Denk je eraan om een puppy aan te schaffen? Kijk eerst of een hond wel in jouw leven past. Er komt veel verzorging, tijd en verantwoordelijkheid bij kijken. Zeker puppy’s hebben extra aandacht nodig. De opvoeding en socialisatie kosten veel tijd, geduld en kennis.

Test of een hond bij jou past met onze gratis checklist!

Enkele tips als je een puppy wilt kopen:

  • Koop je bij een rashondenfokker, controleer dan of deze geen slechte naam heeft bij de rasvereniging.
  • De moederhond moet bij de pups aanwezig zijn.
  • De pups moeten zijn opgegroeid in een prikkelrijke omgeving, het liefst in de huiskamer.
  • Een fokker hoort een voedingslijst mee te geven en bereid zijn je te helpen bij kleine problemen.
  • Een goede fokker zal vragen naar je omstandigheden, om te zien of de pup goed terechtkomt.
  • Er mag geen dwang op je uitgeoefend worden om de pup te kopen.
  • De ideale leeftijd om een puppy te kopen is tussen de acht en twaalf weken (nooit onder de zeven weken!), afhankelijk van de omstandigheden.
  • De moederhond en pups mogen geen angst of agressie vertonen.
  • Het nest moet er levendig en schoon uitzien.
  • De pup die je wilt kopen moet een keer ingeënt, een wormenkuur gehad hebben.
  • Koop in een gewoon gezin nooit een hond uit werklijnen, zoals jachthonden, politiehonden et cetera. Deze honden vereisen extra aandacht, tijd en kennis.
  • Neem geen hond als je niet genoeg tijd, ruimte, energie of financiële middelen hebt om het dier een goed leven te bieden.
  • Begin tijdig met de voorbereiding. Vaak moet je op een pup wachten.
  • Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.
  • Bij twijfel: begin er niet aan!

De particulier met het pretnestje

Een (soms per ongeluk) nestje bij mensen thuis wordt ook wel een pretnestje genoemd. Mensen vinden het hebben van een nestje een leuke (meestal) eenmalige ervaring. Ga je hier je pup kopen, dan is het wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de ouderhonden voorafgaand aan de zwangerschap vaak geen medische keuringen hebben ondergaan. Je weet dus eigenlijk niet precies wat je in huis haalt aan erfelijke basis. Ook heeft de eigenaar van het nestje over het algemeen weinig tot geen ervaring met het groot brengen van een nestje pups. Wettelijke regels zijn niet altijd bekend, let hier goed op.

Let op

ALARMBELLEN: Geeft de eigenaar openhartig toe dat ze al vaker pretnestjes heeft gehad met de hond? Of is er opvallend veel ervaring met het grootbrengen van nestjes? Vraag je dan af of het geen malafide fokker is. Blijf hier altijd alert op!

puppytraining hondenschool

De hobbyfokker

Een hobbyfokker fokt maximaal twintig pups per jaar. Een hobbyfokker is helemaal weg van een bepaald ras of een bepaalde kruising en zoekt alles tot in de puntjes uit. Deze passie voor de honden en het vak is vaak al snel te zien. De moederhond is dan ook echt een familie lid. Dat moet ook wel, want deze mensen verdienen niet echt geld aan deze fokkerij. Ze vinden het leuk om te doen in hun vrije tijd en spelen graag quitte met de onkosten van het fokken. De hondeneigenaar heeft zelf vaak een reguliere baan. Deze fokkers hoeven niet aangesloten te zijn bij een rasvereniging, maar dat is zeker wel mogelijk.

Let op

ALARMBELLEN: Ga altijd langs op de plek waar de pup is opgegroeid, kijk naar de omstandigheden waarin hij is opgegroeid en zorg dat je de moederhond ook te zien krijgt. En ga eens op onderzoek uit op internet. Zie je meer advertenties van dezelfde verkoper (let op het adres, de naam wil nog wel eens wisselen)? Worden er verschillende populaire hondenrassen aangeboden? Dit is reden tot zorg. Twijfel? Vraag eens bij Raad van Beheer, een lokale dierenarts, andere fokkers of de lokale hondenschool hoe deze fokker bekend staat.

De beroepsmatige rashondenfokker

Er zijn ook mensen die bewust en regelmatig (meer dan 20 pups per jaar) fokken met honden om een bepaald ras, waar ze helemaal gek van zijn, te behouden. Deze fokkers zijn vaak aanwezig op verschillende shows en/of zijn heel fanatiek in een bepaalde hondensport die kenmerkend is voor het ras (denk aan de border collie die schapen drijft). Gezondheid en uiterlijk van het ras is voor hen heel belangrijk. De hond is als een gezinslid en daarvoor willen ze het beste. Dit betekent overigens ook dat de pups vaak als kind aanvoelen en ze dus veel vragen zullen stellen over jouw huissituatie en leefstijl. Hebben ze twijfels of een hond goed bij jou terecht komt, dan kan het maar zo gebeuren dat je bij hun geen hond kunt kopen.

Medische keuring

Beroepsmatige rashondenfokkers zijn vaak lid van een rasvereniging en ingeschreven bij Raad van Beheer. De honden en pups zijn dan ook voorzien van een stamboom. Over het algemeen zijn de ouderdieren medisch gecontroleerd, om zeker te zijn dat de hond vrij is van bepaalde erfelijke ziektes. Dit is belangrijk om te kunnen bepalen of de pup kans heeft op bepaalde erfelijke aandoeningen. Let bij het kopen van een rashond altijd op erfelijke gebreken en extreme uiterlijke kenmerken!

Waarom de hogere prijs?

