Wat is het probleem?

Er vindt veel dierenleed plaats dat vaak niet eens wordt (h)erkend. Bijvoorbeeld:

  • De hond die elke dag uren gefrustreerd voor de deur ligt te wachten op het baasje dat hele dagen van huis is.
  • Vogels en vissen die vroegtijdig sterven in een ongeschikt verblijf, omdat ze enkel dienen als decoratie.
  • Het konijn dat werd gekocht voor de kinderen, maar waar niemand meer naar omkijkt. Alleen in zijn hok wordt het dier gek van eenzaamheid.
  • Rasdieren die doodziek zijn omdat hun ‘perfecte’ uiterlijk nu eenmaal in de mode is.
  • De kat die stijf van de stress wordt meegesleept op vakantie, zodat de eigenaar geen oppas hoeft te regelen.
  • Het dier dat als ‘grappige’ stunt cadeau word gegeven en daarna wordt gedumpt omdat niemand er eigenlijk voor wil zorgen.
  • Gestreste pony’s die worden ingezet op kinderfeestjes puur voor het vermaak van kinderen, zonder rekening te houden met de natuurlijke behoeftes.
hamster hand

Waar gaat het mis?

Waarom zetten velen de belangen van huisdieren zo massaal aan de kant? Zelfs met de beste intenties, gaat het mis. Het is een diepgewortelde overtuiging dat dieren zijn wat de functie voor de mens hen maakt. Dat moeten we even uitleggen.

In onze omgang met huisdieren kijken we in de regel eerst naar wat we zelf nodig hebben: een beetje aanspraak en gezelligheid, een leuke hobby, meer lichaamsbeweging, verantwoordelijkheidsgevoel bij de kinderen, iets om mee te pronken of om geld mee te verdienen… Pas daarna denken we na over hoe we het dier een goed leven kunnen geven. Onze bereidheid om ons leven aan te passen is echter beperkt: maar weinig mensen zullen minder gaan werken, vakanties laten schieten of de tuin geheel verbouwen naar de behoeftes van hun dieren. Daar komt bij dat vaak de kennis ontbreekt over wat een dier nou echt nodig heeft. Zo ontstaat veel dierenleed. 

Konijn hok dierenleed

Wat is de oplossing?

We moeten anders gaan kijken naar het houden van huisdieren. Tegenover het plezier dat we eraan beleven, staat de plicht om ze een dierwaardig bestaan te bieden. Kennis over de behoeftes en het natuurlijke gedrag van huisdieren is daarbij cruciaal: hoe beter we dieren begrijpen, hoe beter we ze kunnen geven wat ze nodig hebben.

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Met jouw hulp overtuigen we organisaties, de overheid en (potentiële) huisdierhouders om bij het maken van keuzes de natuurlijke behoeftes van dieren als uitgangspunt te nemen. Teken de petitie en geef de dieren een stem!

Wat kun jij doen?

In de omgang met huisdieren is het belangrijk dat je het belang van het dier altijd meeweegt in je keuzes. Zorg ervoor dat jij precies weet wat jouw dier van nature nodig heeft, zodat je het een dierwaardig leven kunt geven.

Je kunt onze campagne enorm helpen door de petitie te tekenen en/of een donatie te doen. Alleen dankzij dierenliefhebbers zoals jij kunnen wij ervoor zorgen dat de dieren weer dier kunnen zijn!