hamster
18 januari 2022
> Nieuws

Hongkong doodt duizenden hamsters vanwege corona

HONGKONG (ANP/RTR) – Hongkong heeft mede als gevolg van met corona besmette hamsters uit Nederland te maken met een uitbreiding van het aantal coronagevallen, zegt leider Carrie Lam.

2.000 hamsters

De gezondheidsautoriteiten gaven dinsdag het bevel 2.000 hamsters te laten afmaken nadat de uit Nederland geïmporteerde dieren het coronavirus onder de leden bleken te hebben. De eigenaresse van een dierenwinkel was besmet geraakt, met infecties van anderen tot gevolg.

Geen bewijs

Het ruimingsbevel veroorzaakte onrust en zelfs paniek onder hamsterbezitters. Iedereen die na 22 december een knaagdiertje kocht, werd opgeroepen het in te leveren. Honderden mensen in Hongkong hebben aangeboden de huisdieren te adopteren. Lam toont begrip, maar benadrukt dat het indammen van de pandemie het voornaamste publieke belang is. Volgens wetenschappers is er tot nu toe geen bewijs dat corona van huisdieren op mensen is overgesprongen.

RIVM: huisdieren geen gevaar voor mensen

Volgens het RIVM blijkt uit onderzoek in Nederland dat ongeveer 20 procent van de katten en ongeveer 15 procent van de honden die in huis worden gehouden antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed hebben. Dit duidt erop dat de dieren – waarschijnlijk door hun baasjes – besmet zijn geweest met het virus. Het RIVM acht de kans heel klein dat huisdieren andersom ook mensen kunnen besmetten.

Ook is bekend dat huisdieren als hamsters, fretten en konijnen besmet kunnen raken. Vanwege de grootschalige uitbraken onder nertsen zijn in Nederland op dit moment geen bedrijven meer die nertsen houden.

Als je besmet bent met het coronavirus kun je het beste zo min mogelijk contact hebben met je huisdier, waarschuwt het RIVM. Knuffel niet en laat je niet likken. Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen tijdens je coronaquarantaine. Over het algemeen hebben besmette huisdieren weinig tot heel lichte klachten. (Bron: RTL)