Konijnen

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken. Konijnen lijken relatief gemakkelijk te houden en worden door ouders beschouwd als een ideaal en onschuldig speelkameraadje. Toch is het houden van konijnen lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. Vaak ontbreekt de kennis over een goede verzorging en omgang met de dieren, waardoor ernstige welzijnsproblemen ontstaan. Zo worden veel konijnen alleen gehouden in een veel te krap konijnenhok, met eenzaamheid, frustratie en afwijkend gedrag tot gevolg. Een ander groot probleem zijn de vele impulsaankopen. Wanneer blijkt dat een konijn veel meer ruimte, tijd en geld kost dan gedacht, wordt het dier gedumpt bij een opvang of op straat, waar de overlevingskansen nihil zijn.

10 gratis tips voor een konijnenleven lang plezier van je dier

Heb je aan de volgende zaken gedacht?

 1. Konijnen zijn groepsdieren die met een soortgenootje willen leven. Een extra dier erbij zorgt natuurlijk voor meer verzorging en kosten.
 2. Konijnen worden zo’n 12 jaar oud, een jarenlange verantwoordelijkheid.
 3. Huisdieren houden kost geld. Per twee konijnen ben je al gauw € 500,- per jaar kwijt aan alleen eten en noodzakelijke inentingen.
 4. Konijnen moeten kunnen graven, rennen en spelen in een groot binnen-  en buitenverblijf.
 5. Voor een konijn kun je het beste terecht in een konijnenopvangcentrum. Koop geen konijnen bij een dierenwinkel of tuincentrum of via het internet.
 6. Konijnen zijn geen knuffeldieren. Het zijn van nature prooidieren, voedsel voor roofdieren. Daarom worden ze liever niet opgetild.
 7. Konijnen kunnen niet goed tegen grote temperatuurverschillen. Als je ze van een binnenverblijf naar een buitenverblijf wil verplaatsen, doe dat dan geleidelijk en in het voor- of najaar.
 8. Pas op bij raskonijnen. Vaak hebben ze een extreem uiterlijk, met bijgaande gezondheidsklachten.
 9. Babykonijntjes moeten minstens 10 weken oud zijn voor ze bij de moeder weg mogen.
 10. Konijnen zijn speelse dieren. Als je ze naar de aard van het diertje houdt, zul je er veel plezier aan beleven.

De Sophia-Vereeniging bestrijdt konijnenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, de verzorging en het natuurlijke gedrag van konijnen. Ook leren wij kinderen hoe ze veilig en respectvol met konijnen en andere huisdieren omgaan. Via politieke lobby en publiekscampagnes zetten wij ons in voor beschermende wetgeving rondom de konijnenfokkerij, waar gezonde konijnen straffeloos gedood worden omdat hun uiterlijk niet perfect is. Bovendien worden veel (ras-)konijnen gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden.

Wil jij ons helpen om konijnen in nood een beter leven te geven? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van konijnen

Het konijn behoort tot de haasachtigen en ondanks de lange tanden niet tot de knaagdieren. Konijnen zijn erg speels. Oorspronkelijk komen ze uit Europa en Noordwest-Afrika, waar ze in kolonies leven. Huiskonijnen moeten dan ook in paartjes of met meerderen tegelijk gehouden worden. Een goede konijnenopvang kan je adviseren over een geschikt soortgenootje. Het speelse gedrag van konijnen trekt kinderen aan, maar is misleidend. Van nature zijn konijnen prooidieren, waardoor optillen als zeer bedreigend wordt ervaren. Ook op schoot zitten vinden deze dieren erg onprettig. Konijnen die bang zijn, kunnen uit verdediging de aanval inzetten door te bijten en hard met de achterpoten te trappen.

