Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
Elke dag dierendag? Help de vergeten huisdieren!
04 oktober, 2024
AMSTERDAM – Kortsnuitige hondenrassen zoals de mopshond en Franse buldog zijn zo ver doorgefokt dat ze levenslang lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Veel dieren zijn altijd benauwd, hebben oogziektes, huidontstekingen en hernia’s. Hun baasjes zijn vaak slecht geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met hoge rekeningen voor medische behandelingen. De Sophia-Vereeniging start vandaag samen met Dier&Recht, Caring Vets, Dierenlot en het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsgroep voor dierenartsen, de campagne #KoopGeenKortsnuit. Met posters in verschillende steden, de website koopgeenkortsnuit.nl en voorlichting via sociale media, waarschuwen we consumenten met klem om geen kortsnuitige hond aan te schaffen.
Honden met een te korte snuit zijn erg populair, maar het is in Nederland verboden om ze te fokken. De handel in deze dieren is echter wel toegestaan en ook de import is legaal.
Dierenartsen Janneke Moedt (Caring Vets) en Conny van Meurs (KNMvD): “Het is fantastisch dat we nu in Nederland een goede wet hebben die het fokken van deze mismaakte dieren verbiedt. Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten. Die komen dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland”.
Eigenaren van kortsnuitige honden schrikken regelmatig van de torenhoge medische kosten. Kelly Kessen, dierenarts bij stichting Dier&Recht: “Een kortsnuitige hond kost in aanschaf al snel € 1.500,- tot € 2.500,-. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat zo’n hond vaak diverse operaties nodig heeft. Het gaat daarbij om operaties aan de luchtwegen, behandelingen van hernia’s, oogoperaties, correcties van neusplooien en ga zo maar door. De kosten kunnen snel oplopen tot het drie- of viervoudige van de aankoopprijs. En de hoogste prijs betaalt de hond zelf, die levenslang lijdt door zijn extreme uiterlijk”.
Steffie van Horck, directeur Sophia-Vereeniging: “De populariteit van mopshonden en Franse buldogs is nog steeds enorm. Zelfs mensen die weten dat deze honden ernstig lijden onder hun uiterlijk, halen zo’n dier in huis ‘omdat ze nou eenmaal zo schattig zijn’. Dat moet stoppen. Een hondje dat lijdt onder zijn uiterlijk, moet je niet willen”. Consumenten zouden volgens de betrokken organisaties geen kortsnuitige hond moeten kopen. “Een kortsnuitige hond is geen gelukkige hond. We willen dat mensen bewust kiezen voor een gezonde hond mét snuit!”
Bekijk en deel de campagne #KoopGeenKortsnuit via onze sociale media kanalen en op:
De oproep is een initiatief van het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsgroep voor dierenartsen, Caring Vets en dierenwelzijnsorganisaties Dier&Recht, Sophia-Vereeniging en DierenLot. De oproep wordt onderschreven door AniCura Dierenartsen, Dierenbescherming, Hondenbescherming, Medisch Centrum voor Dieren, Ranzijn Dierenartsen, Dierencoalitie en tientallen andere organisaties.