PERIODIEK SCHENKEN

Door je gift vast te leggen in een schenkingsovereenkomst kun je profiteren van belastingvoordeel. Periodiek schenken is daarmee gunstig voor jou én voor de dieren.

De voordelen op een rij

  • Je bepaalt zelf de hoogte van het bedrag
  • Je giften zijn voor 100% aftrekbaar
  • De Belastingdienst betaalt een aanzienlijk deel van je schenking
  • De huisdieren zijn voor minimaal 5 jaar verzekerd van je steun

Meer hulp, minder kosten

Met een periodieke schenking kun je méér steun geven voor de bescherming van huisdieren, zonder dat het je iets extra’s kost. Je kunt dezelfde steun geven als je al deed, maar het kost je minder. Of je kunt meer geven voor de dieren, terwijl het je geen euro meer kost. Een rekenvoorbeeld:

hond kooi

Als je € 100,- per jaar geeft en je betaalt 42% belasting, dan krijgt je € 42,- van de Belastingdienst terug als je het hebt vastgelegd met een schenkingsovereenkomst. Maar je kunt deze € 42,- bijvoorbeeld ook gebruiken om jouw gift voor de dieren te verhogen.

Hoeveel je precies van de Belastingdienst terug kunt krijgen, hangt af van je persoonlijke situatie. Met de Schenkingscalculator kun je berekenen hoe hoog jouw teruggave zal zijn.

Voorwaarden periodiek schenken

  • Het moet vastgelegd zijn in een schenkingsovereenkomst
  • Het bedrag moet ieder jaar hetzelfde zijn en voor 31 december op onze rekening staan
  • De looptijd is minimaal vijf jaar
  • Het kan onder bepaalde voorwaarden tussentijds worden stopgezet

Schenkingsovereenkomst

Periodiek schenken hoeft niet via de notaris vastgelegd te worden en er zijn geen kosten aan verbonden. Je kunt dit heel eenvoudig en direct met ons regelen. Je kunt de schenkingsovereenkomst hier downloaden, de gehele overeenkomst invullen en naar ons opsturen. Of vraag de overeenkomst aan per telefoon, post of e-mail. Wij sturen de schenkingsovereenkomst dan per post naar je op waarna je hem kunt invullen.

Administratie

Je kunt de ingevulde schenkingsovereenkomst gratis verzenden naar: Sophia-Vereeniging, Antwoordnummer 10977, 1000 RA Amsterdam. Wij zorgen er vervolgens voor dat het formulier wordt aangevuld met een transactienummer. Het originele formulier sturen wij terug voor je eigen administratie. Dat heb je namelijk nodig voor je jaarlijkse belastingaangifte.

Handig om te weten: als je dit jaar voor het ondertekenen van de overeenkomst al giften hebt gedaan, dan rekent de Belastingdienst deze niet mee als onderdeel van de schenking. 

GEWONE GIFTEN

Wel voordeel, geen verplichtingen

Om gewone giften van de belasting af te kunnen trekken, is er een drempelbedrag. Dit drempelbedrag voor gewone giften is 1% van jouw drempelinkomen met een minimum van € 60,-. Alles wat je hebt gedoneerd boven dit drempelbedrag, mag je aftrekken. Het drempelinkomen is het totaal van je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder jouw persoonsgebonden aftrek. Je mag maximaal 10% van je drempelinkomen aftrekken aan gewone giften. Op deze pagina van de Belastingdienst vind je meer details over de voorwaarden.

Vragen? Neem contact met ons op!

Heb je vragen over doneren met belastingvoordeel? Kun je hulp gebruiken of wil je graag even overleggen wat voor jou een handige manier van schenken is? Onze collega Yasna staat je graag te woord. Je kunt haar telefonisch bereiken op 020- 623 61 67 of via e-mail op y.ferwerda@sophia-vereeniging.nl.

Yasna Ferwerda