Het probleem

Ieder jaar vinden er in Nederland 150.000 hondenbeten plaats. Een enorm aantal! Zo’n 50.000 slachtoffers bezoeken een arts, het merendeel daarvan betreft kinderen. Naast de lichamelijke impact veroorzaken hondenbeten ook psychisch trauma. Een hond die (hard) gebeten heeft wordt vaak als onbetrouwbaar bestempeld, uit huis geplaatst en soms zelfs afgemaakt.

Met 1,9 miljoen honden, is de hond niet meer weg te denken. De kans dat je met een hond te maken krijgt is groot, op straat, bij mensen thuis. Een goede en veilige omgang van kinderen met honden is helaas nog niet vanzelfsprekend.

Wat moet er gebeuren

Kinderen weten vaak niet hoe ze moeten reageren op een hond en gedragen zich daardoor vaak op een manier waar de hond juist op reageert. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 86% van de bijtincidenten bij jonge kinderen voorkomen had kunnen worden als ze het gedrag van de hond goed hadden geïnterpreteerd. En dat is niet het enige voordeel van het begrijpen van lichaamstaal: kinderen ervaren hun omgeving, met daarin overal honden, niet langer als onveilig. En door een dier beter te begrijpen, ga je ook meer respectvol met ze om: jong geleerd is oud gedaan.

Sophia SnuffelCollege

Wij zetten een hond voor de klas

Onze vrijwilligers en honden leren kinderen hoe je veilig met een hond omgaat. De eerste les heeft de vrijwilliger een handpop mee. De tweede en derde les komt ook de speciaal geteste SnuffelHond mee in de klas. Kinderen leren op een speelse manier en in hun eigen tempo de hondentaal begrijpen.

In het kort:

  • Drie korte lessen van 30-45 minuten
  • Bedoeld voor groep 1 t/m 4 van de basisschool
  • Gratis voor scholen
  • Een betrouwbare en veilige methode met een echte hond
  • Kinderen leren met behulp van rollenspellen
  • Speciaal lesprogramma voor scholen waar veel kinderen een niet Nederlandse achtergrond hebben