Wat is het probleem?

Er vindt veel dierenleed plaats dat vaak niet eens wordt (h)erkend. Bijvoorbeeld:

  • De fokker die in kleine hokjes, in een donkere schuur, talloze konijntjes fokt in zijn zoektocht naar dat ene prijswinnende exemplaar. Alle niet geschikte jonge dieren worden gedood.
  • Vissen sterven vroegtijdig in een vissenkom, omdat zo’n levend kunstwerk zo leuk matcht met de nieuwe bank.
  • Winkeliers verkopen voeding, speelgoed en hokken die veel winst opleveren, maar totaal ongeschikt zijn voor huisdieren. Zolang het maar geld oplevert..
  • Het konijn dat werd gekocht voor de kinderen, wordt gek van eenzaamheid en zit enkel nog zijn tijd uit. Om van de herrie van het tralieknagen af te zijn, smeren we een smerig middeltje op de spijlen.
hamster hand

Waar gaat het mis?

Waarom zetten velen de belangen van huisdieren zo massaal aan de kant? Zelfs met de beste intenties, gaat het mis. Het is een diepgewortelde overtuiging dat dieren zijn wat de functie voor de mens hen maakt. Dat moeten we even uitleggen.

In onze omgang met huisdieren kijken we in de regel eerst naar wat we zelf nodig hebben: een beetje aanspraak en gezelligheid, een leuke hobby, meer lichaamsbeweging, verantwoordelijkheidsgevoel bij de kinderen, iets om mee te pronken of om geld mee te verdienen… Pas daarna denken we na over hoe we het dier een goed leven kunnen geven. Onze bereidheid om ons leven aan te passen is echter beperkt: maar weinig mensen zullen minder gaan werken, vakanties laten schieten of de tuin geheel verbouwen naar de behoeftes van hun dieren. Daar komt bij dat vaak de kennis ontbreekt over wat een dier nou echt nodig heeft. Zo ontstaat veel dierenleed. 

Konijn hok dierenleed

Wat is de oplossing?

We moeten anders gaan kijken naar het houden van huisdieren. Tegenover het plezier dat we eraan beleven, staat de plicht om ze een dierwaardig bestaan te bieden. Kennis over de behoeftes en het natuurlijke gedrag van huisdieren is daarbij cruciaal: hoe beter we dieren begrijpen, hoe beter we ze kunnen geven wat ze nodig hebben.

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Uiteraard blijven we voorlichting geven aan onder andere huisdiereigenaren, winkeliers en politici. Om te laten zien dat we niet alleen staan, zijn we daarnaast de petitie Laat de dieren weer dier zijn gestart. We roepen alle dierenvrienden op om de petitie te tekenen en te delen. De handtekeningen kunnen we gebruiken om onze boodschap kracht bij te zetten, bijvoorbeeld als we de minister willen overtuigen van de noodzaak van diervriendelijke maatregelen.

Wat kun jij doen?

In de omgang met huisdieren is het belangrijk dat je het belang van het dier altijd meeweegt in je keuzes. Zorg ervoor dat jij precies weet wat jouw dier van nature nodig heeft, zodat je het een dierwaardig leven kunt geven.

Je kunt onze campagne enorm helpen door de petitie te tekenen en/of een donatie te doen. Alleen dankzij dierenliefhebbers zoals jij kunnen wij ervoor zorgen dat de dieren weer dier kunnen zijn!