Waarom is je hond in een hete auto achterlaten zo gevaarlijk?

  • Honden zweten niet zoals mensen.
  • De dieren kunnen hun warmte uitsluitend afvoeren via de voetzolen en via de tong, door te hijgen.
  • Omdat hijgen in een bloedhete auto niet voldoende is om af te koelen, stijgt de lichaamstemperatuur van de hond snel tot een gevaarlijke hoogte.
  • Het bloed wordt dan dik en kan niet meer goed circuleren. 
  • Het gevolg is dat er te weinig zuurstof wordt vervoerd in het bloed, waardoor de hond kan stikken.
Hond hete auto

Weet jij wat je moet doen als je een hond in een hete auto ziet?

Doe de quiz en ontvang gratis de digitale HitteFlyer!

Sophia HitteStikker HitteFlyer

Acties voor honden in nood

HittePoster HitteStikker bij Linneaushof

Help zelf mee

Met de Sophia HitteStikker waarschuwen wij door heel het land  voor de gevaren van een hete auto. Bestel de sticker voor maar € 2,50 en plak ‘m op je auto, op de parkeermeter, bij de parkeerplaats van de supermarkt of een andere plek. Wel even toestemming vragen natuurlijk! Zo help jij de honden, precies op de plek waar zij je hulp nodig hebben.

Hitteposter voor jouw bedrijfsparkeerplaats

Voor bedrijven hebben wij grote Sophia HitteStikkers (30 bij 30 cm) en posters in diverse formaten beschikbaar. Onder meer bij de Linnaeushof en bij kinderpretpark Julianatoren hangen onze posters en megagrote HitteStikkers op de parkeerplaatsen en worden informerende flyers verspreid onder bezoekers. Als je interesse hebt, neem contact met ons op via 020 – 623 61 67 of via info@sophia-vereeniging.nl. We voorzien je graag van onze voorlichtende materialen.

Overheidsmaatregelen

Je hond achterlaten in een hete auto is strafbaar. De politie kan een proces-verbaal opmaken. Boetes beginnen bij € 360,-. Is er sprake van lichamelijk letsel, dan kunnen de consequenties zelfs groter zijn.

De overheid neemt geen maatregelen om te voorkomen dat honden worden achtergelaten in hete auto’s. De Sophia-Vereeniging vindt dat teleurstellend: hiervoor was immers een motie aangenomen in 2017. Elke hond die achtergelaten wordt, is er een teveel. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die mensen bewust te maken van de gevaren, zoals de politie en het Openbaar Ministerie.

Help mee dierenleed voorkomen

Zonder de financiële steun van onze leden en donateurs kunnen de honden niet geholpen worden. Geef jij ze ook een kans op een mooie toekomst?