De zoete verleiding: chocolade een gevaar voor je hond

Chocolade, een goddelijke traktatie voor ons, maar een potentiële nachtmerrie voor onze honden. Het is algemeen bekend dat chocolade giftig is voor honden, maar wat moet je doen als je viervoeter toch een paar stukjes heeft weten te bemachtigen?

Bel de dierenarts

Het is van cruciaal belang om alle chocolade en cacao veilig op te bergen, ver buiten het bereik van de nieuwsgierige snuiten. Mocht het toch misgaan en je vermoedt dat je hond chocolade heeft gegeten, aarzel dan niet en bel direct de dierenarts. Binnen enkele uren is het mogelijk om de hond te laten braken met een injectie van de dierenarts. Geef de hond nooit zout om te braken, dit kan leiden tot een zoutvergiftiging. Een andere mogelijkheid is het toedienen van actieve kool (Norit), dat de giftige stoffen in het lichaam absorbeert. Belangrijk is om dit eerst te bespreken met de dierenarts voordat je actie onderneemt.

De boosdoener

De giftige stof in chocolade die zo gevaarlijk is voor honden, is theobromine. Honden verwerken deze stof langzaam, wat leidt tot stimulatie van zowel het hart als het zenuwstelsel. Het is dan ook niet verstandig om met je hond te gaan rennen en spelen, omdat dit de verhoogde hartslag niet ten goede doet. Omdat theobromine zo langzaam wordt verwerkt, kan het zich in het lichaam gaan ophopen. Dit kan zich ook voordoen wanneer de hond een aantal dagen achter elkaar een klein stukje chocolade inneemt.

Symptomen

Chocoladevergiftiging kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals braken, overmatig drinken en plassen, onrust, diarree, stijve spieren, epileptische aanvallen en zelfs coma. De reactie varieert per hond, waardoor het moeilijk is om de exacte mate van giftigheid vast te stellen. Wanneer jouw hond hier gevoelig voor is, kan een heel klein stukje al erg giftig zijn.

Het is duidelijk dat het voorkomen van chocolade inname bij honden de beste aanpak is. Onthoud echter dat een snelle reactie en overleg met de dierenarts van vitaal belang zijn als je hond onverhoopt toch chocolade te pakken krijgt.

Lotte van der Sluis

Lotte van der Sluis

Stagiair Sophia SnuffelCollege