Om welk dier gaat het?

Niet ieder dier doe je er een plezier mee om van huis te gaan. Honden zijn typische dieren die het vaak wel kunnen waarderen, zij zijn graag bij de baas en zijn het ook gewend om bij een wandeling even niet thuis te zijn. Anders is dat voor bijvoorbeeld katten of konijnen. Hen uit hun vertrouwde omgeving halen geeft ze enorm veel stress. Denk er daarom goed over na of er geen mogelijkheid is om hen thuis te laten, waar ze vervolgens dagelijks verzorgd kunnen worden door iemand die ze kennen. Iemand die tijdelijk in huis komt wonen is natuurlijk helemaal fijn!

hond beweging
Konijnenquiz test je kennis

Waar gaat de reis naartoe?

De keuzes die je maakt voor de vakantie zelf zijn ook van invloed. Houd daar goed rekening mee voor je de vakantie boekt.

Vervoer

Blijf je in het binnenland, ga je net over de grens of ben je plan te gaan vliegen? Dat heeft allemaal invloed op de keuze of je je dier mee kunt nemen. In principe raden wij het af om dieren, puur voor een vakantie, met het vliegtuig te vervoeren. Het levert ontzettend veel stress op en kan voor dieren met een korte snuit zelfs levensgevaarlijk zijn. Ga je met de auto? Houd dan rekening met de temperatuur in de auto en ga na of je dier geen last heeft van wagenziekte. Rijd niet in een keer uren achter elkaar, maar zorg dat dieren voldoende kunnen rusten en (in het geval van honden) regelmatig een stukje kunnen lopen.

Weer

Ook het te verwachten weer kan van invloed zijn. Niet ieder dier gedijt even goed in erg warm of juist erg koud weer. Je wilt natuurlijk niet dat jouw heerlijke vakantie voor je dier betekent dat hij oververhit of juist onderkoelt raakt. Ga je naar de sneeuw? Dan is dat geen fijne plek voor een kortharig klein hondje bijvoorbeeld.

Activiteit

En dan rest nog de vraag: wat ga je doen op vakantie? Is het plan om te gaan bakken op het strand of de hele dag op de ski’s te staan? Daar maak je geen dier blij mee. Is het plan om te gaan wandelen in een gematigd klimaat en is jouw hond getraind? Dan kan het zomaar heel goed uitpakken! Een hond die normaal gesproken dagelijks drie keer tien minuten wandelt, kan natuurlijk niet opeens uren wandelen door een bergachtig landschap.

Bedenk je goed: doe je je dier een plezier met deze vakantie? Of neem je hem mee voor jezelf?

Zorg voor thuisblijvers

Als je besluit je dier niet mee te nemen op vakantie, dan is de vraag wie de zorg op zich zal nemen. Er zijn verschillende opties.

Dagelijkse verzorging

Iemand, bijvoorbeeld een buurman, komt de dieren dagelijks verzorgen. Het eten en drinken wordt aangevuld, de dieren krijgen wat aandacht en het hok en/of de kattenbak worden schoongemaakt. Voor sommige dieren werkt dit prima. Zij verkiezen de bekendheid van het eigen huis boven veel aandacht. Niet ieder dier is immers een knuffelkont. Maar vergis je niet, ook dieren die jou als baas altijd lijken te negeren, hechten wel degelijk waarde aan bepaalde structuren. Iemand anders die het eten komt verzorgen merken zij zeker wel op. Zorg er daarom voor dat deze verzorger geen complete onbekende is. Dat is fijner voor het dier en een bijkomend voordeel: iemand die het dier kent kan ook beter inschatten of alles goed gaat met hem.

Oppas in huis

Een alternatief is dat iemand tijdelijk bij jou in huis komt wonen. Zo krijgt het dier voldoende aandacht en blijft de situatie voor hem toch het meest gelijk. Een oppas voor in huis is niet altijd makkelijk te vinden, je moet maar net iemand kennen. Maar mocht het een optie zijn, dan is het voor de dieren wel zo prettig!

Uit logeren

Weer een andere optie is om het dier te laten logeren. Dit kan voor sommige dieren wel veel stress opleveren. Katten bijvoorbeeld blijven het liefste thuis. Door dieren van jongs af aan te laten wennen aan de logeer partijtjes en veel van hun eigen spullen mee te geven, kan een deel van de stress opgevangen worden. Let echter hier ook heel goed op dat het dier uit paniek niet ontsnapt! Het is sterk afhankelijk van het dier of dit een goede optie is.

Dierenpension

En dan is er nog de mogelijkheid om het dier naar een dierenpension, -hotel of vakantieopvang te brengen. Deze zul je op tijd moeten reserveren want ze zitten snel vol. Bij een dierenpension, zeker een met een keurmerk, kun je meestal ervan uitgaan dat de dieren door opgeleide verzorgers worden verzorgd. Dat is fijn als jouw dier bijvoorbeeld medicatie gebruikt. Pensions stellen wel bepaalde toelatingseisen. Zo zullen bepaalde diersoorten specifieke vaccinaties moeten hebben gehad. Maar ook het chippen en registreren van het dier kan een eis zijn. Zorg dat je je dier van te voren en achteraf ontvlooid en ontwormd, om enorme uitbraken te voorkomen. Houd er bij een pension rekening mee dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Daarbij is het niet voor ieder dier een geschikte plek. Voor sommige dieren brengt het teveel stress met zich mee.

Nalaten SophiaPanel
hamsterkooi
kattten verzorging
hondenspreekuur

Regelgeving

Er is behoorlijk wat regelgeving waar je als eigenaar aan moet voldoen om met je dier te reizen. Honden, katten en fretten hebben bijvoorbeeld een EU-dierenpaspoort nodig en moeten gechipt zijn om te mogen reizen binnen en buiten Europese Unie. Honden moeten ook geregistreerd staan. Daarnaast moeten honden en katten die binnen de EU reizen, minstens 21 dagen voor de reis een Rabiës vaccinatie hebben gekregen. Aangezien deze vaccinatie pas gezet mag worden bij dieren vanaf 12 weken, kunnen alleen dieren ouder dan 15 weken reizen binnen de EU. Voor sommige landen geldt een uitzondering, je kunt daarvoor contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe wilt gaan.

Dier vermist op vakantie

Een vreemde omgeving kan enorm veel stress opleveren voor huisdieren. Honden kunnen wegrennen tijdens het uitlaten, katten ontsnappen uit het vakantieverblijf… Het is niet voor niets dat er rondom vakantieparken vaak enorme groepen verwilderde zwerfdieren leven.

  • Zorg dat wanneer je op vakantie gaat met je dier, dat deze is gechipt, juist geregistreerd en als het even kan ook een halsbandje met penning of naamkoker draagt. Zo kan het dier, als hij gevonden wordt, in ieder geval weer met jou in contact gebracht worden.
  • Wees tijdens de vakantie extra waakzaam en zorg dat jouw dier niet kan ontsnappen. Houd ramen en deuren gesloten, doe de hond een tuigje om en/of een extra riem. Controleer de deurtjes van draagmandjes.
  • Is het dier toch kwijt geraakt? Neem dan direct contact op met de diverse instanties. Neem in het buitenland contact op met de aanwezige dierenwelzijnsorganisaties om te bepalen wat daar de mogelijkheden zijn.

Vakantie kat

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met een van onze deskundigen? Stel jouw vraag dan gratis via ons DierenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

hond en kat