De verzorging van konijnen

Wanneer konijnen goed verzorgd worden, kunnen de dieren wel 12 jaar oud worden. In de vrije natuur worden ze zelfs wel 15 jaar oud. De verzorging van konijnen is niet moeilijk. Als de dieren een groot verblijf hebben en in een groep kunnen leven, zijn ze tevreden. De verzorging van langharige konijnen is hierop een uitzondering. Deze dieren zijn gefokt op een onnatuurlijke vacht, die heel veel verzorging nodig heeft en die de konijnen hindert in hun functioneren. De Sophia-Vereeniging raadt dan ook af om langharige konijnen aan te schaffen. De voeding van konijnen bestaat uit grassen, kruiden, knollen en ander plantaardig voedsel. Vers hooi vormt de basis: de ruwvezels verminderen het gevaar van haarballen en bevorderen de werking van de darmen. Verder mogen biks (groene korrels) en groenvoer niet ontbreken bij de verzorging van konijnen.

Het konijnenverblijf

Een konijnenhok is altijd te klein voor het speelse en actieve konijn. Naast een konijnenhok dienen konijnen daarom altijd toegang te hebben tot een ruime ren of een afgezet stuk tuin waarin ze kunnen rennen en graven. Konijnen die binnenshuis gehouden worden, moeten dagelijks geruime tijd door de woning kunnen lopen. De woning moet hierop aangepast worden om gevaarlijks situaties te voorkomen. Geef een groep konijnen meerdere nachthokken, zodat ze alternatieven hebben als ze weggejaagd worden. Omdat een konijnenhol meerdere uitgangen heeft, vinden konijnen het fijn als hun konijnenhok dit ook heeft: het geeft ze een veilig gevoel en het voorkomt stress.

Konijnen houden van graven en vertoeven graag op zand. Om te voorkomen dat een konijn ontsnapt, kun je een stuk tuin 40 centimeter diep afgraven. Betegel de bodem en wanden van de kuil met grote tegels (zorg voor kleine mazen tussen de tegels waardoor water weg kan lopen). Deze bak vul je vervolgens met aarde. Zo kunnen de konijnen naar hartelust graven, maar kunnen zij niet ontsnappen. Konijnen kunnen niet tegen grote temperatuurverschillen. Wil je het konijnenhok verplaatsen van buiten naar binnen of andersom, dan kan dat alleen in de lente of aan het begin van de herfst. Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte.

Konijn aanschaffen

Als je een konijn wilt aanschaffen en je weet zeker dat je deze verantwoordelijkheid zo’n 12 jaar lang wilt nemen, dan kun je het beste terecht bij een opvangcentrum. Daar kunnen ze je alles vertellen over het karakter van de konijnen, hoe groot ze worden, et cetera. Ook voor jonge konijnen kun je naar een opvang. Bovendien is er bij de meeste opvangcentra blijvende ondersteuning en kun je er terecht wanneer je problemen ondervindt met jouw konijnen. Een bijkomend voordeel is dat de dieren meestal al gecastreerd zijn. Opvangcentra bieden ook de mogelijkheid om je konijn ter plaatse te koppelen aan een nieuwe soortgenoot die bij hem past. Koop geen konijnen bij een dierenwinkel of tuincentrum. De dieren die daar worden aangeboden, zijn vaak te jong en hebben meestal een slechte gezondheid, ook als dit dit in eerste instantie niet te zien is. Pas ook op met het aanschaffen van een raskonijn. Vaak hebben raskonijnen zo’n extreem uiterlijk, dat de dieren ernstige gezondheidsklachten hebben.

Kosten

Een babykonijn moet minstens 10 weken oud zijn voor hij bij de moeder weg mag. Konijnen zijn niet duur: vanaf circa € 30,- kun je een konijn aanschaffen bij een opvang. Castratie kost ongeveer € 70,-. Hou er echter wel rekening mee dat je alleen op een verantwoorde wijze konijnen kunt houden, als je de beschikking hebt over een grote tuin en bereid bent deze voor de konijnen in te richten. Een goed binnen- en buitenverblijf kost al snel meer dan € 250,-. Voeding, hooi en andere materialen voor 2 konijnen kosten ongeveer € 30,- per maand. Konijnen moeten jaarlijks worden gevaccineerd tegen myxomatose en viral haemorrhagic disease (vhs), wat ongeveer € 45,- per keer kost. Daarnaast kunnen er (hoge) onvoorziene medische kosten ontstaan als je dier ziek wordt of slachtoffer is van een ongeval.

Heb je vragen over het aanschaffen van konijnen? Dan kun je terecht bij het KonijnenSpreekuur van de Sophia-Vereeniging.

