Celstraf geëist tegen malafide hondenhandelaren

LEEUWARDEN – Tegen twee illegale hondenhandelaren uit Leeuwarden (21) en Drachten (26) werden donderdag gevangenisstraffen van tien en vijf maanden geëist door officier van justitie Gerben Wilbrink. Eind 2016 haalde de jongste verdachte het nieuws omdat de politie in een loods die hij huurde, negen pups en zestien volwassen honden aantrof in hun eigen uitwerpselen. In een vriezer vonden de agenten 23 dode honden en vier dode konijnen gevonden.

Verdachte handel

Meerdere meldingen over de verdachte handel kwamen binnen en tien kopers deden aangifte tegen de illegale hondenhandelaren. De handelaar bood de honden op Marktplaats aan onder een schuilnaam. Hij bleek geen vergunning te hebben en eigendomspapieren waren vervalst. Een groot deel van de pups kwam uit Hongarije en was daar onder slechte omstandigheden gefokt. Ze bleken vaak niet ingeënt. Meerdere puppies stierven kort na de verkoop aan parvo.

Celstraffen

Tijdens het onderzoek kwam de ex-vriend van de verdachte in beeld. Hij was volgens het Openbaar Ministerie bij zeker vier van de tien aangiftes medeplichtig. Tijdens de zitting bekenden de verdachten de meeste feiten, al benadrukte de Drachtster dat zijn rol heel beperkt was. Officier Wilbrink wil dat de mannen het genoten voordeel terugbetalen, € 2.400,- voor de Leeuwarder en € 5.400,- voor de Drachtster. Ook eiste hij tegen beiden voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk drie en vijf maanden. De gedupeerde klanten claimen duizenden euro’s aan schadevergoeding.