Antwoord op jouw vragen

Bron: RIVM.nl

Kan mijn dier besmet worden met het coronavirus?

Er zijn wereldwijd gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Waaronder een hond en enkele katten in Nederland. Meestal waren de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het nieuwe coronavirus. De kans dat een huisdier een mens besmet is zeer klein.

Wat betekent het voor mijn huisdier als ik klachten heb?

Hoewel de kans klein is dat gezelschapsdieren besmet raken met het coronavirus, is het verstandig om als je klachten hebt intensief contact met huisdieren te vermijden. Laat je niet laten likken en een uitgebreide knuffel is niet verstandig. Gewoon aaien mag wel. Laat de verzorging van huisdieren bij voorkeur over aan mensen zonder klachten. Ook zij moeten regelmatig de handen wassen en zich niet laten likken.

Kan ik de hond uitlaten?

Als je geen klachten hebt (zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid en/of koorts) kun je gewoon je hond uitlaten. Als je wel een van deze klachten hebt, vraag dan iemand zonder klachten om je hond uit te laten. Voor iedereen die de hond uit laat geldt dat je tenminste 1,5 meter afstand tot andere mensen houdt. Honden mogen tijdens het uitlaten in contact komen met andere honden. De verspreiding van het nieuwe coronavirus zoals we die nu wereldwijd zien, komt door verspreiding van mens-op-mens.

Zijn er in Nederland dieren besmet met het nieuwe coronavirus?

In Nederland zijn er enkele gevallen bekend van dieren met het nieuwe coronavirus. Bij één hond zijn antistoffen tegen het virus aangetroffen. Dit betekent dat de hond besmet is geweest met het virus. De hond is waarschijnlijk besmet geraakt door zijn eigenaar met COVID-19. Daarnaast is het virus aangetroffen bij nertsenbedrijven waar dieren luchtweg- en darmklachten hadden. Ook bij enkele katten die aanwezig waren op één van deze bedrijven zijn antistoffen tegen het virus aangetroffen.

Kunnen dieren het nieuwe coronavirus overdragen op mensen?

In Nederland zijn enkele meldingen van  mogelijke dier-op-mensbesmettingen. Deze besmettingen hebben plaatsgevonden op nertsenbedrijven waar nertsen besmet waren met het virus. Mogelijk hebben enkele medewerkers via de nertsen het virus opgelopen. Omdat het virus op langere termijn mogelijk op een nertsenbedrijf kan circuleren, worden deze bedrijven geruimd.

hamster covid-19

De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is zeer klein. Reden om dieren om die reden weg te doen, is er dus absoluut niet!

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met een van onze deskundigen? Stel jouw vraag dan gratis via ons DierenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

hond en kat