Huisdieren

Huisdieren

In Nederland worden ongeveer 33 miljoen dieren als huisdier gehouden: honden (1,5 miljoen), katten (2,6 miljoen), konijnen (1,2 miljoen), knaagdieren (0,5 miljoen), paarden (450.000), vissen (18 miljoen) en vogels (8,9 miljoen). Daarnaast worden zo’n 5 miljoen reptielen, amfibieën en exoten gehouden. Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland, heeft een of meer huisdieren.

Informatie over huisdieren

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is voor veel dieren anders. Eenzaamheid, te kleine huisvesting, verkeerde voeding, te weinig aandacht of lichaamsbeweging: dit kan allemaal leiden tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg.

We vinden het belangrijk dat iedereen bewust en goed doordacht aan een huisdier begint. Het is belangrijk om je dier te bieden wat het nodig heeft, zodat je tegemoet komt aan zijn natuurlijke gedrag. Daarom geven we informatie over het gedrag, het aanschaffen en het verzorgen van huisdieren.

Voorkom dierenleed

Bereid je dus goed voor als je aan een huisdier begint. En blijf je verdiepen als je een huisdier hebt. Lees en deel onze informatie over het kopen van een huisdier en onze voorlichting over de verzorging en het gedrag van huisdieren.

Kom je er niet uit? Voor medische vragen neem je altijd contact op met de dierenarts! Voor gedragsvragen en vragen over het aanschaffen van een dier, kun je ook gratis onze gedragsdeskundigen raadplegen van het Sophia DierenSpreekuur. Ze helpen je verder met al je vragen over knaagdieren, konijnen, honden en katten.

Ik heb een huisdier

Alleen als er voldoende rekening gehouden wordt met de biologische achtergrond en de natuurlijke behoeftes van huisdieren, kan er goed voor ze gezorgd worden.

Ik wil een huisdier

Wat heeft een huisdier nodig om een goed leven te kunnen leiden? Kun je een dier genoeg aandacht geven? En waar kun je het beste een huisdier kopen?

Honden

Honden zijn populaire huisdieren. Maar de 1,5 miljoen honden die in Nederland leven, hebben het lang niet altijd zo goed als we zouden willen. Lees meer.

kat

Katten

Een kat lijkt een makkelijk te houden gezelschapsdier. Dat veel mensen zich niet realiseren waar ze aan beginnen, bewijzen de overvolle asielen en al die duizenden katten die over straat zwerven. Lees meer.

Verzorging van konijnen

Konijnen

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken: konijnen lijken relatief gemakkelijk te houden en worden door ouders beschouwd als een ideaal en onschuldig speelkameraadje. Lees meer.

Knaagdieren

Meer dan 860.000 cavia’s, hamsters en andere knaagdieren worden in Nederland als huisdier gehouden. Helaas gaat dat niet altijd even goed. Lees meer.

gedrag van het paard

Paarden

Mensen en paarden kunnen een speciale band opbouwen. Dat komt doordat een paard heel sociaal is. Paarden hebben het liefst andere paarden om zich heen om mee te communiceren. Lees meer.

Vogels

Meer dan 90% van de 8,9 miljoen vogels die in Nederland gehouden worden, zit zijn hele leven alleen in een kooi. En dat terwijl papegaaien en de meeste andere vogels zeer sociale dieren zijn. Lees meer.

vissen kopen

Vissen

In Nederland worden ruim 16 miljoen siervissen gehouden. Vissen zijn hoogontwikkelde, gewervelde dieren die angst, pijn en stress kunnen ervaren. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.