Degoe

De degoe is geen geschikt huisdier

Sinds 1 juli 2024 mogen degoes niet meer worden gehouden als huisdier. Ze zijn namelijk niet geschikt als huisdier, omdat ze niet zijn aangepast op een leven in gevangenschap. Daarnaast kan er niet tegemoet worden gekomen aan de natuurlijke behoeftes van het dier. Alleen zoogdieren die op de huis- en hobbydierenlijst staan, mogen nog worden gehouden als huisdier. Op de lijst staan dertig diersoorten. Wil je weten welke dit zijn?

Waarom is de degoe niet geschikt als huisdier?

  1. Degoes zijn niet volledig gedomesticeerd. Een knuffeldier is het zeer zeker niet, ze houden er absoluut niet van om aangeraakt of opgepakt te worden. Ze zijn enorm snel, waardoor het risico op ontsnappen (met alle risico’s van dien) daarnaast ook nog erg groot is.
  2. Degoes hebben een erg gevoelige spijsvertering en kennen daardoor een streng dieet. Veel degoes die in gevangenschap gehouden worden, lijden aan diabetes omdat zij suikerhoudend voer te eten krijgen.
  3. Degoes hebben veel ruimte nodig om te klimmen, rennen en graven. In een woonhuis is dit onmogelijk te bieden.

Geen kooi groot genoeg voor de degoe

Een geschikte degoekooi bestaat eigenlijk niet. Van nature leeft de degoe is een rotsachtig landschap waar ze veel kunnen klimmen. Daarnaast graven degoes hele gangenstelsels. Deze behoeftes hebben zij in gevangenschap ook. Omdat de dieren zo snel zijn, de neiging hebben overal holen te graven (in de bank bijvoorbeeld) en een enorme behoefte tot knagen hebben, kunnen zij niet los in huis rondlopen. Om deze reden zou de degoekooi dermate groot moeten zijn dat de dieren hierin hun hele leven kunnen slijten. Dit is in een woonhuis niet te realiseren.

Een probleem dat daardoor ook ontstaat is dat de sociale dieren te dicht op elkaars lip komen te zitten. Zonder soortgenootjes kunnen ze zeker niet, maar de dieren hebben wel de ruimte nodig om zich af en toe te kunnen afzonderen. In gevangenschap willen er nog wel eens heftige gevechten optreden omdat de dieren niet voldoende ruimte hebben om van elkaar te kunnen wegvluchten.

Degoe

De huis- en hobbydierenlijst zoogdieren

Omdat niet alle dieren geschikt zijn om te houden als huisdier, heeft de Sophia-Vereeniging jarenlang gestreden voor de invoering van de huis- en hobbydierenlijst. Dit is een lijst met dieren, opgesteld door de overheid, waarvan op grond van wetenschappelijke criteria is vastgesteld dat het mogelijk is om deze dieren als huisdier te houden. Vanaf 1 juli 2024 is de lijst voor zoogdieren eindelijk inwerking getreden. Dieren die niet op deze lijst staan mogen niet meer gehouden worden. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Welke dit zijn, lees je op onze pagina met veelgestelde vragen.

Naast deze lijst voor zoogdieren strijden wij voor positieflijsten voor vogels, reptielen en amfibieën en voor gelijke regels in heel Europa.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij nog een degoe en wil je weten hoe je hem toch zo goed mogelijk kunt verzorgen? Dan kun je gratis terecht bij ons DierenSpreekuur. Onze knaagdierendeskundige Anne Raats beantwoordt jouw persoonlijke vraag graag voor je. Stel jouw vraag gratis via het formulier en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats KnaagdierenSpreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?