Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
AMSTERDAM – Op 1 februari gaat de film Argylle in première in de Nederlandse bioscopen. De hoofdrolspeler is de kat Alfie, een Scottish fold. Dit kattenras is gefokt op naar voren gevouwen oren, waardoor een ernstige en pijnlijke kraakbeenafwijking is ontstaan. Wij maken ons grote zorgen. Willen mensen na het zien van deze film straks massaal een ziekgefokte kat? Samen met andere dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen roepen wij bioscopen op om bezoekers te waarschuwen.
De gevouwen oren van de Scottish fold zijn een symptoom van een erfelijke kraakbeenafwijking. Deze ongeneeslijke en pijnlijke aandoening tast niet alleen het kraakbeen aan in de oren, maar ook in alle gewrichten. Om die reden is het in Nederland verboden om te fokken met de Scottish fold en kruisingen daarvan. Het kopen en verkopen is echter (nog) niet verboden. De handel in deze ongezonde dieren wordt waarschijnlijk volgend jaar verboden, maar dat is te laat voor Alfie.
Vaak ontstaat een grote vraag naar de dieren uit populaire films. Dit gebeurde eerder met de sneeuwuil van Harry Potter, de anemoonvis uit Finding Nemo en langer geleden met 101 Dalmatiërs. De enorme populariteit van deze dieren stimuleert malafide fokkers en handelaren om zoveel mogelijk van deze dieren over de toonbank te laten gaan. Dit brengt onnoemelijk veel dierenleed met zich mee. Denk aan moederdieren die aan de lopende band jongen moeten baren, ernstige ziektes door inteelt, impulsaankopen en nog meer dieren met een ziekmakend uiterlijk, zoals de Scottish fold.
Samen met Dier&Recht, Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn en dierenartsen van Caring Vets en de KNMvD roepen wij de kijkers van Argylle op om vooral geen Scottish fold te kopen. Ook vragen we bioscopen om een duidelijke waarschuwing te tonen voor en na de film, die bezoekers informeert over de vele gezondheidsproblemen van dit ras. Wij vinden dat niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven en consumenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen: toon en koop geen ziekgefokte dieren, maar kies welbewust voor gezonde dieren die zich naar hun aard kunnen gedragen.
Foto: RTLNieuws