Vissen

In Nederland worden ruim 16 miljoen siervissen gehouden. Vissen zijn hoogontwikkelde, gewervelde dieren die angst, pijn en stress kunnen ervaren. Ze hebben bewustzijn en geheugen en ze hebben sociaal contact met soortgenoten of andere vissen nodig. Veel vissen worden echter alleen gehouden. Vaak is hun huisvesting veel te klein en te weinig gevarieerd. De goudviskom is hiervan het bekendste voorbeeld. Bovendien komen problemen met de waterkwaliteit en -temperatuur veelvuldig voor, waardoor de vissen ziek worden of vroegtijdig overlijden.

De Sophia-Vereeniging bestrijdt vissenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, de verzorging en het natuurlijke gedrag van veelgehouden (sier-)vissen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de huisvesting en het belang van gezelschap voor deze dieren. Via politieke lobby en publiekscampagnes zetten wij ons in voor beschermende wetgeving rondom het kweken van vissen. Want veel vissensoorten worden gekweekt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden.

Wil jij ons helpen om vissen in nood een beter leven te geven? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van vissen is over het algemeen heel sociaal. Van nature leven de meeste vissen in scholen of groepjes. Ze dienen dus niet in hun eentje gehouden te worden, maar met een aantal soortgenoten. Lees meer.

Vissen zijn koudbloedig. Dat betekent dat ze hun temperatuur niet zelf kunnen regelen en heel gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Iedere vissoort heeft zijn eigen ideale temperatuur. Houd daar rekening mee als je verschillende vissen bij elkaar zet in een vijver of aquarium. Lees meer.

Wil je een aquarium beginnen, heb dan geduld. Wacht met vissen aanschaffen, want pas 2 weken nadat je het aquarium hebt ingericht, kunnen de eerste vissen erin. Lees meer.

Om watervergiftiging te voorkomen, moet je bij de verzorging van vissen het water van het aquarium regelmatig verversen. Per vis moet er ongeveer 2 liter water per 14 dagen ververst worden. Lees meer.

  • Stop de huisdierenhandel!


    Wij willen een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet.
  • Sophi@-Nieuws


    Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!