Paastips voor huisdieren

Het paasweekend staat voor de deur. Dit betekent gezelligheid, paaseitjes zoeken en vrolijke bloemen in huis. Een heerlijk begin van de lente. Maar voor huisdieren kunnen deze paastradities gevaarlijk zijn. Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet voor een veilig Pasen voor iedereen!

Tip 1: Chocolade is giftig

De winkelschappen liggen vol met paaseitjes en paashazen gemaakt van chocolade. Heerlijk voor ons, maar giftig voor veel dieren. Zorg er daarom voor dat je huisdieren absoluut geen chocolade te pakken krijgen. Berg de chocoladeproducten goed op, zodat je hond of kat er niet bij kan komen. En ga jij paaseitjes verstoppen voor je kinderen? Laat je hond niet meedoen met het zoekspelletje en laat hem pas weer los in als je zeker weet dat alle eitjes gevonden zijn. Heeft je huisdier per ongeluk toch wat chocolade weten te bemachtigen? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Tip 2: Giftige paasboeketten

Bloemen in huis met Pasen geven extra sfeer. Maar deze fleurige en vrolijke planten kunnen erg giftig zijn voor jouw huisdier. Let dus goed op welke bloemen er in het paasboeket zitten! Giftige bloemen die veel voorkomen rond Pasen zijn lelies, narcissen, hyacinten, krokussen, tulpen en azalea’s. Deze bloemen kunnen dodelijk zijn voor je viervoeter. Zorg er daarom voor dat je huisdier niet in de buurt van de bloemen kan komen of haal alleen de soorten in huis die niet giftig zijn. Heb je het vermoeden dat je maatje toch aan de bloemen heeft gezeten of ervan heeft gegeten? Neem dan altijd gelijk contact op met de dierenarts.

Tip 3: Gourmetdamp is gevaarlijk

Ga je gezellig gourmetten of grillen in huis? Zorg dan dat je vogels niet in dezelfde ruimte verblijven. In de anti-aanbaklaag van de pannetjes en de grillplaat zit namelijk een stof verwerkt die bij verhitting giftig is. Omdat vogels erg gevoelig zijn voor giftige dampen, kunnen zij hier zelfs aan overlijden. Zorg er ook voor dat je de kamer goed lucht voordat je de vogels terugzet in de ruimte. De schadelijke dampen kunnen namelijk enige tijd blijven hangen in de kamer.

Tip 4: Echte konijnen zijn geen cadeautjes

Ga je dit weekend op visite en neem je een paaspresentje mee? Hou het bij chocolade paashazen of een leuke knuffel en geef geen echte konijnen of kuikentjes cadeau! Huisdieren zijn een grote verantwoordelijkheid. Ze hebben veel zorg, aandacht en ruimte nodig. De keuze voor een huisdier moet daarom altijd goed doordacht zijn. Begin er pas aan als jij er zeker van bent dat je het dier alles kan bieden wat het nodig heeft voor een goed welzijn.

Door bewust om te gaan met deze gevaren en goede maatregelen te nemen, creëer je ook een vrolijk Pasen voor jouw huisdieren!

Rosa Oe

Rosa Oe

Communicatiemedewerker