Wat is het probleem?

Rasdieren hebben in veel gevallen enorm te lijden onder hun extreme uiterlijk. In Nederland zijn er inmiddels een aantal duidelijke criteria waaraan de fok van dieren moet voldoen. Wanneer er geen ziekgefokte pups meer geboren worden, moet er een einde komen aan het enorme rasdierenleed.

Liefde maakt blind

Uit onderzoek van de Sophia-Vereeniging en Wageningen University & Reseach in 2015 bleek echter dat mensen die voorkeur hebben voor een bepaald ras, zich niet laten afschrikken door de wetenschap dat het uiterlijk van de dieren veel leed met zich meebrengt. De liefde voor het ras maakt hen blind.

Malafide hondenhandel

Nu deze mensen hun ‘perfecte’ rashond niet langer in Nederland kunnen verkrijgen, wijken zij uit naar buitenlandse (malafide) fokkers. Jaarlijks worden meer dan 15.000 honden uit het buitenland in Nederland verkocht. Een deel van deze hondjes heeft afwijkingen zoals een te korte snuit en een te kleine schedel. Dieren met afwijkingen waarvoor in Nederland nu, niet voor niets, een fokverbod geldt. Zij mogen nog wel gewoon geïmporteerd worden.

Rasdierenleed blijft bestaan

Veel van deze geïmporteerde honden gaan voor lagere prijzen over de toonbank dan de in Nederland gefokte hondjes. Nederlandse fokkers die wel tijd en energie steken in het fokken van gezonde honden, moeten nu concurreren met buitenlandse fokkers die geen ‘last’ hebben van de Nederlandse wetgeving. Zij fokken massaal goedkopere, maar zieke hondjes. Omdat deze dieren nog steeds verkocht mogen worden in Nederland, blijft het rasdierenleed bestaan.

rashond bulldog

Wat is de oplossing?

De Wet dieren is nu alleen gericht op het welzijn van in Nederland gefokte honden. De wet zou ook betrekking moeten hebben op honden uit het buitenland: er moet een verbod komen op het importeren van doorgefokte honden met te korte snuitjes en andere verboden erfelijke afwijkingen.

importverbod doorgefokte rashonden

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

In februari 2023 maakte minister Adema bekend dat hij werkt aan een houdverbod en een vertoningsverbod voor dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. In de praktijk betekent een houdverbod ook een handels- en importverbod. Om een dier te verhandelen of te importeren, moet een handelaar het dier namelijk ook (kort) in bezit hebben en dat mag dan niet meer. Met onze petitie voor een importverbod houden we de druk op de minister en zorgen we er samen voor dat de verboden er ook echt komen!