In Nederland leven ruim 1,5 miljoen honden

Honden zijn populaire huisdieren. Maar de 1,5 miljoen honden die in Nederland leven, hebben het lang niet altijd zo goed als we zouden willen. Te veel dieren zijn slachtoffer van malafide hondenhandel of  hebben gedragsproblemen door een verkeerde opvoeding en verzorging. Ook worden veel dieren ondoordacht aangeschaft. Het gevolg: jaarlijks belanden duizenden honden in het asiel of op een advertentiewebsite. Andere honden worden verwaarloosd en kwijnen weg van eenzaamheid. Kinderen en mensen met angst voor honden worden gebeten omdat ze de lichaamstaal van honden niet begrijpen. En wat dacht je van al die rashonden die zo doorgefokt zijn dat ze dagelijks pijn lijden?

Wat doen wij?

De Sophia-Vereeniging bestrijdt hondenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, de verzorging en de natuurlijke behoeftes van honden. Ook leren wij kinderen hoe ze veilig en respectvol met honden omgaan. Via politieke lobby en publiekscampagnes zetten wij ons in voor beschermende wetgeving rondom hondenhandel en -fokkerij.

Wil jij ons helpen om honden in nood een beter leven te geven? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Van de 1,5 miljoen honden in Nederland leeft 90% alleen. Als hun baas te vaak van huis is, kunnen ze zo verknipt raken door hun verlatingsangst dat het gedrag van de hond niet meer te handhaven is. Honden blaffen en janken de hele buurt bij elkaar, ze vernielen de huisraad of worden onzindelijk. Lees meer.

Al lange tijd wil je een hond aanschaffen. Samen met je gezinsleden of huisgenoten ben je tot de conclusie gekomen dat er genoeg tijd, energie, ruimte en geld is om een hond een goed leven te kunnen bieden. Lees meer.

Bij een goede verzorging van honden is veel beweging essentieel. Een hond moet zeker vier keer per dag uitgelaten worden, waarvan minimaal een keer minstens een uur. Een enthousiast baasje dat het dier veel aandacht geeft, behoort tot de eerste levensbehoeften. Lees meer.

Rashonden worden gefokt op hele specifieke uiterlijke kenmerken. De positie en lengte van de oren, de omvang van de schedel, de lengte van de snuit, zelfs de kleur van de vacht is van belang. Hoe het dier er uit moet zien, staat exact beschreven in de rasstandaard. Lees meer.

Je wilt een gehoorzaamheidscursus volgen met je hond. Maar welke hondenschool is geschikt? De Sophia-Vereeniging heeft een aantal aandachtspunten op een rij gezet om je te helpen in je keuze voor een hondenschool. Lees meer.

Doordat een hond en een kind elkaars lichaamstaal niet goed kunnen duiden, gebeuren er jaarlijks duizenden ongelukken. Om risico’s te voorkomen, is het belangrijk dat al lang voor de geboorte van een baby nieuwe gedragsregels voor de hond worden doorgevoerd. Lees meer.

Veel mensen zijn bang voor honden. Omdat ze overal honden tegen kunnen komen, ervaren deze mensen hun omgeving als onveilig. Bovendien vertonen bange mensen vaak gedrag dat honden uitdaagt tot een reactie. Lees meer.

Over het houden van honden wordt binnen een multiculturele samenleving verschillend gedacht. De Nederlandse samenleving bestaat uit talloze culturen. Binnen iedere cultuur bestaan andere opvattingen over de verhouding tussen dier en mens en over hoe er met dieren wordt omgegaan. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help honden in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je honden in nood aan een beter leven! Lees meer.

Bestel Honden, waar begin je aan

 • Meldpunt doden van huisdieren


  Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
 • Niets missen?


  Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief.
  Door je aan te melden maak je nu ook kans op een gratis artikel naar keuze uit onze webwinkel! *Wij verloten iedere maand 1 artikel.
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!