Wat is het probleem?

Dieren worden gezien als producten: voldoet ‘het’ niet aan de wens? Dan wordt ‘het’ vernietigd. Het konijn dat niet de juiste vachtkleur had voor de tentoonstelling, de cavia die niet snel genoeg verkocht werd, de hamster met de ‘verkeerde’ vachttekening… Ze zijn kerngezond, maar ze worden op gruwelijke wijze gedood. Op amateuristische wijze: met stoeptegels, een bak water of zelfs de blote hand. Barbaarse praktijken. En dat puur en alleen voor geld en gemak.

Wat is de oplossing?

Gezonde dieren doden, is onethisch. Het doden van alle huisdieren moet verboden worden.

Op dit moment is het zo dat iemand die vissen, knaagdieren, konijnen of vogels om het leven brengt, alleen aangepakt kan worden als bewezen wordt dat er sprake is geweest van mishandeling (pijn). Dat is zelden aantoonbaar en forensisch onderzoek is kostbaar. Vaak wordt er door de politie niets meer gedaan. Bij een algemeen verbod op het doden van dieren hoeft de politie het leed niet meer aan te tonen: het doden zelf is dan al strafbaar.

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

In 2009 begon onze strijd. Die was zo succesvol dat in 2014 het verbod op het doden van honden en katten in werking trad.

Maar wij willen dat het verbod ook voor andere diersoorten gaat gelden. Op dit moment wordt de Wet dieren (waarin het verbod is opgenomen) geëvalueerd. Wij zitten er bovenop: dé kans voor minister Schouten om het verbod op het doden van honden en katten uit te breiden naar een verbod voor alle huisdieren. Ondertussen voeren we gesprekken met stakeholders zoals de LID, de KNMvD en het LED: samen staan we sterk!

Via onze publiekscampagnes houden we het onderwerp onder de aandacht. Help de dieren en laat de minister weten dat deze dierenbeschermende maatregel nodig is door onze petitie te tekenen! We verzamelden al handtekeningen van zo’n 17.000 steunbetuigers die vinden dat het verbod uitgebreid moet worden. Heb jij al getekend?

Doden van dieren