hamster hand
30 september 2022
> Blog

Dierendag: geef om de vergeten huisdieren!

Het is 4 oktober, Werelddierendag. Grote kans dat jij je huisdier extra verwent. Maar wat gebeurt er met al die dieren die onzichtbaar lijden? 

In Nederland is huisdierenleed aan de orde van de dag 

Je zou verwachten dat we in Nederland goed omgaan met huisdieren. Toch vindt er veel dierenleed plaats doordat mensen een dier aanschaffen zonder goed te beseffen waar ze aan beginnen. Ons hart huilt om de vele berichten over dieren die worden afgedankt omdat ze te veel gedoe zijn, te veel lawaai maken, te veel geld kosten of het veld moeten ruimen voor een baby of een nieuwe bank. 

Onzichtbaar lijden achter de voordeur

Dan zijn er nog ontzettend veel huisdieren die weliswaar niet worden gedumpt, maar die wel hun leven lang onzichtbaar lijden achter de voordeur. Deze dieren kwijnen weg omdat hun eigenaar niet weet wat zijn dier nodig heeft:  

  • De hond die uren voor de deur ligt te wachten op het baasje. Gaat hij blaffen om aandacht of een aai, dan wordt hij gestraft;
  • Het konijn dat gek wordt van eenzaamheid en tralieknagend zijn tijd uitzit. Om van de herrie af te zijn, wordt een smerig middeltje op de spijlen van zijn kooi gesmeerd; 
  • De hamster die tig keer per dag uit zijn hok gehaald wordt door knuffelgrage kinderen. Zij weten niet dat hamsters overdag slapen en doodsbang zijn als ze worden opgepakt.

Deze vergeten dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. 

Samen met jou kunnen we deze dieren beschermen door campagnes te voeren voor betere wetgeving en voorlichting over hun natuurlijke behoeftes. Want met meer kennis worden huisdieren zorgvuldiger aangeschaft en wordt er beter voor ze gezorgd. Dieren begrijpen is dieren beschermen. Help je mee?

kat zielig

Jouw steun helpt om:

  • voorlichting te geven over de natuurlijke behoeftes en de lichaamstaal van huisdieren;
  • impulsaankopen te voorkomen;
  • eenzaamheid bij huisdieren te bestrijden;
  • de Sophia DierenSpreekuren gratis toegankelijk te houden voor vragen over aanschaf, gedrag en verzorging; 
  • wet- en regelgeving te realiseren die dieren beschermt.

Help mee om huisdierenleed te voorkomen

Goede voorlichting over huisdieren voorkomt ernstig dierenleed. Samen met jou maken we het verschil door altijd het belang van de dieren voorop te stellen en niet het belang van de eigenaar. 

Maak Werelddierendag een feest voor alle huisdieren en doneer om dierenleed te voorkomen. Hoe groot of klein je bijdrage ook is, met jouw steun bestrijd je daadwerkelijk dierenleed! 

Namens de huisdieren ontzettend bedankt!