Wat is het probleem?

Steeds meer huisdiereigenaren mijden de dierenarts vanwege de stijgende kosten. Toch wordt er door de overheid 21% belasting geheven op diergeneeskundige zorg. Ook worden veel dierenartspraktijken overgenomen door commerciële bedrijven. Die rekenen torenhoge prijzen, vooral voor noodhulp. Omdat hun baasje dit niet kan betalen, krijgen veel huisdieren onvoldoende medische zorg. Zij lijden ernstig of sterven vroegtijdig.

Wat is de oplossing?

Dat lijkt simpel: het btw-tarief moet omlaag. Want medische zorg is geen luxe, maar noodzaak! In de praktijk is het wat lastiger. Door Europese belastingrichtlijnen kunnen individuele lidstaten niet zomaar het btw-tarief aanpassen. Lange tijd was men voornemens om landen veel meer vrijheid te geven. Wij voerden campagnes en politieke lobby om de minister ervan te overtuigen de btw voor dierenartsen te verlagen zodra dat mogelijk was.

Helaas zijn de Europese belastingregels nauwelijks versoepeld. De lidstaten mogen het btw-tarief voor diergeneeskundige zorg nog steeds niet zomaar verlagen. Wij beraden ons nu op mogelijkheden om ons doel toch te bereiken. Ondertussen roepen wij de overheid op om de investeringsmaatschappijen aan te pakken die van dierenleed een verdienmodel hebben gemaakt. Dat is mogelijk omdat diergeneeskundige zorg een vrije markt is. Regulering is noodzakelijk om te voorkomen dat de commerciële ketens een monopoliepositie krijgen en dieren de dupe worden van onredelijke tarieven. Bovendien moet de werkdruk in de praktijken omlaag, die is ontstaan door een schrijnend tekort aan dierenartsen.

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Door politieke lobby en met maatschappelijke druk: bijna 55.000 eigenaren, dierenartsen en andere professionals vinden dat de dierenartskosten omlaag moeten. Dit versterkt onze lobby enorm! Doorlopend informeren we de overheid over het belang van betaalbare diergeneeskundige zorg. In februari 2024 werd er eindelijk gehoor gegeven aan onze oproep, toen de Tweede Kamer duidelijk aangaf maatregelen te willen om de zorgwekkende ontwikkelingen tegen gaan. Er is een aantal onderzoeken gestart om de problematiek rondom de diergeneeskundige zorg in kaart te brengen. De resultaten worden in het najaar verwacht. Wij roepen het nieuwe kabinet op om deze resultaten snel om te zetten in daadwerkelijke maatregelen om het dierenwelzijn te borgen.

btw dierenartskosten verlagen

Tips

Loop jij ook geregeld aan tegen hoge dierenartskosten en heb je de petitie al ondertekend? Wat kun je dan nog meer doen om de kosten te beperken? Wij hebben wat tips voor jou op een rijtje gezet.

  • Sluit een huisdierverzekering af.
  • Leg elke maand wat geld opzij voor (onverwachte) dierenartskosten.
  • Neem iemand mee naar de dierenarts als je een emotionele beslissing moet nemen, bijvoorbeeld over specialistische zorg. Diegene kan je helpen om de juiste keuze te maken die het beste is voor je dier.
  • Heeft je huisdier spoedzorg nodig? Vraag dan of de aangeraden behandelingen per direct moeten plaatsvinden. Soms is er ook de mogelijkheid om op dat moment alleen de echte eerste hulp toe te passen en pijn weg te nemen. De dure vervolgbehandeling kan dan naar een goedkoper moment of een andere locatie verplaatst worden.
  • Zorg dat je medisch een beetje ingelezen bent, zodat je betere vragen kunt stellen aan de dierenarts.
  • Informeer jezelf voor aanschaf van een dier goed over de te verwachten kosten. Neem geen dier waarbij de kans op hoge medische kosten groot is (bijvoorbeeld door erfelijke afwijkingen/doorfokken en ziekmakende uiterlijke kenmerken).
  • Bekijk de Youtubefilmpjes van Piet Hellemans over DierenEHBO of doe onze cursus Sophia DierenEHBO, zodat je zelf eerste hulp kunt toepassen.
  • Onderhoud het gebit van je huisdier.
  • Laat je dier op jonge leeftijd steriliseren om ontstekingen en tumoren aan de eierstokken, de baarmoeder en de melkklieren te voorkomen.
  • Voorkom ongewenste dracht met castratie/sterilisatie.
  • Behandel je huisdier regelmatig tegen parasieten. Hierdoor voorkom je huid- en maagdarmproblemen.
  • Voorkom ziektes door je huisdier te vaccineren.
  • Ga regelmatig naar de dierenarts voor preventieve medische zorg.