Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
Elke dag dierendag? Help de vergeten huisdieren!
04 oktober, 2024
Heb jij slakken in de tuin? Kom je deze glibberige kruipers regelmatig tegen als je wandelt met je hond? Of zie je vaak slakkensporen rondom je huis? Pas dan op! Slakken kunnen gevaarlijk zijn voor je hond of kat.
Zowel naaktslakken als huisjesslakken zijn tussengastheren voor parasieten. Dit houdt in dat deze dieren larven van de Franse hartworm of vossenlongworm met zich mee kunnen dragen. Zodra je huisdier een besmette slak opeet of het slijm van besmette slakken binnenkrijgt, kan hij een worminfectie oplopen. Ook het eten van andere dieren die zich voeden met slakken, zoals kikkers, padden, vogels en muizen kunnen leiden tot een besmetting. Net als uitwerpselen die wormenlarven bevatten.
Na het inslikken van de slak, het slijm, een slakkenetend dier of besmette ontlasting komen de larven in de darmen van je huisdier terecht. Vervolgens kruipen ze door de darmwand heen via de bloedvaten naar de longen. In de longslagader en het hart ontwikkelen de larven zich tot volwassen wormen, waar zij een ernstig ziektebeeld kunnen veroorzaken. Daarna zullen de wormen eitjes gaan produceren die in de haarvaten van de longen terecht komen. Uit de eitjes komen weer larven, die worden opgehoest en worden doorgeslikt. Vervolgens komen de larven in de ontlasting terecht, waardoor andere dieren besmet kunnen raken.
Honden lopen het grootste risico om besmet te raken, omdat zij erg nieuwsgierig zijn. Sommige honden vinden slakken interessant en zullen het dier onderzoeken en opeten. Of de slak wordt per ongeluk ingeslikt tijdens het kauwen op een speeltje of een tak waar een slak of slakkenslijm opzit. Ook kunnen er soms slakken in buitenwater zitten, die worden ingeslikt als de hond ervan drinkt. Hiernaast willen nieuwsgierige honden weleens aan een slakkenspoor gaan likken. Katten daarentegen zullen niet snel een slak opeten. Wel kunnen zij in contact komen met het slijm.
Indien je huisdier besmet is met de Franse hartworm of vossenlongworm kunnen de onderstaande symptomen ontstaan. Deze symptomen treden vaak pas na een tijdje op.
Als je huisdier één of meerdere van deze symptomen heeft, neem dan gelijk contact op met de dierenarts! Als er niet (op tijd) wordt ingegrepen kan je hond of kat overlijden.
Heb je gezien dat je huisdier een slak heeft opgegeten? Raadpleeg dan de dierenarts. De kans op ernstige ziekte is het kleinst als je er zo snel mogelijk bij bent. Waarschijnlijk zal de dierenarts een behandeling met wormenmiddel adviseren.
Het is belangrijk om te voorkomen dat je huisdier een worminfectie oploopt. Houd je hond of kat goed in de gaten en zorg ervoor dat hij geen slakken, slakkenetende dieren of uitwerpselen opeet. Tevens is het belangrijk om erop te letten dat er geen slijm wordt opgelikt en dat er geen slakken in het water of op de speeltjes zitten. Haal ook in de avond de waterbak en het speelgoed naar binnen, zodat ze niet verontreinigd kunnen worden met slakkenslijm. Ruim verder altijd de uitwerpselen van je eigen huisdier op, zodat andere dieren niet besmet kunnen raken door jouw hond of kat. Hiernaast wordt het aangeraden om preventief een ontwormingsmiddel toe te dienen aan je huisdier. Doe dit wel altijd in overleg met de dierenarts.
Wil jij meer leren over worminfecties en andere ziektes/aandoeningen bij huisdieren? Bestel dan hier het handboek Sophia DierenEHBO!
Communicatiemedewerker