spelende honden
4 juli 2018
> Blog

Op zoek naar een hondenpension? 10 tips!

De zomervakantie komt er gauw aan. Ga je op vakantie en kan je hond niet mee? Dan heb je waarschijnlijk allang iets geregeld voor je hond. Een oppas, een logeeradres of misschien een hondenpension. Niet alleen vakantie kan een reden zijn om tijdelijk iemand anders op je dier te laten passen. Hondenpension gezocht? Onze 10 tips:

Of het nou vakantie, ziekte, revalidatie of welke reden dan ook is: natuurlijk wil je de beste zorg voor je hond tijdens jouw afwezigheid. Lees onze 10 tips voor het vinden van een hondenpension dat goed bij jou en je dier past.

  1. Vakbekwaamheidsbewijs Houder van honden en katten: is de pensionhouder in het bezit van dit certificaat? Dan voldoet de pensionhouder aan de wettelijke eisen van het Besluit houders van dieren. Maar daar houdt het niet op:
  2. Dierenwelzijn hoog in het vaandel: het is natuurlijk belangrijk dat er diervriendelijk en respectvol met je hond wordt omgegaan. Door te onderzoeken hoe het pension de volgende vijf onderwerpen invult, kun je voor jezelf een beeld vormen:
  3. Voeding: honden horen altijd vers drinkwater tot hun beschikking te hebben en iedere dag de juiste voeding te krijgen. Wil je dat je hond zijn eigen voer krijgt? Check dan of dat mogelijk is.
  4. Huisvesting: hoeveel honden kunnen er verblijven in het pension? Is het een groot- of kleinschalig pension? Zijn de verblijven ruim en schoon? Hoe zit het met de temperatuur en het (dag)licht? Moet je hond het verblijf delen of heeft hij de ruimte voor zichzelf? Als er een buitenverblijf is, worden de honden dan daarnaast ook nog ‘echt’ buiten gelaten?
  5. Gezondheid: wat is het protocol als een dier medische zorg nodig heeft?
  6. Angst en stress: je hond moet zich veilig voelen in het pension. Is er genoeg aandacht en kennis om te zorgen dat de hond zich veilig kan voelen bij stress- en angstsignalen? Hoe gaat de pensionhouder hier mee om? Kun je je hond een nacht brengen om hem te laten wennen? Als de hond in het pension verblijft gedurende je afwezigheid, maar toch teveel stress, heimwee of angst ervaart, wat dan?
  7. Hondengedrag: heeft de pensionhouder kennis van hedendaagse inzichten op het gebied van hondengedrag? Komt zijn of haar visie overeen met jouw kijk hierop? Honden zijn sociale dieren die tijd en aandacht nodig hebben van mensen en soortgenoten. Hoe krijgen de honden de aandacht die ze nodig hebben? Is er begeleiding in het samenzijn met andere honden in het pension? Gaan de honden er regelmatig op uit naar bijvoorbeeld een speelveld? Worden de honden uitgedaagd zodat ze zich niet gaan vervelen bijvoorbeeld met spelletjes?
  8. Bezoeken voor het boeken: ga zelf kijken en kennismaken voordat je het pension boekt. Maak kennis met de eigenaar en/of medewerkers. Kun je een rondleiding krijgen? Wat voor indruk maken de honden die er op dat moment verblijven? Bespreek de mogelijkheid om je hond een keertje te laten wennen door voorafgaand aan het verblijf een bezoek af te spreken samen met je hond. Forceer niks en neem genoeg tijd. Mocht de hond te gestrest raken van het bezoek, dan is het misschien beter om een andere vorm van opvang te kiezen zoals een oppas aan huis, opvang in een huiselijke omgeving of bij vrienden thuis.
  9. Referenties: het is altijd prettig als bekenden je een hondenpension kunnen aanraden waar ze prettige ervaringen mee hebben. Ook kun je online op zoek gaan naar ervaringen of recensies.
  10. Inentingen: zorg dat je hond is ingeënt en dat de inentingen voldoen aan de voorwaarden die het pension stelt. De voorwaarden van pensions kunnen afwijken van het advies van de dierenarts. Er zijn pensions die een titerbepaling accepteren. Informeer ruim van tevoren of jullie aan de voorwaarden van het pension voldoen.

Voor de hond is het sowieso spannend. Niet thuis bij het baasje zijn, in een omgeving die de hond niet gewend is. Neem daarom de zoektocht en voorbereiding serieus. Wat het ook wordt, een hondenpension, een oppas of toch een vakantie waarbij je hond mee kan: zorg dat jullie een oplossing hebben die goed past bij de hond en bij jezelf. Dan komen jullie samen zo ontspannen mogelijk de vakantie door.

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager