Een konijn, iets voor mij?

Wil jij weten of konijnen iets voor jou zijn? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan zijn konijnen misschien wel iets voor jou.

  • Ik ben bereid om ongeveer twaalf jaar voor de konijnen te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
  • Ik houd geen konijnen alleen, maar altijd met minimaal twee (liever drie of meer).
  • Ik heb € 500,- spaargeld om eventuele onverwachte (medische) kosten te kunnen betalen. En ik zal de dierenarts ook bezoeken bij twijfels over de gezondheid van mijn konijnen.
  • De konijnen koop ik voor mijzelf en de zorg is mijn verantwoordelijkheid, niet die van de kinderen.

Download onze gratis uitgebreide checklist en kijk of jij konijn zou kunnen bieden wat zij nodig hebben.

Eigen konijnen niets voor jou?
Denk ook eens na of een oppasdier misschien wel kan!

konijn iets voor mij

Wat kosten konijnen?

Konijnen zijn niet duur. Vanaf circa € 30,- kun je een konijn aanschaffen bij een opvang. Castratie kost ongeveer € 70,-. Houd er echter wel rekening mee dat je alleen op een verantwoorde wijze konijnen kunt houden als je de beschikking hebt over een grote tuin en bereid bent deze voor de konijnen in te richten. Een goed binnen- en buitenverblijf kost al snel meer dan € 250,-. Voeding, hooi en andere materialen voor twee konijnen kosten ongeveer € 30,- per maand. Konijnen moeten jaarlijks worden gevaccineerd tegen myxomatose en viral haemorrhagic disease (vhs), wat ongeveer € 45,- per konijn per keer kost. Daarnaast kunnen er (hoge) onvoorziene medische kosten ontstaan als je dier ziek wordt of slachtoffer is van een ongeval. Als verzorger ben je verantwoordelijk voor een goede medische verzorging van je konijn. Besef je bij aanschaf goed dat een konijn wel twaalf jaar kan worden en dat je al die tijd voor het dier zult moeten zorgen.

Waar kan ik een konijn kopen?

Je hebt besloten dat je konijnen wilt kopen. Maar waar haal je ze dan vandaan? 

1. Opvangcentrum

Het liefste bij een opvangcentrum! Daar zitten konijnen die een tweede kans verdienen. De mensen van de opvang kennen de karaktertjes en kunnen dus de beste match zoeken voor jou. Ook bij een opvangcentrum kun je trouwens een jong konijn aanschaffen; regelmatig worden zwangere vrouwtjes naar een opvang gebracht.

Een voordeel van een konijn halen bij een opvangcentrum is dat de dieren daar onder begeleiding gekoppeld worden, dit scheelt veel problemen bij je thuis. Want zeker niet alle konijnen kunnen goed met elkaar overweg.

schenk belastingvrij konijnen

2. Fokker

Is een opvangcentrum geen optie? Dan is een goede fokker nog een mogelijkheid. Kijk daar altijd goed naar de omstandigheden waaronder de diertjes gefokt worden:

  • Ziet het er netjes en schoon uit?
  • Worden de konijnen goed verzorgd en regelmatig vastgehouden?
  • Een babykonijn moet volgens de wet minstens zes weken oud zijn voordat hij bij de moeder weg mag (wij raden een scheidingsleeftijd van minimaal 10 weken aan). Houd dit goed in de gaten.
  • Pas ook op met het aanschaffen van een raskonijn. Vaak hebben raskonijnen zo’n extreem uiterlijk, dat de dieren ernstige gezondheidsklachten hebben.

3. Particulieren

Konijnen kopen via een particulier kan ook een optie zijn. Let wel goed op de situatie. Stel de vraag waarom de konijnen te koop zijn. Zijn ze bijvoorbeeld ooit (impulsief) aangeschaft en nooit goed aan mensen gewend? Het is dan niet altijd makkelijk om de dieren nog tam te maken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel van op de hoogte zijn zodat je er rekening mee kan houden. Ook wil je geen konijnen kopen bij een malafide fokker. Vraag dus altijd goed door!

Konijnen kunnen redelijk gemakkelijk nestjes krijgen. Jonge konijnen zijn bij particulieren dan ook vaak te koop. Controleer altijd of de konijntjes al oud genoeg zijn (minimaal zes weken, liever tien weken) en onder welke omstandigheden ze hun eerste weken hebben doorgebracht. Zijn ze gewend aan mensen bijvoorbeeld en worden ze goed verzorgd?

Pas op

PAS OP VOOR GROOTHANDEL EN MALAFIDE DIERENHANDEL

Het overgrote deel van de konijnen in de Nederlandse dierenwinkels en tuincentra komt bij groothandels vandaan. Groothandels in Nederland, maar ook uit landen als Tsjechië en Polen. Wij raden een konijn kopen in de dierenwinkel of tuincentrum met klem af. Deze dieren verkeren vaak in slechte gezondheid en zijn veelal te vroeg bij de moeder weggehaald. Kan (of wil) jouw dierenwinkel niet de precieze kleinschalige fokker benoemen waar de konijnen vandaan komen? Koop in die winkel dan geen konijn. Doe je dat wel, dan houd je de commerciële dierenhandel in stand, met alle dierenleed van dien.

Konijnen koppelen

Koppelen is niet makkelijk en het is aan te raden dit onder begeleiding van een deskundige te doen. TIP: bij de meeste konijnenopvangcentra helpen ze je met het koppelen. Eventueel nemen ze het koppelen over en kun je de konijnen na de koppeling samen ophalen.

Welke dieren zet ik samen?

Ondanks dat konijnen sociale dieren zijn, kun je ze niet zo maar bij elkaar zetten. Konijnen kiezen elkaar op geur en niet op uiterlijk. Ook kun je geen gelijke geslachten bij elkaar zetten. De meest stabiele relatie is een gecastreerd rammetje (man) samen met een voedster (vrouw). Ondanks dat dierenwinkels en vele fokkers zeggen dat twee zusjes of twee broertjes samen kunnen, horen wij dagelijks over de ellende van dit soort combinaties. Konijnen kennen geen familieband en zo kan het dat ze elkaar soms na jaren nog in de haren vliegen.

Waar koppel ik de dieren?

Voor het koppelen moet je altijd kijken naar een neutrale ruimte dus daar waar het eigen konijn nog nooit geweest is. Maak de ruimte niet te groot en zet er schuilmogelijkheden in zodat de konijnen elkaar uit de weg kunnen gaan. Dit kan met een doos met aan beide kanten een opening zodat ze aan beide kanten weg kunnen. Leg wat eten, hooi en speelgoed in de neutrale ruimte. Je zet de dieren pas weer in hun eigen verblijf op het moment dat er in de neutrale ruimte niet meer gejaagd wordt, de konijnen elkaar wassen en bij elkaar in de buurt liggen. Ga er niet vanuit dat het in een dagje gepiept is, want koppelen is tijd nemen en geduld hebben. Konijnen moeten elkaar leren vertrouwen en dat is niet in een dag gebeurt.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze konijnendeskundige Veronica Janssen? Stel jouw vraag dan gratis via ons KonijnenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Veronica Janssen KonijnenSpreekuur

Weten wat wij doen om konijnen een beter leven te geven?