Mininatuur hamsterverblijf
Foto: Mini Natuur

Hamsterverblijf

Hamsterkooien die verkrijgbaar zijn in dierenwinkels zijn negen van de tien keer niet geschikt. De kooien zijn eigenlijk altijd te klein en van verkeerd materiaal gemaakt. Traliekooien zijn bijvoorbeeld ongeschikt voor hamsters, terwijl deze kooien het populairst zijn.

De huisvesting van een hamster moet helemaal worden aangepast op de natuurlijke behoeftes van het dier. Een hamster verblijft hier namelijk zijn hele leven en moet dus van alle behoeftes voorzien zijn. De huisvesting moet zo veel mogelijk bij de natuurlijke huisvesting nabootsen. Hamsters houden van graven, daarom moet er een dikke bodembedekking zijn. Ze graven verschillende holletjes en tunnels die alle ‘kamers’ met elkaar verbinden.

Hamsters fourageren graag, dit betekent het zoeken en eten van hun voedsel. Het is daarom belangrijk om voedsel door het hele verblijf te verspreiden. Ook zijn het actieve dieren die houden van lopen en zelfs rennen. Het verblijf moet daarom zo groot mogelijk zijn en bij de inrichting moet rekening worden gehouden met looppaden. Een loopwiel mag daarnaast ook niet ontbreken. Hier kan je hamster zijn energie in kwijt.

Grootte van het verblijf

De grootte van het hamsterverblijf is enorm belangrijk voor het welzijn van het dier. De meeste verblijven van dierenwinkels en online aanbieders voldoen niet aan de natuurlijke behoeftes van hamsters. Daarnaast is het vaak onmogelijk om de natuurlijke huisvesting na te bootsen in zulk soort kooien. De minimale afmeting, wat niet de ideale afmeting betekent, is als volgt:

  • Voor de goudhamster (Syrische hamster) geldt een minimale afmeting van 120×50 cm (6000 cm2)
  • Voor de dwerghamster geldt een minimale afmeting van 100×50 cm (5000 cm2)
checklist hamsterverblijf mininatuur
Foto: Mini Natuur

Inrichten hamsterkooi

In elke hamsterkooi dient een huisje, knaag- en klimmateriaal en een looprad aanwezig te zijn. Hamsterspeelgoed is belangrijk voor het welzijn van het diertje. Lang niet ieder speelgoed dat wordt aangeboden in winkels, is geschikt voor een hamster.

Bodembedekking en nestmateriaal

Gebruik nooit normaal zaagsel als bodembedekking. Dit zaagsel bevat veel stof en dat leidt tot luchtwegproblemen. Er is ook ontstoft zaagsel op de markt. Dit is zaagsel waar, zoals de naam al zegt, zo min mogelijk stof in zit. Je kunt ook krantenpapier op de bodem te leggen, waarop beukensnippers, hemparade of corbo gestrooid wordt. Van hooi maakt de hamster de mooiste nestjes. De binnenkant van het nestje wil de hamster graag lekker zacht maken. Daarvoor is wat wc- of keukenpapier heel geschikt. Andere opties zijn kapok of hennep nestmateriaal.

Let op: Hamsterwatten zijn ongeschikt! De dieren kunnen erin verstrikt raken en een pootje verliezen of stikken. Katoenwatten kunnen wel gebruikt worden.

Looprad

Zorg bij een looprad dat de hamster niet klem kan komen te zitten achter de molen of tussen de spijltjes. Zorg ook dat het looprad groot genoeg is voor jouw hamster. De nek moet recht kunnen blijven en niet hoeven te buigen. Dit is namelijk slecht voor de houding en kan op den duur lichamelijke klachten geven. Check of het rad niet gemaakt is van giftig of scherp materiaal. Om frustratie en verveling te voorkomen, is het aan te raden de inrichting van de kooi af en toe te veranderen en dingen toe te voegen of weg te halen.

Hamster huisvesting

De beste plek voor de hamsterkooi

De hamsterkooi moet tochtvrij staan. Nooit in de zon, want hamsters kunnen niet tegen hitte. De ideale temperatuur voor hamsters ligt tussen de 18 en 23 graden. Wordt het kouder dan vijftien graden in de hamsterkooi, dan kunnen goedhamsters in een winterslaap raken. Omdat ze zich daar in gevangenschap fysiek niet op hebben voorbereid, kan dit levensbedreigend zijn. Bedenk dus goed waar je de kooi neerzet. In een slaapkamer wordt het in de winter bijvoorbeeld vaak fris.

Hamster holletje

Natuurlijke hamsterburcht

Hamsters leven van nature in een hamsterburcht. De hamsterburcht ligt onder de grond en bestaat uit diverse kamers en tunnels. Ook de hamsters die wij in gevangenschap houden, hebben hier behoefte aan. Dit is namelijk een natuurlijke behoefte van de diertjes. Een hamsterverblijft hoort daarom een dikke laag bodembedekking te hebben waar een hamster goed in kan graven. Zo kan hij zijn eigen hamsterbucht maken.

De hamsterburcht begint met een tunnel die leidt naar de nestkamer. Vanuit de nestkamer zijn er meerdere tunnels die leiden naar allerlei kamers. Deze kamers worden gebruikt voor voedselopslag en plas- en poepplekjes. Om te zorgen dat de tunnels en kamers niet instorten, is het belangrijk om stevig materiaal te gebruiken. Een stevige laag creëer je door verschillende lagen te maken aan bodembedekking. Bijvoorbeeld eerst een laag krantenpapier, daarop een laag ontstoft zaagsel, een laag hooi, een laag beukensnippers, enzovoorts. Lees bij bodembedekking en nestmateriaal welke soorten bodembedekking je het beste kunt gebruiken.

Voor een ideale hamsterburcht is minimaal 20 centimeter bodembedekking nodig. Het is aan te raden om een nog dikkere laag aan te bieden, zodat de hamster zoveel mogelijk ruimte heeft om te graven.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hamsterdeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons HamsterSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?