Konijnen zijn sociale dieren

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken: konijnen lijken relatief gemakkelijk te houden en worden door ouders beschouwd als een ideaal en onschuldig speelkameraadje. Toch is het houden van konijnen lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. Vaak ontbreekt de kennis over een goede verzorging en omgang met de dieren, waardoor ernstige welzijnsproblemen ontstaan. Zo worden veel konijnen alleen gehouden in een veel te krap konijnenhok, met eenzaamheid, frustratie en afwijkend gedrag tot gevolg. Een ander groot probleem zijn de vele impulsaankopen. Wanneer blijkt dat een konijn veel meer ruimte, tijd en geld kost dan gedacht, wordt het dier gedumpt bij een opvang of op straat, waar de overlevingskansen nihil zijn.

De Sophia-Vereeniging bestrijdt konijnenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, de verzorging en het natuurlijke gedrag van konijnen. Ook leren wij kinderen hoe ze veilig en respectvol met konijnen en andere huisdieren omgaan. Via politieke lobby en publiekscampagnes zetten wij ons in voor beschermende wetgeving rondom de konijnenfokkerij, waar gezonde konijnen straffeloos gedood worden omdat hun uiterlijk niet perfect is. Bovendien worden veel (ras-)konijnen gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden.

Wil jij ons helpen om konijnen in nood een beter leven te geven? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Het konijn behoort tot de haasachtigen en ondanks de lange tanden niet tot de knaagdieren. Het gedrag van konijnen kenmerkt zich door speelsheid. Konijnen komen oorspronkelijk uit Europa en Noordwest-Afrika, waar ze in kolonies leven. Lees meer.

Een konijnenhok is altijd te klein voor het speelse en actieve konijn. Naast een konijnenhok dienen konijnen altijd toegang te hebben tot een ruime ren of een afgezet stuk tuin waarin ze kunnen rennen en graven. Lees meer.

Als je een konijn wilt aanschaffen en je weet zeker dat je deze verantwoordelijkheid zo’n 12 jaar lang wilt nemen, dan kun je het beste terecht bij een opvangcentrum. Daar kunnen ze je alles vertellen over het karakter van de konijnen, hoe groot ze worden, et cetera. Lees meer.

Bij een goede verzorging van konijnen kunnen de dieren 12 jaar worden. In de vrije natuur worden ze zelfs wel 15 jaar oud. De verzorging van konijnen is niet moeilijk. Als de dieren een groot verblijf hebben en in een groep kunnen leven, zijn ze tevreden. Lees meer.

Bij het fokken van raskonijnen en ‘lookalikes’ draait het om het uiterlijk. Dat uiterlijk is soms zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. Veel konijnen hebben bijvoorbeeld zo’n overbeet dat hun tanden niet meer natuurlijk afslijten. Lees meer.

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je konijnen in nood aan een beter leven! Lees meer.

Stel je vraag!

Het KonijnenSpreekuur geeft informatie over het natuurlijke gedrag en de sociale behoeften van konijnen. Ook de huisvesting, de verzorging en de aanschaf komen aan bod. Lees meer.

  • Stop de huisdierenhandel!


    Wij willen een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet.
  • Sophi@-Nieuws


    Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!