Een hamster, iets voor mij?

Wil jij weten of een hamster iets voor jou is? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan is een hamster misschien wel iets voor jou.

  • Ik ben bereid om ongeveer drie jaar voor de hamster te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
  • Ik heb voldoende budget om eventuele onverwachte medische kosten te kunnen betalen. En ik zal de dierenarts ook bezoeken bij twijfels over de gezondheid van mijn hamster.
  • Ik ben bereid het slaapritme van de hamster te respecteren en benader hem alleen als hij zelf wakker is geworden.
  • Kleine kinderen laat ik niet met de hamster spelen.
  • Ik kies voor een hamsterkooi die het geschiktst is voor de hamster in plaats van de kooi die ik zelf het leukst vind.
  • Minimaal een keer per week maak ik de hamsterkooi helemaal goed schoon.
  • Ik ververs dagelijks het drinkwater en voer de hamster vers en droogvoer van goede kwaliteit.
hamster kopen
hamster hamsteren

Wat kost een hamster?

Wie een hamster wil kopen, moet rekening houden met kosten. Maar wat kost een hamster? Dat valt best mee. Je kunt een hamster kopen voor een bedrag van € 5,- tot € 10,-, afhankelijk van het ras. Een goede kooi kost ongeveer € 100,-. Voedsel kost zo’n € 15,- per maand. Bodembedekking € 15,- per kwartaal. Vergeet niet de dierenartskosten. Die kunnen flink oplopen als het dier iets mankeert. Wie deze kosten niet kan of wil dragen, kan beter geen hamster aanschaffen.

Waar kan ik een hamster kopen?

Je hebt besloten dat je een hamster wilt kopen. Maar waar haal je hem dan vandaan? 

1. Opvangcentrum

Het liefste bij een opvangcentrum! Daar zitten hamsters die een tweede kans verdienen. De mensen van de opvang kennen de karaktertjes en kunnen dus de beste match zoeken voor jou. Ook bij een opvangcentrum kun je trouwens een jonge hamster aanschaffen; regelmatig worden zwangere vrouwtjes naar een opvang gebracht.

2. Fokker

Is een opvangcentrum geen optie? Dan is een goede fokker nog een mogelijkheid. Kijk daar altijd goed naar de omstandigheden waaronder de diertjes gefokt worden:

  • Ziet het er netjes en schoon uit?
  • Worden de hamsters goed verzorgd en regelmatig vastgehouden?
  • Een babyhamster moet vier weken oud zijn voordat hij bij de moeder weg mag. Houd dit goed in de gaten.
Hamster
Pas op

PAS OP VOOR GROOTHANDEL EN MALAFIDE DIERENHANDEL

Het overgrote deel van de hamsters in de Nederlandse dierenwinkels en tuincentra komt bij groothandels vandaan. Groothandels in Nederland, maar ook uit landen als Tsjechië en Polen. Kan (of wil) jouw dierenwinkel niet de precieze kleinschalige fokker benoemen waar de hamsters vandaan komen? Koop in die winkel dan geen hamster. Doe je dat wel, dan houd je de commerciële dierenhandel in stand, met alle dierenleed van dien.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hamsterdeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons HamsterSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?