Vier meisjes, acht handen en een hond

Al mijn hele leven ben ik gek op honden. Als klein kind rende ik samen met mijn vriendinnetjes naar elke hond die langs kwam op straat. Iedere hond moest geaaid worden. Maar wilden deze honden dat eigenlijk wel? En voelde zij zich niet bedreigd door de vier meisjes die op hen afgerend kwamen met acht uitstekende handen? Als ik een hond was geweest had ik dat enorm eng gevonden.

Miscommunicatie

Aangezien honden niet kunnen praten, communiceren zij via lichaamstaal. Helaas is menig mens niet bekend met de hondentaal, waarvan kinderen een groot deel vormen. Op dit punt gaat het vaak fout en ontstaat er een miscommunicatie tussen mens en dier. Met als gevolg dat de hond kan gaan bijten, omdat het kind de waarschuwingssignalen niet herkend. Voor zowel de hond als het kind is dit een ingrijpende gebeurtenis. Het dier krijgt de schuld en krijgt de stempel ‘onbetrouwbaar’. In sommige gevallen wordt de hond zelfs weggedaan of afgemaakt. Hiernaast kan het kind zowel fysiek als psychisch letsel oplopen. Wat gevolgen kan hebben voor zijn/haar verdere leven.

Sophia SnuffelCollege

Om dit soort nare incidenten te voorkomen, hebben wij het Sophia SnuffelCollege opgericht. Bij dit programma krijgen de leerlingen van de laagste klassen van de basisschool les in de hondentaal, door middel van een echte hond in de klas. De lessen worden verzorgd door vrijwilligers met speciaal geteste honden. Op deze manier leveren wij ook een belangrijke bijdrage aan het welzijn van honden en dieren in het algemeen. Kinderen leren hierdoor namelijk dat een dier, net als zij, een wezen is met gevoel en een unieke persoonlijkheid. Een dier vindt dus niet alles leuk wat zijzelf leuk vinden en hoort met respect en begrip behandeld te worden.

De beste vriend van de mens

Als ik nu terugkijk naar hoe ikzelf vroeger honden benaderde, dan is hier veel op aan te merken. Ik heb geluk gehad dat het altijd goed gegaan is, maar helaas is dat niet voor iedereen het geval. Wat jammer is, want honden zijn fantastische dieren en worden niet voor niets de beste vriend van de mens genoemd. Daarom verdient ieder kind een les van het Sophia SnuffelCollege, net als dat iedere hond het verdient om begrepen te worden.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het Sophia SnuffelCollege?

Rosa Oe

Rosa Oe

Communicatiemedewerker