Wat heeft een kat nodig?

Om jouw huis helemaal ‘cat-friendly’ te maken, moet je rekening houden met verschillende aspecten. De plaatsing van de kattenbak en de drink- en voerbakjes, voldoende verrijking en ruimte, fijne plekken om te slapen of te rusten en ga zo maar door. Wist je bijvoorbeeld dat katten het niet fijn vinden als hun eet- en drinkbakje naast elkaar staan? En dat katten niet in de buurt van hun kattenbak willen eten?

De ideale kattenbak

Katten zijn van nature schone dieren en doen hun behoefte het liefst steeds op een nieuwe plek. Het is dus van groot belang dat de kattenbak schoon is. Katten begraven hun urine of ontlasting ook om die reden. Wanneer ze dit niet doen, willen ze andere katten attent maken op hun aanwezigheid.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

  • Voor iedere kat heb je minimaal +1 extra kattenbak nodig, ook als je er maar eentje hebt. Katten houden er namelijk niet van om op dezelfde plek te plassen en te poepen. Heb je twee katten? Dan heb je minimaal drie kattenbakken nodig.
  • Maak de kattenbak dagelijks schoon. Let op! Verschoon de kattenbak niet zelf als je zwanger bent. Dit kan gevaarlijk zijn in verband met parasitaire infecties.
  • De kattenbak moet op een makkelijk bereikbare plek staan en niet midden in een looproute. Dit kan je kat als onrustig en onveilig ervaren.
  • Zet de kattenbak niet in de buurt van het eten en drinken. Dit vinden katten niet fris.
  • Gebruik een geurloze, klonterende en fijne kattenbakvulling. Het type kattenbakvulling speelt namelijk een grote rol bij (on)zindelijkheid.
  • Let op! Loopt jouw kat rondjes in de kattenbak en gaat hij er vervolgens weer uit zonder iets te doen? Dan kan het zijn dat hij niet tevreden is met de kattenbak. Als de kat erg vaak plast, dunne ontlasting heeft of miauwt tijdens het plassen, raadpleeg dan de dierenarts.
Kat kattenbak

Heb je meerdere katten in huis?
Zet de kattenbakken ver uit elkaar en verdeel deze over verschillende plekken in huis. Houd hierbij goed in de gaten of de katten deze plekken prettig vinden. Het kan namelijk zo zijn dat een van de katten de toegang blokkeert. Dan heeft het natuurlijk geen zin om meerdere kattenbakken te plaatsen. De locatie en toegankelijkheid zijn dus nóg belangrijker.

Heb je een oudere kat?
Zorg dat het opstapje van de kattenbak niet te hoog is. Hij kan last hebben van de gewrichten en daardoor moeilijk bij de kattenbak komen. Doe ook een seniorencheck bij katten van zeven jaar en ouder.

kat krabpaal groot

Voldoende verrijking

Om verveling te voorkomen, is verrijking erg belangrijk in de leefruimte van katten. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld speeltjes, krab- en klimmogelijkheden en verschillende ruimtes om te verkennen. Katten vinden het leuk om nieuwe objecten te onderzoeken. Zet bijvoorbeeld eens een doos midden in de kamer en schaf regelmatig nieuwe speeltjes aan.
Let hierbij wel op: grote plotselinge veranderingen kunnen ook stressvol zijn voor katten. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe jouw kat op nieuwe speeltjes reageert. Probeer al te grote veranderen in de leefruimte niet in een keer door te voeren om stress te voorkomen. Hoe herken ik stress bij mijn kat?

Gedragsproblemen
Een kat die niet voldoende uitlaatkleppen in zijn omgeving heeft, kan zich gaan vervelen. Hierdoor kunnen gedragsproblemen ontstaan. Weinig mentale en fysieke stimulatie kan, naast gedragsproblemen, ook leiden tot medische problemen. Zorg er dus altijd voor dat jouw kat voldoende verrijking heeft en je dagelijks met hem speelt.

Verschillende soorten verrijking

  • Voedselverrijking: denk aan een bal die brokjes of snoepjes loslaat tijdens het spelen of een snuffelmat. Je kunt het ook heel gemakkelijk zelf uitdagend maken voor je kat door brokjes te verstoppen of brokjes in de ruimte te gooien zodat hij ervoor moet werken.  
  • Speelmogelijkheden: dit is zowel goed voor de lichaamsbeweging als voor het jachtinstinct van de kat. Speeltjes kunnen in de vorm van bijvoorbeeld een speelhengel, -balletje, -muisje, -tunnel of -rails.
  • Huisverrijking: zorg dat je inrichting goed is afgestemd op de behoeftes van de kat. Er moeten meerdere krab- en klimmogelijkheden, schuilplaatsen en hoge ligplekken aanwezig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je kat voldoende ruimtes heeft om te verkennen in zijn leefomgeving en dat hij contact heeft met de buitenwereld.

De perfecte drink- en eetplek

Van nature moeten katten jagen om aan hun voedsel te komen. Dat hoeft in onze veilige thuisomgeving natuurlijk niet. Het is daarom belangrijk de kat regelmatig uit te dagen, om het jachtinstinct te stimuleren. Verder is de plaatsing van het eten en drinken ook belangrijk, omdat katten een duidelijke voorkeur hebben voor een bepaalde plek in het huis.

Waar moet je op letten als het gaat om eten en drinken?