Het fokken van konijnen

Wij raden het af om zelf te fokken met konijnen. Door een gebrek aan kennis ontstaan vaak grote problemen met de moederdieren en de jongen. Bovendien zijn er in Nederland al veel meer konijnen dan dat er mensen zijn die voor ze willen zorgen. Deze dieren hebben nog minder kans op een goed leven als er telkens maar nieuwe nestjes geboren worden. Maar ook bij ‘officiële’ fokkers gaat het vaak mis. Er wordt dan gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden. Veel konijnen hebben bijvoorbeeld zo’n overbeet dat hun tanden niet meer natuurlijk afslijten. Dat zorgt niet alleen voor ongemak bij het konijn, maar ook voor torenhoge dierenartsrekeningen. Angorakonijnen en Teddy-Widderskonijnen zijn gefokt op een onnatuurlijk vacht die de konijnen hindert in hun natuurlijke gedrag. Bij een slechte verzorging vervilt de vacht en zijn de dieren extra gevoelig voor ziektes. Veel kleine konijnenrassen hebben een hele platte snuit, waardoor ze er altijd uit blijven zien als een jong konijn. Dat ziet er schattig uit, maar het zorgt ook voor pijnlijke gebitsproblemen en ademhalingsmoeilijkheden. Hetzelfde geldt voor dieren die gefokt zijn met hele grote oogkassen om een lieve, onschuldige blik te creëren. Die blik gaat echter gepaard met chronische traanogen, oogontstekingen en een vergrote kans op inwendige abcessen. Ook lange oren zorgen voor welzijnsproblemen bij het fokken van konijnen: ze slepen over de grond, beschadigen, vervuilen en kunnen bevriezen.

Gezondheid moet centraal staan
In 2009 startte de Sophia-Vereeniging een lobbytraject en publiekscampagnes om de problemen bij het fokken van huisdieren aan de kaak te stellen. Want het moet niet om het uiterlijk gaan in de fokkerij, maar om het welzijn van de dieren. Van fokkers valt niet te verwachten dat zij maatregelen nemen; zij verdienen immers hun geld met het fokken op uiterlijke kenmerken. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging voor duidelijke overheidsregels die de gezondheid van de dieren centraal stellen en die streng worden gecontroleerd. Voor sommige rassen zal dat een fokverbod betekenen.

Zelf doden van dieren
Een ander groot probleem bij het fokken van konijnen en knaagdieren is het zogenaamde ‘culling‘. Dat houdt in dat fokkers dieren doden die ongewenst zijn. Deze dieren zijn kerngezond, maar hebben niet exact het uiterlijk dat veel geld opbrengt. Omdat hun hokruimte en voeding liever besteedt wordt aan dieren die in de verkoop meer opleveren, worden ze door fokkers gedood. In Nederland is deze praktijk niet strafbaar. De Sophia-Vereeniging streeft ernaar dat hier op korte termijn verandering in komt. Na een intensief lobbytraject lukte ons in 2012 om staatssecretaris Bleker ervan te overtuigen om het zelf doden van honden en katten strafbaar te stellen. Per 1 juli 2014 is dit officieel onderdeel van de Wet Dieren. Wij dringen er nu op aan dat in de Wet Dieren dezelfde regels voor alle huisdieren worden opgenomen.

Help konijnen in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je konijnen in nood aan een beter leven! Lees meer.

Stel je vraag!

Het KonijnenSpreekuur geeft informatie over het natuurlijke gedrag en de sociale behoeften van konijnen. Ook de huisvesting, de verzorging en de aanschaf komen aan bod. Lees meer.

Konijnen ‘natuurlijk houden’

Dit boek helpt konijneneigenaren meer begrip en inzicht te krijgen in de behoeften van hun dieren. Aan bod komt onder andere huisvesting, voeding, gedrag, het koppelen van konijnen, ziektes en de behandeling daarvan met natuurlijke middelen. Lees meer.

 • Meldpunt doden van huisdieren


  Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
 • Niets missen?


  Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief.
  Door je aan te melden maak je nu ook kans op een gratis artikel naar keuze uit onze webwinkel! *Wij verloten iedere maand 1 artikel.
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!