Rasdieren

Rashonden

Rashonden worden gefokt op hele specifieke uiterlijke kenmerken. De positie en lengte van de oren, de omvang van de schedel, de grootte van de ogen, zelfs de kleur van de vacht is van belang. Hoe een rashond er uit moet zien, staat exact beschreven in de rasstandaard. Dat uiterlijk is soms zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging voor strenge, duidelijke regels voor de rashondenfokkerij, opgelegd door de overheid. Bij het fokken van dieren moet niet hun uiterlijk, maar het welzijn centraal staan.

Wat kun jij doen?

 • Help ons mee om de problemen bij rashonden zo bekend mogelijk te maken. Daarmee verhoogt de druk op de overheid en de fokkers om maatregelen te treffen die niet het uiterlijk, maar het welzijn van (ras-)honden centraal stellen.
 • Informeer jezelf goed als je van plan bent een rashond (met stamboom of lookalike) aan te schaffen: wat is de kans op problemen en hoe voorkom je deze?
 • Bedenk dat je de problemen in stand houdt als je een rashond aanschaft met bekende welzijnsproblemen die het gevolg zijn van doorfokken: zo lang er een markt voor is, zullen er zieke honden gefokt worden.
 • Besluit je weloverwogen toch een rashondenpup te nemen, lees dan onze tips over het aanschaffen van een pup.
 • Kijk altijd eerst in het asiel bij jou in de buurt voordat je naar een fokker gaat. Zo geef je een hond die verlaten is door zijn baasje ook een kans op een mooi verder leven.

Het probleem

Het fokbeleid van rashonden richt zich op hele specifieke uiterlijke kenmerken. Dat uiterlijk is soms zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. Lees meer.

Hoe helpen wij rashonden?

Met politieke lobby zet de Sophia-Vereeniging zich in voor strenge, duidelijke regels voor de rashondenfokkerij, opgelegd door de overheid. Publiekscampagnes worden ingezet om maatschappelijk draagvlak te creëren voor maatregelen die niet het uiterlijk, maar het welzijn van rashonden centraal stellen. Lees meer.

hond en kat

Wat doen wij nog meer?

Wij voorkomen huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zetten we ons in voor beschermende wetgeving en een strenge controle hierop. Lees meer.

gedrag van het konijn

Een specifieke vraag?

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Lees meer.

 • Petitie doden van huisdieren


  Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
 • Op de hoogte blijven?


  Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!