Katten

Katten

In Nederland worden zo’n 2,6 miljoenen katten als huisdier gehouden. Een kat lijkt een makkelijk te houden gezelschapsdier. Natuurlijk zorg jij goed voor je kat en zal die niet op straat of in het asiel belanden. We vinden het dan ook heel belangrijk dat iedereen zich goed verdiept in de verzorging en het gedrag van katten. Op die manier weet je waar je aan begint als je een kat aanschaft.

Voorkom kattenleed

Toch is er een hoop kattenleed in Nederland. Er zijn naar schatting tussen de 136.000 en 1,2 miljoen zwerfkatten. Dat komt ondermeer door impulsaankopen. Huisdierenhandel op bijvoorbeeld Marktplaats werkt ondoordachte aankopen in de hand. Ook andere kattenproblemen zijn aan de orde van de dag, zoals de schrijnende praktijken in de raskattenfokkerij: door inteelt kampen vele raskatten hebben met ziektes, lichamelijke afwijkingen en een slecht immuunsysteem.

Kattengedrag

Katten worden vaak als huisdier gehouden omdat veel mensen denken dat een kat het prima redt in z’n eentje thuis. Als we echter kijken naar het natuurlijke gedrag van de kat, dan zien we dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn. Lees meer.

Verzorging van katten

Alles over de verzorging van je katten, van kattenvoer, kattenspeeltjes, vachtverzorging tot kattenbak. Lees meer.

Een kat kopen

Overweeg je een kat als huisdier te nemen? Bereid je dan goed voor. Wat kost een kat aan tijd, geld en energie? Lees meer.

asielkatten kopen

Asielkatten kopen

Een kat adopteren uit het kattenasiel geeft een huisdier een fijne nieuwe plek. Een asielkat kopen heeft veel voordelen. Lees meer.

kitten kopen

Kitten kopen

Wil je een kitten adopteren, dan is het allerbelangrijkste dat je nieuwe kitten niet te jong bij de moeder wordt weggehaald. Lees meer.

Raskat kopen

Raskatten zijn duurder in aanschaf dan huis-, tuin- en keukenkatten. Ga naar een goede erkende fokker en wees je bewust van de rasproblemen. Lees meer.

Zwerfkatten

Jaarlijks is nog steeds sprake van tussen de 136.000 tot 1.2 miljoen zwerfkatten. Bekend is dat er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht komen en dat het aantal zwerfkatten blijft groeien. Lees meer.

Vroegcastratie

Om de groei van het aantal zwerf- en asielkatten een halt toe te roepen, pleit de Sophia-Vereeniging voor vroegcastratie. De dieren worden dan gecastreerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.