Sociale dieren

In de natuur leven konijnen in kolonies. Dit maakt konijnen sociale dieren. Je moet ze daarom altijd met soortgenoten samen houden. Houd je een konijn alleen, dan zal hij wegkwijnen, probleemgedrag gaan vertonen, ziek worden en soms zelfs vroegtijdig sterven. Een soortgenootje is voor een konijn dus echt een levensbehoefte.

Met hun verzorgers kunnen konijnen ook een goede band opbouwen. Ze zijn redelijk gemakkelijk tam te maken en komen graag uit hun hok om samen met jou de boel te verkennen. Kijk daarbij altijd uit of de omgeving voor de konijnen wel veilig is. Let wel op: hoe belangrijk een goede relatie tussen het konijn en de verzorger ook is, jij als mens kunt nooit de plaats van zijn soortgenootjes innemen.

Wat is nou een goede combinatie? Het beste koppel je een gecastreerde ram (mannetje) aan een of meerdere voedsters (vrouwtjes). Laat je hierbij helpen door mensen met ervaring, want koppelen is zo simpel nog niet! Vaak wordt gezegd dat meerdere konijnen uit hetzelfde nest goed samen gaan. Dit klopt niet. Konijnen kennen geen familieband en het gebeurt helaas zeer regelmatig dat deze dieren na verloop van tijd (dit kan jaren zijn) toch hevig beginnen te vechten.

Konijnen koppelen

Heb je een konijn en wil je er een bij plaatsen? Bij de meeste konijnenopvangcentra helpen ze je bij de koppeling. Geen ervaring met koppelen? Laat deze ervaringsdeskundigen je dan zeker helpen! Zomaar dieren bij elkaar zetten is, met het risico op verwondingen, een echte no-go! Een groep konijnen kan bestaan uit meerdere vrouwtjes met eventueel een of meerdere gecastreerde mannetjes erbij. Vraag hierbij ook zeker hulp. Of het lukt en goed blijft gaan, is van meerdere factoren afhankelijk. Want konijnen zijn dan wel heel sociaal, ze zijn ook kritisch naar wie het perfecte maatje voor hen is. Ze kiezen op basis van geur en karakter. Je kunt niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten. Laat je dan ook altijd begeleiden bij de koppeling en neem de tijd. Haastige spoed is bij koppelen namelijk echt nooit goed.

schenk belastingvrij konijnen

Aaien, maar niet tillen

Konijnengedrag is over het algemeen heel zachtaardig. Zo laten ze zich graag aaien (mits ze dit gewend zijn). Maar konijnen kunnen ook schrikachtig zijn. Wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren. Het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond. Voor kinderen zijn zij in dat opzicht dus minder geschikt.

Gedrag van het konijn bij kinderen

Konijnen zijn erg speels. Daarom zijn voldoende en gevarieerde konijnenspeeltjes altijd aan te raden. Het speelse gedrag van konijnen trekt kinderen aan maar is misleidend. Van nature zijn konijnen prooidieren. Daardoor ervaren ze optillen als zeer bedreigend. Ook op schoot zitten vinden de meeste konijnen erg onprettig. Sommige konijnen vinden het wel prettig om aangeraakt en zachtjes geaaid te worden. Kinderen kunnen rustig in de ren op de grond gaan zitten. Als de konijnen het willen, komen ze naar het kind toe. Hebben ze geen zin in de kinderen? Dan blijven ze ervandaan. Belangrijk: als volwassene blijf je altijd verantwoordelijk, blijf het gedrag de kinderen in de gaten houden! Konijnen kunnen prima huisdieren zijn voor gezinnen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat het hele gezin weet hoe je met de diertjes om moet gaan.

konijnenspreekuur

Is mijn konijn gelukkig?

Een konijn kan op verschillende manieren laten zien dat hij niet lekker in zijn vel zit. Zo kan hij gaan tralieknagen of juist heel stil in een hoekje gaan zitten. Sommige konijnen gaan grommen of vallen aan wanneer je ze eten komt geven. Dit is dan geen valsheid, maar pure frustratie en ongeluk. Een andere belangrijke indicatie is wanneer het konijn niet eet. Konijnen moeten de hele dag door blijven eten. Eet je konijn niet? Ga dan direct naar de dierenarts! Ook een slechte vacht (door stress) of waterige ogen kunnen duiden op een ongelukkig konijn. Een konijn wil lekker op zijn achterpoten kunnen staan en moet daar voldoende ruimte voor hebben. Konijnen hebben daarnaast een sterke natuurlijke knaagbehoefte. Het allerbelangrijkste? Konijnen zijn ontzettend sociaal en moeten samen leven met een of meerdere andere konijnen.

Lees meer over de verzorging, huisvesting en aanschaf van konijnen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze konijnendeskundige Veronica Janssen? Stel jouw vraag dan gratis via ons KonijnenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Veronica Janssen KonijnenSpreekuur

Weten wat wij doen om konijnen een beter leven te geven?