Hamsterkooi

Laten we beginnen met de afmeting: de absolute minimumafmetingen van een hamsterkooi zijn tachtig bij zestig centimeter. Let wel: dit is een minimummaat. Groter is altijd beter.

Hou de afstand tussen de spijlen goed in de gaten. Hamsters kunnen zich erg smal maken en wurmen zich door de kleinste kiertjes. Een glazen bak kan wat dat betreft verstandig zijn. Een nadeel van de glazen bak is wel dat je de hamster daarin alleen van de bovenkant kunt benaderen. Voor prooidieren is dit zeer stressvol.

Kies je toch voor een plastic bak? Kijk dan goed of hij wel voldoende ventileert.

hamsterkooi

Inrichten hamsterkooi

In elke hamsterkooi dient een huisje, knaag- en klimmateriaal en een looprad aanwezig te zijn. Hamsterspeelgoed is belangrijk voor het welzijn van het diertje. Lang niet ieder speelgoed dat wordt aangeboden in winkels, is geschikt voor een hamster. Zorg in het geval van een looprad bijvoorbeeld dat de hamster niet klem kan komen te zitten achter de molen of tussen de spijltjes. Check of het rad niet gemaakt is van giftig of scherp materiaal. Om frustratie en verveling te voorkomen, is het aan te raden de inrichting van de kooi af en toe te veranderen en dingen toe te voegen of weg te halen.

Bodembedekking en nestmateriaal

Gebruik nooit zaagsel als bodembedekking. Zaagsel bevat veel stof en dat leidt tot luchtwegproblemen. Beter is het om krantenpapier op de bodem te leggen, waarop beukensnippers, hemparade of corbo gestrooid wordt. Van hooi maakt de hamster de mooiste nestjes. De binnenkant van het nestje wil de hamster graag lekker zacht maken. Daarvoor is wat wc- of keukenpapier heel geschikt. Andere opties zijn kapok of hennep nestmateriaal.

Let op: Hamsterwatten zijn ongeschikt! De dieren kunnen erin verstrikt raken en een pootje verliezen of stikken. Katoenwatten kunnen wel gebruikt worden.

De beste plek voor de hamsterkooi

De hamsterkooi moet tochtvrij staan. Nooit in de zon, want hamsters kunnen niet tegen hitte. De ideale temperatuur voor hamsters ligt tussen de 18 en 23 graden. Wordt het kouder dan vijftien graden in de hamsterkooi, dan kunnen Syrische hamsters in een winterslaap raken. Omdat ze zich daar in gevangenschap fysiek niet op hebben voorbereid, kan dit levensbedreigend zijn. Bedenk dus goed waar je de kooi neerzet. In een slaapkamer wordt het in de winter bijvoorbeeld vaak fris.

hamster

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hamsterdeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons HamsterSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?