Wat is het probleem?

Impulsaankopen

In winkels en op het internet word je dikwijls aangemoedigd om zonder nadenken een huisdier te kopen. Als het dier vervolgens meer tijd en geld kost dan verwacht, krijgen de dieren niet de zorg die ze verdienen. Ze slijten hun dagen in een hoekje van het huis, worden afgestaan, gedumpt en soms zelfs gedood.

Malafide praktijken

Daarnaast werkt de huisdierenhandel gruwelijke fokpraktijken in de hand, die ernstig dierenleed tot gevolg hebben. Om tot het perfect verkoopbare ‘product’ te komen gaan fokkers veel te ver. Kassa maakte een schokkende reportage van de handel die achter cavia’s in dierenwinkels schuil gaat. EenVandaag maakte een item over konijnenfokkers die gezonde konijnen met de verkeerde vachtkleur om het leven brengen. De malafide dierhandel, wie het enkel om het geld te doen is, maakt gretig gebruik van de situatie.

Dieren die niet op tijd verkocht worden in dierenwinkels en tuincentra gaan ’terug naar de fokker’. Zij worden gedood en eindigen als diervoeder. Het dier kost meer dan het opbrengt en moet daarom weg. Onacceptabel.

Wat is de oplossing?

  • Drastische beperking van de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via advertentiewebsites.
  • Eenduidige, handhaafbare minimale huisvestings- en verzorgingsnormen voor fokkers, handelaren en eigenaren.
  • Transparantie door een registratieplicht van de handelsstromen van huisdieren.
Doden van dieren

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Door mensen bewust te maken van het dierenleed door de commerciële huisdierenhandel. Daarnaast geven we voorlichting over een verantwoorde aanschaf.

We gaan in gesprek met dierenwinkels en tuincentra die huisdieren verkopen en vragen hen hiermee te stoppen. Dierenvrienden kunnen ons hierbij helpen via een e-mailactie waarbij iedereen winkels en Marktplaats.nl kan vragen om te stoppen met de verkoop van dieren.

Ondertussen pleiten we voor een verbod op verkoop van dieren via advertentiewebsites zoals Marktplaats en Facebook. Zodat de keuze om dieren te verkopen voortaan niet meer aan de winkel is die een financieel belang heeft. Onze petitie tegen de huisdierenhandel werd door door meer dan 13.000 mensen ondertekend! In de samenwerkingsverbanden Fairdog en de Dierencoalitie strijden we met vele andere organisaties samen, onder andere voor een einde aan het leed in de huisdierenhandel.