen we iedereen op om deze acties te delen.