Advies RIVM

De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is heel klein. Op dit moment schat het RIVM deze kans veel kleiner in dan de kans dat mensen elkaar besmetten. Toch adviseert het RIVM om voorzorgsmaatregelen te nemen bij honden en katten uit een huishouden met een COVID-19 besmetting

Adviezen voor eigenaren van honden en katten

Voor eigenaren van honden en katten uit een huishouden met een COVID-19 besmetting adviseert het RIVM extra voorzorgsmaatregelen :  

  • Vermijd zo veel mogelijk het contact met uw huisdier; knuffel niet en laat u niet likken.
  • Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen tijdens uw isolatie- of quarantaineperiode en/of die van uw huisgenoten. Als katten (voornamelijk) buiten leven, houd ze dan zoveel mogelijk buiten.
  • Laat honden enkel kort en aangelijnd uit.
  • Laat een niet-coronaviruspositieve huisgenoot voor het huisdier zorgen, als dat mogelijk is
  • Goede hygiëne is extra belangrijk

De kans dat uw huisdier na een eventuele besmetting ziek wordt, is klein. Als uw dier toch COVID-19 gerelateerde klachten krijgt, zorg dan dat het dier niet naar een locatie gaat waar veel dieren bij elkaar komen (opvang, pension, asiel). Als het dier ernstige benauwdheids- en /of diarreeklachten heeft, neem dan telefonisch contact op met de dierenarts. Geef bij de dierenarts aan dat uw huisdier uit een huishouden komt met een COVID-19 besmetting. Uw dierenarts kan in samenspraak met de NVWA besluiten of er extra onderzoek wordt gedaan.

De kans dat mensen besmet worden door hun huisdier is veel kleiner dan dat ze ziek worden van hun huisgenoten. Het is verstandig dat alle huisgenoten met klachten zich laten testen en contact met de kat of hond zo veel mogelijk vermijden. 

Andere huisdieren waarmee geknuffeld wordt

Van onder meer hamsters, fretten en konijnen weten we dat zij besmet kunnen raken met het coronavirus (SARS-COV-2). Aangezien deze dieren zelden het huis verlaten, is er op dit moment geen reden om voor deze thuisblijvende dieren extra voorzorgsmaatregelen te nemen.

konijn in gras

De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is zeer klein. Reden om dieren om die reden weg te doen, is er dus absoluut niet!

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met een van onze deskundigen? Stel jouw vraag dan gratis via ons DierenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

hond en kat