Sociale dieren

In de natuur leven konijnen in kolonies. Dit maakt konijnen sociale dieren. Je moet ze daarom altijd met soortgenoten samen houden. Houd je een konijn alleen, dan zal hij wegkwijnen, probleemgedrag gaan vertonen, ziek worden en soms zelfs vroegtijdig sterven. Een soortgenootje is voor een konijn dus echt een levensbehoefte.

Met hun verzorgers kunnen konijnen ook een goede band opbouwen. Ze zijn redelijk gemakkelijk tam te maken en komen graag uit hun hok om samen met jou de boel te verkennen. Kijk daarbij altijd uit of de omgeving voor de konijnen wel veilig is. Let wel op: hoe belangrijk een goede relatie tussen het konijn en de verzorger ook is, jij als mens kunt nooit de plaats van zijn soortgenootjes innemen.

Gedrag van het konijn bij kinderen

Konijnen zijn erg speels. Daarom zijn voldoende en gevarieerde konijnenspeeltjes altijd aan te raden. Het speelse gedrag van konijnen trekt kinderen aan maar is misleidend. Van nature zijn konijnen prooidieren. Daardoor ervaren ze optillen als zeer bedreigend. Ook op schoot zitten vinden ze erg onprettig. Konijnen vinden het over het algemeen prettig om aangeraakt en zachtjes geaaid te worden. Desondanks moet je het gedrag van konijnen bij kinderen in de gaten blijven houden. Konijnen kunnen het beste voorzichtig benaderd worden. Dat geldt uiteraard ook voor babykonijntjes. Babykonijntjes en volwassen konijnen kunnen prima huisdieren zijn voor gezinnen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat het hele gezin weet dat je voorzichtig met de diertjes om moet gaan.

konijnenspreekuur

Aaien, maar niet tillen

Konijnengedrag is over het algemeen heel zachtaardig. Zo laten ze zich graag aaien (mits ze dit gewend zijn). Maar konijnen kunnen ook schrikachtig zijn. Wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren. Het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond. Voor kinderen zijn zij in dat opzicht dus minder geschikt.

Konijnen koppelen

Heb je een konijn en wil je er een bij plaatsen? Bij de meeste konijnenopvangcentra helpen ze je bij de koppeling. Een groep konijnen kan bestaan uit meerdere vrouwtjes (voedster) met eventueel één (niet meerdere!) gecastreerd mannetje (ram) erbij. Soms kunnen gecastreerde mannetjes ook bij elkaar leven. Of het lukt en goed blijft gaan, is van meerdere factoren afhankelijk. Want konijnen zijn dan wel heel sociaal, ze zijn ook kritisch naar wie het perfecte maatje voor hen is. Je kunt niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten. Laat je dan ook altijd begeleiden bij de koppeling en neem de tijd. Haastige spoed is bij koppelen namelijk echt nooit goed.

schenk belastingvrij konijnen

Is mijn konijn gelukkig?

Je ziet niet eenvoudig of een konijn ongelukkig is. Toch kun je zeker letten op signalen van problematisch gedrag van het konijn waaruit blijkt dat het dier niet gelukkig is. Een konijn wil lekker op zijn achterpoten kunnen staan en moet daar voldoende ruimte voor hebben. Konijnen hebben een sterke natuurlijke knaagbehoefte. Zij moeten ook knagen om hun tanden op de juiste lengte te houden. Als een konijn niet kan knagen, zal het ongelukkig worden. Een ander belangrijke indicatie is wanneer het konijn niet eet. Konijnen moeten de hele dag door blijven eten. Eet je konijn niet? Ga dan direct naar de dierenarts! Ook een slechte vacht (door stress) of waterige ogen kunnen duiden op een ongelukkig konijn.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze konijnendeskundige Veronica Janssen? Stel jouw vraag dan gratis via ons KonijnenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Veronica Janssen KonijnenSpreekuur

Weten wat wij doen om konijnen een beter leven te geven?