Natuurlijke behoeftes

Ieder dier, dus ook iedere vogel die je in gevangenschap houdt, moet zijn natuurlijke gedrag kunnen uiten. Dieren die dit niet kunnen, zullen daar zowel lichamelijk als psychisch last van ondervinden. De gevolgen daarvan lopen uiteen van gefrustreerd gedrag tot een vroegtijdige dood. Wil je weten hoe je een vogel moet houden? En hoe je een vogel goed verzorgd? Kijk dan goed naar zijn natuurlijke omstandigheden. Is hij sociaal? Geef hem soortgenoten en kwalitatieve aandacht van jouzelf als verzorger. Zoekt hij een groot deel van de dag naar voer? Bied zijn eten dan niet hapklaar aan. Besef je dat sommige omstandigheden niet na te bootsen zijn. Dit kan een reden zijn om te besluiten dat je die bepaalde soort dan ook niet als huisdier moet willen houden.

Goede voeding

Iedere vogelsoort heeft eigen voedingseisen. Helaas gaat het daar nogal eens mis. De kwaliteit van de vogelvoeders die in de dierenwinkel worden verkocht, is vrijwel altijd ondermaats. Vogels worden daarbij vaak onterecht als zaad-eters bestempeld, terwijl er ook nectar-, pollen-, vruchten-, planten- en insecteneters zijn. Wanneer een vogel niet de juiste voeding krijgt, wordt hij ziek of sterft vroegtijdig. Het advies is dan ook om speciaal voor de vogelsoort geschikte voeding in de vorm van pellets of korrels te voeren. De vogels kunnen dan niet selectief gaan eten: alleen de lekkere dingen opeten, waardoor ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.

bosuil veel gehouden vogels
diamand duif veel gehouden vogels

Een vogel moet bewegen

Het is jammergenoeg nog steeds geen uitzondering dat vogels in kooien worden opgesloten waar zij nooit uitkomen. Een essentiële levensbehoefte van vogels is lichaamsbeweging. Die krijgt de vogel het beste door flinke stukken te vliegen. Het heen en weer fladderen van tak naar tak valt daar zeker niet onder. Soms wordt ervoor gekozen om de vogel, als vorm van verrijking, mee naar buiten te nemen. Om de vogel te beletten (ver) weg te vliegen, worden de vleugels gekortwiekt. Daarbij wordt een punt van de slagpen afgeknipt. Dit is niet pijnlijk en bij de volgende rui groeien er weer nieuwe lange veren terug Het leewieken, een lichamelijke ingreep waarbij het laatste vleugellid permanent wordt verwijderd, is sinds 2018 verboden! We zijn geen voorstander van het kortwieken van vleugels. Maar als kortwieken het leven van de vogel aanzienlijk verbetert, dan is dat beter dan een leven zonder verrijking, afleiding en sociaal contact.

Frisse en giftige lucht

Het gebeurt nog steeds dat vogels nooit in direct zonlicht of frisse lucht komen. Dit terwijl deze omstandigheden voor de gezondheid van de dieren van groot belang zijn. Vogels hebben UV stralen nodig om vitamine D aan te maken. Dat is weer van belang voor de opname van calcium uit de voeding.

Daarnaast hebben vogels een ademhalingssysteem dat zeer gevoelig is voor giftige dampen. Verzorg je vogels goed: wanneer vogels in huis gehouden worden, zet ze dan nooit in de buurt van de keuken. De dampen die vrijkomen bij het koken en bakken (de teflon antiaanbaklaag in pannen, ook bij de gourmet!) zijn zo giftig dat de dieren kunnen sterven. Dit geldt ook voor sigarettenrook en de rook/damp van geurkaarsen, wierook en luchtverfrissers. Frisse buitenlucht, zoals in een volière, is voor vogels heel belangrijk. Verwar dit niet met tocht in huis. Daar kunnen vogels juist heel ziek van worden.

Voor losvliegende vogels geldt uiteraard dat het huis veilig moet zijn. Vogels knabbelen graag aan loszittende hoekjes. Loodvergiftiging, bijvoorbeeld dankzij het lood in glas-in-loodramen, komt regelmatig voor.

vogels eten sociaal

Vogeldierenarts

Let op: dierenartsen in Nederland worden nog altijd voornamelijk opgeleid in het behandelen van honden en katten. Vogels daarentegen kennen hele andere ziekten, problemen en behandelmethodes. Ga met een zieke vogel dan ook altijd naar een gespecialiseerde vogelarts.

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?