Konijnen

Konijnen

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken. Konijnen lijken relatief gemakkelijk te houden en worden door ouders beschouwd als een ideaal en onschuldig speelkameraadje. Toch is het houden van konijnen lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. Vaak ontbreekt de kennis over een goede verzorging en omgang met de dieren, waardoor ernstige welzijnsproblemen ontstaan. Zo worden veel konijnen alleen gehouden in een veel te krap konijnenhok, met eenzaamheid, frustratie en afwijkend gedrag tot gevolg. Een ander groot probleem zijn de vele impulsaankopen. Wanneer blijkt dat een konijn veel meer ruimte, tijd en geld kost dan gedacht, wordt het dier gedumpt bij een opvang of op straat, waar de overlevingskansen nihil zijn.

10 gratis tips voor een konijnenleven lang plezier van je dier

Heb je aan de volgende zaken gedacht?

 1. Konijnen zijn groepsdieren die met een soortgenootje willen leven. Een extra dier erbij zorgt natuurlijk voor meer verzorging en kosten.
 2. Konijnen worden zo’n 12 jaar oud, een jarenlange verantwoordelijkheid.
 3. Huisdieren houden kost geld. Per twee konijnen ben je al gauw € 500,- per jaar kwijt aan alleen eten en noodzakelijke inentingen.
 4. Konijnen moeten kunnen graven, rennen en spelen in een groot binnen-  en buitenverblijf.
 5. Voor een konijn kun je het beste terecht in een konijnenopvangcentrum. Koop geen konijnen bij een dierenwinkel of tuincentrum of via het internet.
 6. Konijnen zijn geen knuffeldieren. Het zijn van nature prooidieren, voedsel voor roofdieren. Daarom worden ze liever niet opgetild.
 7. Konijnen kunnen niet goed tegen grote temperatuurverschillen. Als je ze van een binnenverblijf naar een buitenverblijf wil verplaatsen, doe dat dan geleidelijk en in het voor- of najaar.
 8. Pas op bij raskonijnen. Vaak hebben ze een extreem uiterlijk, met bijgaande gezondheidsklachten.
 9. Babykonijntjes moeten minstens 10 weken oud zijn voor ze bij de moeder weg mogen.
 10. Konijnen zijn speelse dieren. Als je ze naar de aard van het diertje houdt, zul je er veel plezier aan beleven.

De Sophia-Vereeniging bestrijdt konijnenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, de verzorging en het natuurlijke gedrag van konijnen. Ook leren wij kinderen hoe ze veilig en respectvol met konijnen en andere huisdieren omgaan. Via politieke lobby en publiekscampagnes zetten wij ons in voor beschermende wetgeving rondom de konijnenfokkerij, waar gezonde konijnen straffeloos gedood worden omdat hun uiterlijk niet perfect is. Bovendien worden veel (ras-)konijnen gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden.

Wil jij ons helpen om konijnen in nood een beter leven te geven? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

gedrag van het konijn

Gedrag van het konijn

Konijnen zijn van nature prooidieren en dat zie je duidelijk terug in hun gedrag. Het gedrag van het konijn is in veel opzichten wat verschillend van dat van andere populaire huisdieren. Lees meer.

Konijn kopen

Konijn kopen

Een konijn kopen is een hele verantwoordelijkheid. We raden je aan om naar een konijnenopvang te gaan. Lees meer.

Verzorging van konijnen

Verzorging van konijnen

De verzorging van konijnen is een aandachtspunt.Wanneer konijnen goed verzorgd worden, kunnen de dieren wel 12 jaar oud worden. Lees meer.

Sophia DierenSpreekuur konijnen

Stel je vraag!

Het KonijnenSpreekuur geeft informatie over het natuurlijke gedrag en de sociale behoeften van konijnen. Ook de huisvesting, de verzorging en de aanschaf komen aan bod. Lees meer.

Help konijnen in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je konijnen in nood aan een beter leven! Lees meer.

 • Petitie doden van huisdieren


  Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
 • Op de hoogte blijven?


  Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.