Konijn kopen

Konijn kopen

Als je een konijn wilt aanschaffen en je weet zeker dat je deze verantwoordelijkheid zo’n 12 jaar lang wilt nemen, dan kun je het beste terecht bij een opvangcentrum. Daar kunnen ze je alles vertellen over het karakter van de konijnen, hoe groot ze worden, et cetera. Ook voor jonge konijnen kun je naar een opvang. Bovendien is er bij de meeste opvangcentra blijvende ondersteuning en kun je er terecht wanneer je problemen ondervindt met jouw konijnen. Een bijkomend voordeel is dat de dieren meestal al gecastreerd zijn. Opvangcentra bieden ook de mogelijkheid om je konijn ter plaatse te koppelen aan een nieuwe soortgenoot die bij hem past. Koop geen konijnen bij een dierenwinkel of tuincentrum. De dieren die daar worden aangeboden, zijn vaak te jong en hebben meestal een slechte gezondheid, ook als dit dit in eerste instantie niet te zien is. Pas ook op met het aanschaffen van een raskonijn. Vaak hebben raskonijnen zo’n extreem uiterlijk, dat de dieren ernstige gezondheidsklachten hebben.

Een konijn kopen bij de konijnenopvang

Wij raden altijd aan om een konijn te kopen bij de konijnenopvang. Een konijn kopen bij de konijnenopvang betekent namelijk dat je een afgestaan diertje de kans biedt op een fijn nieuw leven. Door heel Nederland zitten veel konijnen te wachten op een nieuw baasje. Het is ons streven om zo min mogelijk konijnen in de opvang te laten belanden. Dit doen wij door goede voorlichting te geven aan eigenaren. Jij kunt als nieuwe eigenaar van een lief konijn ook je steentje bijdrage door te kiezen voor een diertje uit de opvang.

Konijn kopen

Wat kost een konijn

Een babykonijn moet minstens 10 weken oud zijn voor hij bij de moeder weg mag. Konijnen zijn niet duur: vanaf circa € 30,- kun je een konijn aanschaffen bij een opvang. Castratie kost ongeveer € 70,-. Houd er echter wel rekening mee dat je alleen op een verantwoorde wijze konijnen kunt houden, als je de beschikking hebt over een grote tuin en bereid bent deze voor de konijnen in te richten. Een goed binnen- en buitenverblijf kost al snel meer dan € 250,-. Voeding, hooi en andere materialen voor 2 konijnen kosten ongeveer € 30,- per maand. Konijnen moeten jaarlijks worden gevaccineerd tegen myxomatose en viral haemorrhagic disease (vhs), wat ongeveer € 45,- per keer kost. Daarnaast kunnen er (hoge) onvoorziene medische kosten ontstaan als je dier ziek wordt of slachtoffer is van een ongeval. Heb je vragen over het aanschaffen van konijnen? Dan kun je terecht bij het Konijnenspreekuur van de Sophia-Vereeniging.

informatie over konijnen

Meer over konijnen

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van konijnen. Lees meer.

Sophia DierenSpreekuur konijnen

Stel je vraag!

Het KonijnenSpreekuur geeft informatie over het natuurlijke gedrag en de sociale behoeften van konijnen. Ook de huisvesting, de verzorging en de aanschaf komen aan bod. Lees meer.

Help konijnen in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je konijnen in nood aan een beter leven! Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.