Houdverbod naaktkatten en Scottish folds aangekondigd

Goed nieuws: er is een houdverbod aangekondigd voor katten met gevouwen oren (Scottish folds) en naaktkatten. Daarmee is de import van en handel in deze dieren ook verboden. Mocht je al in het bezit zijn van zo’n soort kat, dan mag je dit dier houden. Daarna mag je echter geen nieuwe meer aanschaffen. Al jarenlang strijden wij voor een verbod op het fokken, verhandelen en houden van dieren met schadelijke kenmerken. Wij zijn dan ook enorm blij en trots op deze nieuwe stap naar een beter huisdierenwelzijn!

Wat betekent het houdverbod?

Het bezit van katten met gevouwen oren en naaktkatten wordt verboden. Voorbeelden van deze katten zijn de Scottish fold en de sphynx. De ingang van het verbod staat gepland voor begin 2025. Eigenaren die al zo’n kat hebben, mogen dit dier nog houden. Wel moeten zij hun kat laten chippen en de dieren mogen niet meer meedoen aan rasdierenshows. Het aanschaffen van een nieuwe kat met deze kenmerken is verboden. Hetzelfde geldt voor het verhandelen en importeren van deze katten.

Waarom mogen deze katten niet meer?

Deze katten hebben schadelijke uiterlijke kenmerken. Dat wil zeggen dat ze lijden onder hun uiterlijk. Naaktkatten hebben geen vacht om de huid te beschermen. Dit soort katten heeft het snel warm of koud en ze hebben een grotere kans op huidproblemen. Daarnaast speelt de vacht een belangrijke rol in de communicatie. Denk maar aan de rechtsopstaande rugharen of een dikke staart als een kat zich bedreigd voelt. Elke soort beharing, dus ook snorharen, ontbreekt bij dit kattenras. Daardoor worden ze ernstig beperkt in het waarnemen van hun omgeving. Scottish folds hebben gevouwen oren door een erfelijke afwijking van het kraakbeen. Dit is een pijnlijke aandoening die niet alleen de oren, maar het hele lichaam aantast. Deze katten hebben daardoor vaak hun hele leven pijn aan de poten, rug en staart.

Met dit houdverbod komt een einde aan het leed van naaktkatten en Scottish folds. Het is een mooi begin, maar we zijn er nog niet. We blijven doorstrijden tegen het fokken, verhandelen en houden van ongezonde dieren, zoals honden en katten met een te korte snuit.