Hond grasaar
31 mei 2024
> Blog

Wees alert op grasaren

Als je in de zomer lekker gaat wandelen met je hond, is het belangrijk dat je uitkijkt voor grasaren. Grasaren kunnen namelijk gevaarlijk voor je huisdier zijn. Vooral honden en katten kunnen er last van krijgen.

Wat zijn grasaren?

Grasaren worden ook wel kruipers genoemd. Het zijn scherpe graszaden die een harde pluim op het einde van een grasspriet vormen. De pluimen zijn eerst groen, maar als ze uitdrogen worden ze geel en vallen de pluimen uit elkaar in losse zaden. Ze komen vooral voor in de periode van juni tot en met augustus. De aren zijn voornamelijk aanwezig in grasvelden die (bijna) niet gemaaid worden en in bermen. Maar ze kunnen ook voorkomen tussen stoeptegels en langs muren.

Doordat grasaren weerhaakjes hebben, blijven ze snel in de vacht van dieren hangen en kunnen ze maar één kant op kruipen. Vervolgens kunnen ze vast komen te zitten in de vacht, neus, oren, ogen, tussen de tenen, in de huid of zelfs in de keel. Een grasaar zal niet vanzelf weer loslaten.

Grasaren herkennen

  • In de neus: Als je huisdier een grasaar in zijn neus krijgt, zal het dier gaan niezen en met zijn poot over de neus wrijven. De grasaar zal steeds dieper de neusholte inkruipen en kan gaan ontsteken. Dit kan tot ernstige schade en moeite met ademen leiden.
  • In de oren: Een grasaar kan ook in het oor terecht komen. Dit herken je aan het veel schudden met het hoofd, het hoofd wordt scheefgehouden of het dier krabt veel aan de oren. Vooral dieren met grote, hangende en harige oren lopen veel risico. Indien een grasaar in het oor niet op tijd wordt verwijderd, zal het steeds dieper de gehoorgang inkruipen en kan het trommelvlies doorprikt worden.
  • In het oog: Een grasaar in het oog van een dier zal achter de oogbol kruipen. Dit kan tot beschadigingen aan het hoornvlies en ontstekingen leiden. Je kan het herkennen aan tranende en knijpende ogen of veel wrijven in de ogen.
  • Tussen de tenen: Het komt regelmatig voor dat grasaren tussen de tenen van huisdieren terecht komen. Vooral langharige honden zijn hier gevoelig voor. De grasaar kan de huid indringen en soms zelfs dwars door de teen heen gaan. De poot kan gaan opzwellen en ontsteken. Ook kan er een abces ontstaan. Een grasaar in de poot doet veel pijn, waardoor je huisdier mank kan gaan lopen of veel gaat likken tussen de tenen. Een klein gaatje in het pootje kan al duiden op een grasaar.
  • In de huid: Grasaren in de huid kun je herkennen aan dat je huisdier veel gaat likken of krabben op de plek waar de grasaar zit. De plek kan gaan irriteren en ontsteken, wat soms tot een abces kan leiden. In ernstige gevallen kan de grasaar onder de huid terecht komen.
  • In de keel: In sommige gevallen kan je huisdier een grasaar in de mond krijgen of opeten. De grasaar zal in de keelholte of slokdarm gaan zitten, waardoor je huisdier kokhalsneigingen krijgt of gaat hoesten. Ook kan het problemen met ademen geven.

Help, mijn huisdier heeft een grasaar

Als je een grasaar oppervlakkig in de huid of tussen de tenen ziet zitten, kun je deze verwijderen met een pincet. Houd de plek daarna een tijd goed in de gaten op mogelijke irritaties of ontstekingen. Lukt het je niet om de grasaar zelf te verwijderen, zit de grasaar diep of zit het in de neus, de oren, het oog of de keel? Ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Dit geldt ook als je huisdier symptomen van een grasaar vertoont, maar je niks ziet zitten.

In alle gevallen geldt: hoe eerder verwijderd, hoe minder schade. Indien grasaren te diep in het lichaam zitten, zal de dierenarts deze operatief moeten verwijderen. In uitzonderlijke gevallen kunnen dieren komen te overlijden door grasaren, bijvoorbeeld als deze in de longen of in de bortskas terecht komt of als het dier al oud is.

Problemen met grasaren voorkomen

Het beste kun je proberen te voorkomen dat je huisdier grasaren krijgt. Controleer je hond in de zomer na een wandeling daarom altijd op grasaren. Let er op of je harde stekels voelt of sporen van grasaren ziet. Vooral bij honden met lang haar is het belangrijk om goed te controleren. Heb je een kat? Controleer dan je kat elke keer nadat hij buiten is geweest in de zomer.

Hiernaast is het belangrijk dat je plekken vermijd waar veel grasaren aanwezig zijn. Zie je een veldje met grasaren, ga hier dan ook niet op wandelen met je hond! En komt je hond of kat in de tuin? Zorg ervoor dat je het gras regelmatig maait en er geen wild gras groeit.

Rosa Oe

Rosa Oe

Communicatiemedewerker