Konijnen vogelvrij in de natuur

Vorig jaar kocht je voor je dochter een konijntje, ze wilde het zo graag, dat kon niet misgaan. Maar ondertussen komt de zorg volledig op jou neer. En daar heb je geen zin in. Nu komt ook nog de vakantie eraan. Wat moet je dan met Snuffie? Niemand wil hem hebben en de opvang heeft een wachtlijst. Je bedenkt je dat leven in een kooitje voor zo’n diertje ook geen pretje is, waarom laat je hem niet gewoon ‘vrij’ in het bos verderop? Het klinkt zo sympathiek. Maar maak je geen illusies. Het is een gruwelijk doodvonnis.

Vrijlaten? Dumpen!

Hier op kantoor hebben we het nooit over vrijgelaten dieren. Wij noemen ze gedumpte dieren. Want hoe mooi je het ook aan jezelf weet te verkopen: in de natuur is een huiskonijn ten dode opgeschreven. Toch worden dieren massaal achtergelaten in parken en bossen. Ook deze week weer: een moederkonijn met twaalf jongen. Gewoon in een recreatiegebied gedumpt. Waarschijnlijk door een fokker die duidelijk niet op de jongen zat te wachten. Toevallig werden ze op tijd gevonden. Maar de meeste konijnen hebben niet zoveel geluk.

Levensgevaarlijk

Een huiskonijn is geen wild konijn. Wilde dieren leren van jongs af aan om waakzaam te zijn. Sterker nog: het zit letterlijk in hun genen. Beweegt er iets in de omgeving? Houd je stil of maak dat je wegkomt! Bij huiskonijnen is dat precies andersom. We leren ze tam zijn, daar zijn ze op gefokt. Een dreigende situatie zoals een mens die je wil pakken? Daar ren je niet voor weg, daar ga je juist naartoe! Je kunt je voorstellen wat voor makkelijk hapje ze zijn voor honden, katten, vossen, roofvogels en wezels. Maar zelf het juiste voedsel en drinken vinden, dat is een probleem. Ze hebben daarnaast een veel slechtere afweer voor parasieten en diverse ziektes. Ook graven kunnen ze stukken minder goed dan een wild konijn, met oververhitting in de zomer en onderkoeling in de winter als gevolg.

Verklaar je dier niet vogelvrij

Heb jij konijnen en kun of wil je er niet meer voor zorgen? Breng ze dan alsjeblieft naar een goede konijnenopvang. Ja, die hebben momenteel op veel plekken een wachtlijst. En ja, ze vragen een bijdrage om afstand te doen. Maar besef je goed: jij bent en blijft verantwoordelijk voor het dier dat je ooit aanschafte. Het dumpen van je konijn in de natuur is niet voor niets strafbaar. Je laat ze niet vrij, je verklaart ze vogelvrij!

Zie jij ergens huiskonijnen in het wild? Kijk of je ze zelf voorzichtig kunt vangen. Lukt dit niet? Neem dan contact op met de lokale dierenambulance en/of konijnenopvang. Bedankt!

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner