Wat gaat er mis?

Er vindt veel dierenleed plaats bij katten in Nederland. Ze hebben pijn en stress, wat zich uit in gedragsproblemen. Dit ongewenste gedrag is voor veel mensen reden om hun kat te straffen, te verwaarlozen of te dumpen: meer dan 100.000 katten komen jaarlijks op straat of in het asiel terecht.

Dit dierenleed kan voorkomen worden door katten beter te leren kennen. Ten eerste moet je weten wat de natuurlijke behoeftes zijn van je kat. Is jouw inrichting katvriendelijk? Krijgt je kat het sociale contact dat hij nodig heeft? Is de verzorging afgestemd op zijn natuurlijke gedrag? Spelen er misschien medische problemen? Als deze dingen niet op orde zijn, kan je kat stressgedrag gaan vertonen.

Permanente stress kan leiden tot onzindelijkheid, agressie of afwijkend eetgedrag. Vaak worden deze signalen echter niet goed begrepen, waarna de ‘rotkat’ wordt gestraft of afgedankt. Het is dus ook belangrijk om de kattentaal te leren begrijpen, zodat je weet wat het gedrag van je kat betekent. Door je kat echt goed te kennen en hem te geven wat hij nodig heeft, bied jij je dier een goed leven!

Kat close up

Niet begrepen worden

Er zijn veel verschillende manieren waarop katten communiceren. De lichaamshouding, de staartpositie, gezichtsuitdrukkingen, oogcontact, aanraking, geur en geluid zijn allemaal middelen om soortgenoten of het baasje iets duidelijk te maken. Helaas komt het vaak voor dat de communicatie van katten niet goed geïnterpreteerd wordt en signalen van pijn en stress niet worden herkend. Een kat kan hierdoor ongewenst gedrag gaan vertonen. Hiermee laat hij eigenlijk zien dat hij niet begrepen wordt en lijdt. Door de lichaamstaal van je kat te bestuderen en pijn en stress te leren herkennen, weet jij wat je kat bedoelt!

Onjuiste leefomgeving

Als katten geen goede leefomgeving hebben, kunnen ze stress ervaren en probleemgedrag of gezondheidsklachten ontwikkelen. Het is belangrijk dat de huisvesting is afgestemd op de behoeftes van je kat en dat je kat goed verzorgd wordt. Hierbij moet je met verschillende factoren rekening houden, zoals de plaatsing van zijn kattenbak, eetbakje en drinkbakje. Daarnaast hebben katten verrijking nodig en voldoende plekken om zich terug te kunnen trekken. Qua dagelijkse verzorging zijn bijvoorbeeld vers drinkwater, een schone kattenbak, vachtverzorging en medische zorg essentieel. Oudere katten hebben weer een andere verzorging nodig dan jonge katten. Dit alles bepaalt hoe prettig een kat zich voelt in zijn thuisomgeving. Wil je weten hoe je de leefomgeving zo goed mogelijk kan inrichten voor jouw kat?

Twee katten knuffelen

Gebrek aan correct sociaal contact

Katten zijn sociaal flexibele dieren. Dit betekent dat zij regelmatig sociaal contact met soortgenootjes nodig hebben. Vaak gaat het op dit gebied mis. Veel katten worden alleen gehouden zonder dat zij katten uit de buurt kunnen ontmoeten. Andere katten worden juist geforceerd om met soortgenoten of andere dieren samen te wonen, terwijl ze elkaar eigenlijk niet kunnen uitstaan. Belangrijk om te weten is dat katten erg gevoelig zijn voor verandering. Een nieuwe gezinssamenstelling kan bijvoorbeeld veel invloed hebben op het welzijn van de kat. De sociale omgeving van de kat kan dus een enorme bron van stress zijn, met afwijkend gedrag en zelfs gezondheidsklachten tot gevolg.

Misvattingen over katten

Er vinden veel misvattingen plaats over katten. Maar wat is nou waar en wat klopt er niet? Lees hier wat katten nodig hebben en hoe je ze kunt geven wat ze van nature nodig hebben.

Welke misvattingen over katten komen vaak voor?

  • Ongewenst gedrag kan ik corrigeren met de plantenspuit of door mijn kat in zijn nekvel te grijpen.
  • Als mijn kat op het aanrecht ligt, moet ik schreeuwen om hem te laten schrikken en weg te jagen.
  • Mijn kat krabt aan de bank omdat hij mij dwars wil zitten.
  • Mijn kat plast naast de kattenbak omdat hij onzindelijk is.
  • Mijn kat is de hele tijd aan het miauwen om mij dwars te zitten.
  • Ik neem een kat als huisdier, omdat een kat veel minder zorg en tijd kost dan een hond.
  • Mijn kat wordt dunner en/of slaapt meer omdat hij ouder wordt.
  • Als mijn oudere kat zich eenzaam voelt, is het leuk om er een kitten bij te nemen.
  • Mijn kat valt me aan omdat hij vals is.
  • Mijn kat zwaait langzaam met zijn staart omdat hij met me wil spelen.
Kat miauw

Hoe kun jij helpen?

Wil jij helpen om kattenleed te voorkomen? Deel onze informatie en laat (potiëntiele) katteneigenaren weten hoe belangrijk het is dat ze hun kat leren kennen. Door te weten wat katten nodig hebben en hoe ze communiceren, kan er beter voor ze gezorgd worden. Wil je op een andere manier helpen? Steun ons dan met een financiële bijdrage zodat we nog meer mensen kunnen bereiken. Namens de katten: bedankt!