Hond jeuk
27 mei 2024
> Blog

Hooikoorts bij honden

De pollen en graszaden vliegen weer door de lucht. Voor veel mensen betekent dit een periode van tranende ogen, niezen, benauwdheid en een loopneus. Erg vervelend. Maar wist je dat ook honden last kunnen hebben van hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts (ook wel pollenallergie genoemd) is een allergie voor stuifmeel of pollen van planten, grassen of bomen. Het is in feite een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op het stuifmeel en de pollen in de omgeving. Honden met hooikoorts hebben hier in de bloeitijd last van. Dit kan vanaf de lente tot het begin van de herfst duren.

Symptomen en behandeling

Hooikoorts bij je hond kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Veel jeuk, vooral aan de poten, oksels en liezen. Hierdoor gaat je hond zichzelf overmatig krabben of likken. Voornamelijk na wandelingen in het bos of in het hoge gras zal je maatje meer jeuk hebben.
  • Korstjes op de huid of kale plekken in de vacht. Dit kan ontstaan door het overmatig krabben en likken.
  • Veel niezen
  • Geïrriteerde ogen

Heeft je hond één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Ga dan naar de dierenarts. De dierenarts kan vervolgens een diagnose stellen, eventuele andere ziektes/aandoeningen uitsluiten en de juiste behandeling voorstellen. Honden met milde hooikoorts hebben vaak genoeg aan de juiste verzorgingsproducten. Bij hevige hooikoorts zal dit echter niet voldoende helpen. In deze gevallen zal de dierenarts medicatie voorschrijven of immunotherapie aanbevelen.

Overige tips

Naast het advies van dierenarts kun je jouw hond ook zelf helpen en wat verlichting geven:

  1. Maak de poten en de vacht van je hond na een wandeling in het pollenseizoen schoon. De pootjes kun je uitspoelen met water en de vacht kan je met een vochtige doek poetsen. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen pollen achterblijven op de hond.
  2. Doe je hond regelmatig in bad en gebruik hypoallergene anti-jeuk shampoo. Deze shampoos zijn verzorgend voor de jeukende, droge en gevoelige huid die gepaard gaat met hooikoorts. Neem wel eerst contact op met de dierenarts over welk middel je het beste kan gebruiken en hoe vaak je de hond kan wassen.
  3. Check regelmatig het Pollennieuws. Hier kan je zien hoe hoog de infectiedruk in bepaalde gebieden is. Hierdoor kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdelijk even niet meer in een bepaald gebied te gaan wandelen met je hond.
  4. Houd je huis schoon. Pollen kunnen namelijk ook je huis inkomen via een open raam of je eigen kleding. Stofzuig regelmatig en maak de vloeren, kleedjes en gordijnen schoon. Ook kan het helpen om de bekleding van de mand van je hond net wat vaker te wassen.   
  5. Als je zelf een tuin hebt, zorg er dan voor dat je het gras kort houdt. Op deze manier voorkom je dat er niet te veel allergenen in je tuin aanwezig zijn.
  6. Als je met je hond gaat wandelen, vermijd dan weides met hoge grassen of bossen waar veel pollen aanwezig zijn. Hierdoor kun je de blootstelling aan de allergenen iets beperken.
Rosa Oe

Rosa Oe

Communicatiemedewerker