Vriendelijkheid

Een kat die in een vriendelijke gemoedstoestand is, laat een staande en ontspannen houding zien. De rug is recht en de staart staat omhoog. Is het puntje van de staart naar binnen gebogen? Dan gaat het meestal om een vriendelijke begroeting. Trilt de staart terwijl hij omhoog staat? Dan is de kat blij. Ook een rustig zwiepende staart langs het lichaam duidt op vriendelijkheid. Dit betekent namelijk dat de kat contact zoekt.

Kat vriendelijk

Ontspanning

Een ontspannen kat heeft zijn oren meestal omhoog en naar voren gericht en de snorharen staan opzij. Ook aan de ogen kun je zien dat een kat zich veilig en tevreden voelt: het dier maakt ontspannen oogcontact, knippert en zal soms zijn ogen half sluiten. Is de kat heel ontspannen? Dan gaat hij liggen, waarbij hij zijn pootjes naar binnen trekt en de staart om het lichaam krult.

kat ontspannen

Irritatie

Katten die geïrriteerd zijn, steken hun staart uit en bewegen hem langzaam horizontaal heen en weer. De oren staan omhoog en opzij gedraaid. Ook smalle pupillen kunnen op irritatie wijzen.

Boosheid

Als een kat boos is, dan is dat duidelijk te zien aan zijn lichaam. De kat maakt zich zo groot mogelijk door zijn rug te bollen en zijn haren omhoog te zetten. Ook aan de dikke staart kun je zien dat de kat boos is. De oren staan omhoog met de opening naar achter gedraaid. Verder kan de kat gaan blazen en zijn pupillen zijn smal. Staart een kat je aan zonder te knipperen? Pas op: hij is aan het dreigen. In sommige gevallen kan een uitgerekt lichaam ook op een dreigement duiden. De kat staat dan op het punt van aanvallen.

Boze kat

Angst

Een bange kat duikt vaak ineen, maakt zich klein en trekt de staart dicht tegen zich aan of tussen de achterpoten. Bonst de kat in deze houding met de staart op de grond? Dan laat hij een defensieve lichaamshouding zien. Ook oren die plat op het hoofd liggen en opzij gedraaid zijn, duiden op angst of een verdedigende houding. Let wel: in sommige gevallen kan dit ook een uitnodiging tot spel zijn. Liggen de oren plat en zijn ze naar achteren gedraaid? Dan is de kat heel bang en wellicht agressief. Verder kun je angst herkennen aan de ogen en snorharen. De pupillen zijn dan groot en de snorharen liggen samengebundeld en plat tegen het hoofd aan. Bij angst kunnen katten ook gaan blazen.

kat bang

Pijn

Katten laten het niet snel zien als ze pijn ervaren. Dit maakt het herkennen van pijn lastig. Hierdoor wordt er vaak geen of te weinig pijnstillende medicatie gegeven aan katten die dit wel nodig hebben. Om te voorkomen dat je kat lijdt zonder dat je het doorhebt, is het belangrijk om zijn lichaamstaal te kennen en goed naar je kat te kijken. Wil jij weten hoe je pijn kunt herkennen? Lees dan hier verder! Belangrijk: ga bij pijn altijd naar de dierenarts en laat onderzoeken wat de oorzaak is.

Stress

Net als bij pijn laten katten het vaak niet duidelijk zien als zij stress ervaren. Het herkennen van stress bij je kat is heel belangrijk, want het betekent meestal dat je dier niet lekker in zijn vel zit of dat hij ziek is. Er zijn twee vormen van stress: acute stress en chronische stress. Acute stress is makkelijker vast te stellen dan de chronische vorm. Hier lees je hoe de verschillende vormen kunt herkennen. Belangrijk: ga bij stress altijd naar de dierenarts en laat onderzoeken wat de oorzaak is.

Overige communicatie

Naast de lichaamstaal communiceren katten ook via aanraking, geur en geluid. Door elkaar aan te raken en te verzorgen, versterken twee katten hun sociale band. In sommige gevallen is dit gedrag bedoeld om potentiële agressie te dempen.

Katten hebben een heel goed reukvermogen. Daarom is geur ook een belangrijk communicatiemiddel. Door geurmarkeringen geeft een kat zijn territorium aan, herkent en versterkt hij de sociale band met andere katten en laat hij seksuele ontvankelijkheid zien. Een kat markeert door te urineren en sproeien, met de huid ergens langs te wrijven of met de pootjes aan iets te krabben. In de huid en op de voetjes zitten namelijk klieren die geur produceren.

Tot slot communiceren katten met elkaar met geluid. Murmelende geluiden (zoals spinnen) worden vaak toegepast bij begroetingen, goedkeuring, erkenning en het krijgen of willen van aandacht. Miauwen kan verschillende dingen betekenen. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden om vriendelijk met andere katten te communiceren. Kittens laten piepjes horen als zij honger hebben en een ontevreden kat zal kort en hoog miauwen. Daarnaast hebben katten ook een groot scala aan agressieve geluiden, zoals blazen, janken, jammeren, grommen, gillen, snauwen en spugen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag over kattengedrag en ga je graag in gesprek met onze kattendeskundige Marcellina Stolting? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord! Ga bij medische vragen altijd naar de dierenarts.

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?