Katten

Katten hebben sociaal contact met soortgenoten nodig

Een kat lijkt een makkelijk te houden gezelschapsdier. Dat veel mensen zich niet realiseren waar ze aan beginnen, bewijzen de overvolle asielen en al die duizenden katten die over straat zwerven. Deze zwerfkatten lijden een erbarmelijk bestaan en ze planten zich ongebreideld voort. ‘Afschieten, die dieren’, zeggen fanatieke jagers. ‘Castreren is de oplossing’, zeggen kattenliefhebbers. Ook andere kattenproblemen zijn aan de orde van de dag, zoals de schrijnende praktijken in de raskattenfokkerij: door inteelt kampen vele raskatten hebben met ziektes, lichamelijke afwijkingen en een slecht immuunsysteem.

Wat doen wij?

Niets zonder onze achterban! Samen met talloze dierenliefhebbers helpen wij de katten al sinds 1867. Zo installeerden wij begin 19e eeuw voor drinkwatervoorzieningen voor zwerfkatten in de grote stad, zorgden wij voor de eerste dierenambulance die ooit door Amsterdam reed en werden katten van eigenaren die tijdens de oorlog niet meer voor hun dier konden zorgen door onze vrijwilligers liefdevol opgevangen. Tegenwoordig lichten wij (potentiële) katteneigenaren voor over het houden van katten, zo wordt ontzettend veel dierenleed voorkomen. In de politiek pleiten wij voor strengere regels aangaande fok en verkoop van katten, om zo de enorme aantallen gedumpte katten terug te dringen. Ondanks alle mooie resultaten hebben de katten onze hulp nog steeds hard nodig. Wil jij ook helpen? Kijk dan snel wat jij kunt doen!

Kattengedrag

Katten worden vaak als huisdier gehouden omdat veel mensen denken dat een kat het prima redt in z’n eentje thuis. Als we echter kijken naar het natuurlijke gedrag van de kat, dan zien we dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn. Lees meer.

Verzorging van katten

Alles over de verzorging van je katten, van kattenvoer, kattenspeeltjes, vachtverzorging tot kattenbak. Lees meer.

Een kat kopen

Overweeg je een kat als huisdier te nemen? Bereid je dan goed voor. Wat kost een kat aan tijd, geld en energie? Lees meer.

asielkatten kopen

Asielkatten kopen

Een kat adopteren uit het kattenasiel geeft een huisdier een fijne nieuwe plek. Een asielkat kopen heeft veel voordelen. Lees meer.

kitten kopen

Kitten kopen

Wil je een kitten adopteren, dan is het allerbelangrijkste dat je nieuwe kitten niet te jong bij de moeder wordt weggehaald. Lees meer.

Raskat kopen

Raskatten zijn duurder in aanschaf dan huis-, tuin- en keukenkatten. Ga naar een goede erkende fokker en wees je bewust van de rasproblemen. Lees meer.

Zwerfkatten

Jaarlijks is nog steeds sprake van tussen de 136.000 tot 1.2 miljoen zwerfkatten. Bekend is dat er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht komen en dat het aantal zwerfkatten blijft groeien. Lees meer.

Vroegcastratie

Om de groei van het aantal zwerf- en asielkatten een halt toe te roepen, pleit de Sophia-Vereeniging voor vroegcastratie. De dieren worden dan gecastreerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.