Hoe het ooit begon

Het is waarschijnlijk meer dan 30.000 jaar geleden dat de eerste wolven zich bij mensen aansloten. In het begin was dat nog een kwestie van in de buurt blijven en profiteren van het menselijk afval. Na een eeuwenlange evolutie ontstond een hechte persoonlijke relatie met de mens. De wolf ontwikkelde zich tot de sociale, vriendelijke, slimme, niet-agressieve viervoeter die wij inmiddels kennen als de huishond. Toch blijven het van nature echt roedeldieren, waarbij alles draait om samenwerking en elkaar veilig houden.

Wat er nu mis gaat

De laatste tweehonderd jaar is het leven van de hond drastisch veranderd.

  • Vroeger leefden honden op de boerderij, waar altijd mensen en honden in de buurt waren. De honden werkten nauw samen met de mensen. De sociale banden tussen de honden en mensen waren ijzersterk.
  • Tegenwoordig leven honden vaak binnen. De leefruimte en het contact met andere honden is daardoor beperkt. De baas is veel van huis en als hij er wel is, is hij vaak niet met zijn aandacht bij zijn hond. Honden lijden hier enorm onder, want het druist in tegen hun fundamentele behoefte aan contact met andere honden en de mens.
Hond eenzaamheid

De belangrijkste pijnpunten:

Gezien worden

Niet gezien worden

Je hond echt zien, klinkt vanzelfsprekend maar is het helaas niet. Honden richten zich van nature sterk op samenwerking en communicatie. Ze verwachten dit ook van de baas. Als je er bent maar niet met je hond communiceert, of als je onvoldoende samen doet, raakt de hond gefrustreerd, gestrest, onzeker en treedt er eenzaamheid op. Wil je dit voorkomen? Geef je hond dan veel aandacht en verdiep je in zijn persoonlijke manier van communiceren. Honden zijn slim, speel daar op in. Creëer een interessante omgeving die past bij jouw dier. Spelletjes, uitdagingen: wees samen een team!

Alleen zijn

Alleen zijn

Lange(re) tijd alleen zijn, heeft een enorme impact op het welzijn van honden. De stressreactie van deze roedeldieren is soms slecht zichtbaar: de hond zondert zich af, slaapt veel en is minder actief. Dat een hond geen overlast veroorzaakt, betekent niet dat hij de stress niet ervaart. Dit kan zelfs leiden tot verlatingsangst. Laat je hond, ook na training, nooit langer dan een paar uur alleen!

Hondenfokkers Panel

Andere honden

Contact met andere honden zorgt ervoor dat het natuurlijke gedrag tot uiting komt. Alleen onder honden, zonder invloed van mensen, kan een hond écht hond zijn. Een mensenroedel weegt nooit helemaal op tegen de relaties die honden onderling hebben. Heeft jouw hond moeite met andere honden? Neem dan contact op met een gedragstherapeut.

Hoe kun jij helpen?

Wil jij helpen om hondeneigenaren voor te lichten? Vraag dan een stapeltje voorlichtende flyers aan en vraag of je ze neer mag leggen bij jouw lokale hondenschool, trimsalon of dierenspeciaalzaak. Is flyers uitdelen niet jouw ding? Help dan met een financiële bijdrage! Namens de honden bedankt!