Het uitzoeken van de bloedlijn, het groot brengen en opvoeden van de moederhond, de zorg tijdens de zwangerschap, de acht weken zorg voor een nestje… Het zijn een aantal voorbeelden van de taken van een fokker. Het kost veel tijd om dit allemaal goed te regelen en er zitten ook risico’s aan. Zo kun je twee jaar lang inzetten om een moederhond op te voeden, waarna blijkt dat ze bepaalde gezondheidstesten niet haalt en alsnog afvalt.

Dit alles maakt het een bijzonder vak en dit verklaart de prijs die je moet betalen voor een stamboomhond. En vergeet niet dat het de fokker ook geld kost om een pup goed te kunnen afleveren. De fokker betaalt medische kosten zoals het vaccineren, het chippen en eventuele dierenartskosten mochten de pups ziek worden of de geboorte niet vanzelf gaan. Daarnaast zijn er dekkosten, die bij een rashond al snel richting de duizend euro kunnen gaan.

Regels voor beroepsmatig fokken met (ras)honden

Een fokker is pas beroepsmatig wanneer er meer dan twintig pups per jaar worden geboren. Afhankelijk van de grootte van de nesten kun je zeggen dat er meer dan twee a drie nesten worden geboren per jaar. Let hierbij wel op: een moederhond mag volgens de wet maar 1 nestje per jaar krijgen.

De Raad van Beheer heeft nog een paar andere belangrijke basisregels opgesteld voor het fokken met honden. Om een stamboomfokker te onderscheiden van de rest:

  • De moederhond mag niet gedekt worden voor ze de leeftijd van een jaar en vier maanden heeft bereikt.
  • De moederhond, die nog niet eerder pups heeft gehad, mag niet worden gedekt na haar zesde levensjaar.
  • De moederhond, die al eerder pups heeft gehad, mag niet meer gedekt worden als ze de leeftijd van negen jaar heeft bereikt.
  • De moederhond mag maar eens per twaalf maanden een nest pups krijgen.

Deze punten waarborgen het welzijn van de moederhond. Het is heel belangrijk om hier goed naar te kijken. Een moederhond die aan de lopende band puppy’s op de wereld zet, lijdt verschrikkelijk.

Let op

ALARMBELLEN: Een betrouwbare fokker, aangesloten bij de Raad van Beheer, levert altijd een stamboom bij de pup, als een soort visitekaartje van zijn werk. De fokker is de enige persoon die de stamboom kan aanvragen voor de pup. Moet je extra betalen voor een stamboom? Dan zou het kunnen gaan om een malafide fokker.

Malafide fokkers

Helaas handelen niet alle fokkers uit liefde voor de hond. Voor sommige mensen is de moederhond gewoonweg een productiemachine van puppy’s die heel snel, heel veel geld kunnen opleveren. Malafide fokkers hebben vaak heel veel honden die continu allerlei rassen puppy’s ‘produceren’. LET OP: malafide fokkers doen er alles aan om over te komen als betrouwbare fokkers. Bij het aanschaffen van een pup moet je dus ontzettend alert zijn!

ALARMBELLEN INDIEN:

  • de pup relatief goedkoop is. Malafide fokkers verkopen pups vaak tegen lagere prijzen dan een erkende fokker;
  • je de pup direct mee kunt nemen of zelfs (gratis) thuisbezorgd krijgt. Bij een erkende fokker zijn soms wachtlijsten van wel twee jaar;
  • in een advertentie meerdere (populaire) rassen vermeld staan;
  • de pup die je wilt kopen uit een buurland komt. Hier geldt een andere wet- en regelgeving, wat problemen kan opleveren bij een miskoop;
  • je pups in een dierenwinkel ziet. Hier komen diverse nesten bij elkaar, wat de kans op ziekten vergroot. Ook zijn de pups bijna altijd te vroeg bij de moeder weggehaald;
  • een pup uit het buitenland komt en jonger is dan 15 weken. Een pup uit het buitenland moet een rabiës enting hebben. Deze mag pas op een leeftijd van twaalf weken gegeven worden en vervolgens is er drie weken wachttijd. De pup uit het buitenland mag dus nooit jonger zijn dan 15 weken als hij over de grens komt!
Let op

Malafide fok-pup redden

Zie jij advertenties van vermoedelijk een malafide fokker en val je als een blok voor de pups? Bedenk dan dat je door een eventuele reddingsactie de malafide fokkerij blijft stimuleren en dat de omstandigheden voor de moederhond en volgende pups er niet beter op worden. Dat ene pupje redden, houdt het leed in stand! Wat je wel kunt doen? Doe melding via 144, red een dier en zorg dat meerdere mensen dit doen. Zo kan het dossier worden opgebouwd en kan er daadwerkelijk een einde komen aan dit afschuwelijke leed.

Nieuwe regelgeving per 1 november 2021

Om de malafide handel in honden tegen te gaan is het per 1 november 2021 verplicht dat iedere hond bij verkoop of overdracht is gechipt, geregistreerd en voorzien van een officieel EU-dierpaspoort. Iedere fokker (dus ook als je eenmalig een pretnestje hebt) moet bij het RVO een UBN (Uniek Bedrijfsnummer) aanvragen. De fokker (of importeur) is ook degene die de chip van de hond zal moeten registreren bij een erkend portaal. De koper van de hond past deze registratie vervolgens aan naar zijn/haar contactgegevens. Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.

Let op: Een UBN is gekoppeld aan het adres waarop de fokker zijn activiteiten uitoefent. Fokkers met UBN nummer worden niet gecontroleerd. Het hebben van dit nummer zegt dus helemaal niets over hoe betrouwbaar de fokker is. Je kunt alsnog te maken hebt met een broodfokker.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Flora van Dijk HondenSpreekuur

Weten wat wij doen om honden een beter leven te geven?