Wat is het probleem?

Steeds meer huisdiereigenaren mijden de dierenarts vanwege de stijgende kosten. Toch wordt er door de overheid 21% belasting geheven op diergeneeskundige zorg. Ook worden veel dierenartspraktijken overgenomen door commerciële bedrijven. Die rekenen torenhoge prijzen, vooral voor noodhulp. Omdat hun baasje dit niet kan betalen, krijgen veel huisdieren onvoldoende medische zorg. Zij lijden ernstig of sterven vroegtijdig.

Wat is de oplossing?

Dat lijkt simpel: het btw-tarief moet omlaag. Want medische zorg is geen luxe, maar noodzaak! In de praktijk is het wat lastiger. Door Europese belastingrichtlijnen kunnen individuele lidstaten niet zomaar het btw-tarief aanpassen. Lange tijd was men voornemens om landen veel meer vrijheid te geven. Wij voerden campagnes en politieke lobby om de minister ervan te overtuigen de btw voor dierenartsen te verlagen zodra dat mogelijk was.

Helaas zijn de Europese belastingregels maar een heel klein beetje versoepeld. De lidstaten mogen het btw-tarief voor diergeneeskundige zorg nog steeds niet zomaar verlagen. Wij beraden ons nu op mogelijkheden om ons doel toch te bereiken. Ondertussen roepen wij de overheid op om de investeringsmaatschappijen aan te pakken die van dierenleed een verdienmodel hebben gemaakt. Dierenartsen moeten hun goede werk kunnen doen tegen redelijke tarieven en niet voor de portemonnee van aandeelhouders.

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Door politieke lobby en met maatschappelijke druk: meer dan 52.000 eigenaren, dierenartsen en andere professionals vinden dat de dierenartskosten omlaag moeten. Dit versterkt onze lobby enorm! Doorlopend informeren we de overheid over het belang van betaalbare diergeneeskundige zorg. In februari 2024 werd er eindelijk gehoor gegeven aan onze oproep, toen de Tweede Kamer duidelijk aangaf maatregelen te willen om de zorgwekkende ontwikkelingen tegen gaan.

btw dierenartskosten verlagen