De dieren hebben jouw stem nodig bij de Europese verkiezingen!

Op 6 juni vinden de Europese parlementsverkiezingen plaats. De uitkomst van deze verkiezingen is heel bepalend voor het dierenwelzijn in Nederland en alle andere lidstaten. Want belangrijke wetten tegen dierenleed worden in Europa gemaakt. Daarom roepen wij alle dierenvrienden op om te kiezen voor een diervriendelijke kandidaat. Zo kun je daadwerkelijk een verschil maken voor de miljarden dieren in Europa die een beter leven verdienen.

Waarom is stemmen zo belangrijk?

Bij de Europese verkiezingen kiezen we de leden voor het Europees Parlement. Zij nemen besluiten over Europese wet- en regelgeving, waaronder die voor dierenwelzijn. Met diervriendelijke parlementsleden kan een aantal belangrijke zaken internationaal worden aangepakt, zoals:

  • De huisdierenhandel: met eenduidige internationale regels voor transport, registratie, fokkerij, handel en houderij kan er een einde komen aan malafide praktijken;
  • Malafide puppyfokkers die totaal geen rekening houden met het dierenwelzijn, waardoor de dieren lijden onder tal van gezondheids- en gedragsproblemen;
  • Torenhoge dierenartskosten waardoor huisdieren de medische zorg voor hun huisdier niet meer kunnen betalen en huisdieren ernstig lijden;  
  • Het mogelijk maken van een Europese positieflijst, zodat in alle lidstaten dezelfde regels gelden en er alleen dieren gehouden worden die geschikt zijn als huisdier.

Het is dus van groot belang dat we onze stem uitbrengen en kiezen voor kandidaten die zich inzetten voor een beter dierenwelzijn. Daarmee verbetert het leven van miljarden (huis)dieren in de Europese Unie enorm!

Hoe weet ik waar ik op moet stemmen?

De Dierencoalitie, waar de Sophia-Vereeniging onderdeel van is, heeft een Dierenkieswijzer opgesteld. Daarin worden de Europese verkiezingsprogramma’s van tien partijen met elkaar vergeleken: CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks-PvdA, NSC, Partij voor de Dieren, PVV, SP, Volt en VVD. Wat schrijven zij over dierenwelzijn in de EU?

Hoe help ik de dieren?

Door te kiezen voor een diervriendelijke kandidaat help je miljarden dieren in de Europese Unie. Er zijn nog meer manieren om de dieren een stem te geven. Je kunt een oproep doen aan Nederlandse kandidaten om dieren te beschermen. Daarnaast kun je de boodschap verspreiden in jouw omgeving en mensen aansporen diervriendelijk te stemmen.