Vogels

Belangrijke informatie over het houden van vogels als huisdieren

Vogels zijn populaire huisdieren. Betekent dit ook automatisch dat vogels geschikte huisdieren zijn? De Sophia-Vereeniging is van mening dat dit in veel gevallen niet zo is. Veel vogels kunnen in gevangenschap hun natuurlijke gedrag niet volledig tot uiting brengen. Vogels zijn beweeglijke dieren die zeer veel ruimte nodig hebben. Het is vaak onmogelijk om vogels als huisdieren deze ruimte te bieden. Toch zijn er vogelsoorten die als huisdier worden gehouden. De Sophia-Vereeniging is hier geen voorstander van, maar wil je per se een vogel als huisdier, dan is het wel bijzonder belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de behoeften van vogels en wat je allemaal moet doen om vogels gezond en gelukkig te houden. Twijfel je of je aan deze voorwaarden kunt voldoen, schaf dan absoluut geen vogels aan als huisdier.

Welke vogels zijn geschikt als huisdier

Wij nemen het standpunt in dat sommige vogels niet ongeschikt zijn om als huisdier te houden. Met de positieflijst vogels die er in de toekomst moet komen, zal wetenschappelijk bepaald worden welke vogels wel geschikt zijn om als huisdier te houden, kijkend naar de behoeftes van de vogels en in hoeverre je daarin kunt voorzien. Voor mensen is het mogelijk om sommige vogelsoorten te houden. 

Een parkiet als huisdier

Parkieten zijn er in vele soorten en maten. De bekendste zijn grasparkieten en halsbandparkieten, maar ook andere soorten zoals de bergparkiet, de blauwvleugelparkiet, de elegantparkiet, de splendidparkiet en de valkparkiet worden als huisdier gehouden. Alle soorten parkieten zijn heel sociaal, van nature zijn het echte groepsdieren. Daarom willen deze vogels ook graag met een soortgenoot gehouden worden. De dieren moeten naar hartelust kunnen vliegen. Een ruime volière komt het meest in de buurt, maar is eigenlijk nooit ruim genoeg om aan de behoeftes van een parkiet te kunnen voldoen. Wanneer parkieten in huis gehouden worden, zet ze dan nooit in de buurt van de keuken: de dampen die vrijkomen bij het koken en bakken zijn zo giftig voor de vogels dat ze kunnen sterven.

Houd er rekening mee dat parkieten wel 15-20 jaar oud kunnen worden. In de praktijk worden parkieten als huisdieren vaak veel minder oud. Dit heeft te maken met te weinig beweging, te weinig sociale interactie met soortgenoten en slecht voer. Voeding uit de winkels is vaak van lage kwaliteit. Raadpleeg altijd een specialist voor goede verzorging van parkieten.

Een papegaai als huisdier

Papegaaien zijn geen gedomesticeerde dieren: het gedrag van papegaaien is niet aangepast aan een leven met de mens. Ook lichamelijk, geestelijk en genetisch zijn ze nog geheel identiek aan hun soortgenoten in het wild. Feitelijk zijn papegaaien dus wilde dieren die in gevangenschap worden gehouden. Papegaaien zijn qua intelligentie vergelijkbaar met een kleuter. Het zijn sociale vogels die continu uitdaging nodig hebben.

Papegaaien kunnen in het wild bijna zo oud worden als mensen. In gevangenschap leven de dieren doorgaans korter. In 90% van alle vroegtijdige sterfgevallen van een papegaai als huisdier, heeft dit te maken met gebrekkige voeding. Raadpleeg altijd een specialist voor de gezondheid van je papegaai. Papegaaien geven namelijk ook maar nauwelijks aan wanneer zij ziek zijn.

Heel vaak worden papegaaien solitair in een kooi gehouden. Dit zorgt voor eenzaamheid en verveling, wat gedragsproblemen tot gevolg heeft. Een papegaai met soortgenoten huisvesten kan deze problemen voorkomen. Papegaaien moeten gehouden worden in een grote volière of los in een speelboom in de woonkamer. Deze ruime en sociale huisvesting geeft papegaaien de kans hun natuurlijke gedrag te uiten.

Wil je een papegaai als huisdier houden, realiseer je dan dat jaarlijks zeer veel papegaaien worden gedumpt of afgestaan. Mensen raken gedesillusioneerd of gefrustreerd wanneer zij erachter komen dat zij het gedrag of het geluk van de vogels niet tot nauwelijks kunnen beïnvloeden. Wees dus zeer kritisch voordat je een papegaai aanschaft.

Een kanarie als huisdier

De kanarie is een zangvogel die oorspronkelijk op de Canarische eilanden leeft. De wilde kanarie eet voornamelijk insecten en zaden, die hij kan pellen met zijn kleine, stevige snavel. De kanarie kwam ongeveer 500 jaar geleden voor het eerst naar Europa en heeft inmiddels vele veranderingen ondergaan. Zo is de wilde kanarie groener dan de meeste gekweekte soorten. Door heel gericht en selectief op kleur en met andere vinken te fokken, ontstonden de bonte en gele gedomesticeerde kanaries. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes (popjes) is moeilijk te zien, maar des te beter te horen. Alleen mannetjeskanaries zingen, ter afbakening van het territorium of om een pop te imponeren. Kanaries zijn heel sociaal. Een kanarie zonder soortgenootjes houden schaadt zijn welzijn ernstig. Agressie komt weinig voor bij kanaries, behalve als er in de broedtijd om een popje wordt gevochten.

Bij een goede verzorging kan een kanarie zo’n 12 jaar oud worden. Kanaries zijn heel sociaal en voor hun welzijn kan contact met soortgenoten nodig zijn. Niet elke combinatie van kanaries werkt. Zorg voor genoeg ruimte. De vogel vliegt graag, maar in gevangenschap is dat lastig en niet zonder gevaar. Kun je een kanarie geen goede ruimte bieden om vrij te vliegen, dan raden wij het houden van een kanarie als huisdier af.

Kanaries eten erg veel: iedere dag bijna 30% van hun lichaamsgewicht aan voer. Ze mogen dan ook nooit zonder voeding zitten. Teveel voeding aanbieden is gezien het complexe menu ook niet raadzaam: de kanarie zal dan selectief zijn in wat hij eet waardoor hij niet alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt.

Welke vogels zijn niet geschikt als huisdier?

De positieflijst Vogels zal dit in de toekomst uitwijzen. Daarop komen de vogels die geschikt zijn en onder welke omstandigheden je ze kunt houden.  Alle overige vogels beschouwen wij als ongeschikt om te houden als huisdier. Dit zal vooral zijn vanwege het feit dat hun natuurlijke levensbehoeften in gevangenschap onvoldoende bevredigd kunnen worden.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.