  • Bied dagelijks vers water en voedsel aan in schone metalen of keramische bakjes.
  • Zet het eten en drinken nooit in de buurt van de kattenbak, dit vinden katten erg onhygiënisch.
  • Plaats het eetbakje minimaal twee meter bij het drinkbakje vandaan. Katten houden er niet van om op dezelfde plek te eten en te drinken. Heb je meerdere katten? Plaats het eten en drinken dan ver uit elkaar, het liefst in een andere ruimte. Ze vinden het niet fijn om te dicht naast elkaar te eten.
  • Zorg dat je kat dagelijks wordt uitgedaagd en voor zijn eten moet werken. Gooi bijvoorbeeld het eten in de ruimte, zodat hij er achteraan kan rennen. Je kunt het voedsel ook verstoppen op meerdere plekken in huis of een voerpuzzel aanschaffen.
  • Katten drinken van nature uit stromend water. Thuis kun je dit nabootsen door een drinkfontein aan te schaffen. Dit vinden katten niet alleen fijn, maar ze zullen ook nog eens meer gaan drinken. Dit draagt bij aan de gezondheid van de dieren en het verkleint de kans op blaas- en nierproblemen.
  • Drinkt of eet jouw kat te veel of te weinig? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. Heb je een oudere kat? Houd dit dan extra goed in de gaten. Let ook op dat de eet- en drinkbakjes niet te laag bij de grond zijn. Dit kan door gewrichtsslijtage lastig zijn voor de kat. Doe ook een seniorencheck bij katten van zeven jaar en ouder.
drinkfontein kat

De favoriete slaapplek van de kat:

  • Moet vooral veilig en rustig zijn
  • Is vaak een hoge en warme plek
  • Is bij voorkeur in de buurt van de eigenaar
  • Is een plek waar de kat regelmatig naar terugkeert
  • Moet van meerdere kanten bereikbaar zijn en kan niet worden ingesloten door een andere kat of dier
  • Bestaat bij voorkeur uit twee plekken, namelijk een plek waar hij zich veilig en beschut voelt en een plek waar hij naar buiten kan kijken als hij wakker is

Daarnaast vinden katten het fijn om keuze te hebben uit meerdere plekken om te slapen. Dit is vooral van belang als er meerdere katten in huis zijn. Heb je meerdere katten in huis? Plaats de slaapplekken dan ver uit elkaar en bij voorkeur in verschillende ruimtes.

Kat op bank

Veilige schuil- en slaapplekken

Het is van groot belang dat een kat meerdere schuil- en slaapplekken heeft in zijn leefomgeving, zeker als hij zijn leefomgeving moet delen met andere katten. Plekken om te schuilen en slapen kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd; varieer hier ook in. Katten houden ervan om opties te hebben en meerdere plekken staat gelijk aan meer veiligheid voor het dier.

Zorg voor hoge plekken. Dit geeft katten een veilig gevoel en zo hebben ze overzicht over de hele ruimte.

  • Schaf een hoge krabpaal aan, bij voorkeur meerdere. Plaats deze voor het raam, zodat de kat contact heeft met de buitenwereld.
  • Plaats planken aan de muren, zodat jouw kat hier kan klimmen en kan gebruiken als vluchtroute. Je kunt eventueel ook een kussen plaatsen op een van de planken om hier een slaapplek van te maken.
  • Leg kleedjes op hoge meubels zoals kledingkasten, keukenkastjes en boekenkasten en maak hier een veilig en rustig slaapplekje van.

Bied verscholen en beschutte plekken aan waar katten goed kunnen schuilen en rustig kunnen slapen.

  • Zet dichte kattenmandjes in de leefomgeving neer en plaats deze op een rustige plek in huis. Zorg ervoor dat de kat nog wel een vluchtroute heeft om zich snel te verplaatsen als dit nodig is.
  • Katten houden van dozen. Plaats er meerdere door het huis en leg hier een zacht kleedje in.
  • Katten gaan soms op de gekste plekken liggen. Laat kasten en alle ruimtes open zodat de kat overal op verkenning kan gaan en kan schuilen of slapen als hij dit wil.

Binnen of buiten?

Het blijft een onderwerp van discussie: laat je je kat naar buiten of houd je hem binnen? Voordeel van naar buiten gaan is dat het het natuurlijke gedrag van de kat veel goed doet. De kat komt andere katten tegen, kan jagen, heeft een eigen territorium en een uitdagende omgeving. Daarmee raak je ook direct aan de nadelen: het kan buiten gevaarlijk zijn voor katten (verkeer) en het vele jagen van katten zou invloed hebben op de vogelstand in kwetsbare gebieden. Wij raden katteneigenaren aan om goed te kijken naar hun omgeving. Woon je in een drukke stad, bij een weg waar snel gereden wordt (meer dan 50 km/u) of in de buurt van kwetsbare natuur? Kijk dan hoe je dier op een veilige manier naar buiten kan, bijvoorbeeld in een afgesloten stuk tuin. Je kunt rekening houden met vogels door je kat ’s nachts binnen te houden, zeker tijdens het broedseizoen.

Belangrijk: bedenk voordat je een kat aanschaft of de kat bij jou thuis op een veilige en verantwoorde manier zijn natuurlijk gedrag kan uiten. Kan hij dit niet? Dan is een kat niet geschikt voor jouw situatie.

Twee kittens gras

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag over kattengedrag en ga je graag in gesprek met onze kattendeskundige Marcellina Stolting? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord! Ga bij medische vragen altijd naar de dierenarts.

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?