Honden

In Nederland leven ruim 1,5 miljoen honden

Honden zijn populaire huisdieren. Maar de 1,5 miljoen honden die in Nederland leven, hebben het lang niet altijd zo goed als we zouden willen. Te veel dieren zijn slachtoffer van malafide hondenhandel of  hebben gedragsproblemen door een verkeerde opvoeding en verzorging. Ook worden veel dieren ondoordacht aangeschaft. Het gevolg: jaarlijks belanden duizenden honden in het asiel of op een advertentiewebsite. Andere honden worden verwaarloosd en kwijnen weg van eenzaamheid. Kinderen en mensen met angst voor honden worden gebeten omdat ze de lichaamstaal van honden niet begrijpen. En wat dacht je van al die rashonden die zo doorgefokt zijn dat ze dagelijks pijn lijden?

Wat doen wij?

De Sophia-Vereeniging bestrijdt hondenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, de verzorging en de natuurlijke behoeftes van honden. Ook leren wij kinderen hoe ze veilig en respectvol met honden omgaan. Via politieke lobby en publiekscampagnes zetten wij ons in voor beschermende wetgeving rondom hondenhandel en -fokkerij.

Wil jij ons helpen om honden in nood een beter leven te geven? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van de hond

Gedrag van de hond

Het gedrag van de hond heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand. Lees over de sociale behoeften en wat een hond nog meer nodig heeft. Lees meer.

Hond kopen

Hond kopen

Een hond kopen is een hele verantwoordelijkheid. Wil je een hond uit het asiel kopen, of een puppy? Hier moet je op letten. Lees meer.

Malafide hondenhandel

Malafide hondenhandel

Koop nooit een dier bij een malafide hondenhandel of malafide hondenfokker. Zo herken jij deze handelaren en fokkers. Lees meer.

hondenverzorging

Hondenverzorging

Goede hondenverzorging houdt de hond gelukkig en gezond. Lees hier over vachtverzorging, gebitsverzorging, hondenvoer en meer. Lees meer.

Rashonden

Rashonden worden gefokt op hele specifieke uiterlijke kenmerken. De positie en lengte van de oren, de omvang van de schedel, de lengte van de snuit, zelfs de kleur van de vacht is van belang. Hoe het dier er uit moet zien, staat exact beschreven in de rasstandaard. Lees meer.

hondenschool hond met baasje

Hondenschool

Je wilt een gehoorzaamheidscursus volgen met je hond. Maar welke hondenschool is geschikt? De Sophia-Vereeniging heeft een aantal aandachtspunten op een rij gezet om je te helpen in je keuze voor een hondenschool. Lees meer.

Hond en kind

Doordat een hond en een kind elkaars lichaamstaal niet goed kunnen duiden, gebeuren er jaarlijks duizenden ongelukken. Om risico’s te voorkomen, is het belangrijk dat al lang voor de geboorte van een baby nieuwe gedragsregels voor de hond worden doorgevoerd. Lees meer.

Bang voor honden

Veel mensen zijn bang voor honden. Omdat ze overal honden tegen kunnen komen, ervaren deze mensen hun omgeving als onveilig. Bovendien vertonen bange mensen vaak gedrag dat honden uitdaagt tot een reactie. Lees meer.

Honden in de multiculturele samenleving

Over het houden van honden wordt binnen een multiculturele samenleving verschillend gedacht. De Nederlandse samenleving bestaat uit talloze culturen. Binnen iedere cultuur bestaan andere opvattingen over de verhouding tussen dier en mens en over hoe er met dieren wordt omgegaan. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help honden in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je honden in nood aan een beter leven! Lees meer.

Bestel Honden, waar begin je aan

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.