Dierenleed voorkomen

In Nederland worden ruim 16 miljoen siervissen gehouden. Ze worden gezien als gemakkelijk te houden dieren waar je geen grote emotionele band mee hoeft te hebben. Waar mensen een hond of kat houden voor het gezelschap, zijn vissen vaak puur decoratief.

Wat velen zich vaak niet realiseren, is dat vissen hoogontwikkelde dieren zijn die angst, pijn en stress kunnen ervaren. Ze hebben bewustzijn en geheugen en de meesten hebben sociaal contact met soortgenoten nodig.

Problemen die vaak voorkomen zijn een te kleine en te weinig gevarieerde huisvesting zoals een goudviskom. Ook komen problemen met de waterkwaliteit en -temperatuur veel voor. Daardoor worden de dieren ziek of overlijden jong. Ook worden veel vissen aangeschaft voor kinderen die zo kunnen oefenen met het verzorgen van een dier, ‘zonder dat het heel erg is’ als de vis dit niet overleeft.

Wil je meer weten over het gedrag, de verzorging, het aanschaffen of het kweken zodat jij je vissen kunt bieden wat ze echt nodig hebben? Fantastisch! Op onze website is veel informatie te vinden. Niet gevonden wat je zoekt? Mail ons dan, we denken graag met je mee!

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?