konijnen buiten
20 februari 2023
> Nieuws

Van huisgenoot tot zwerver

Afgelopen jaar zijn er in Noord-Holland 1.555 zwerfkonijnen opgevangen door de Dierenbescherming. In heel Nederland waren dit maar liefst 2.876 konijnen. Dit zijn schrikbarende cijfers. Hoe kan het dat er zo veel dieren aan hun lot worden overgelaten?

Geen makkelijk huisdier

Het komt vaak voor dat mensen een konijn aanschaffen als eerste huisdier voor hun kind. Echter, een konijn is geen makkelijk beginnershuisdier. Een konijn heeft namelijk veel verzorging nodig, kost vrij veel geld en kan wel twaalf jaar worden. Menig mens is zich hier niet bewust van, wat teleurstellende gevolgen kan hebben voor zowel dier als mens. Een losgelaten tam konijn zal in de natuur namelijk niet lang overleven.

De verzorging

Bij de aanschaf van konijnen is het allereest belangrijk om te beseffen dat het houden van één konijn echt zielig is. Het zijn sociale dieren. Konijnen horen daarom altijd samen met een soortgenootje te wonen. Verder hebben deze vrolijke langoren veel ruimte nodig. Konijnen kunnen niet hun hele leven in een standaard konijnenhok zitten. Het is noodzakelijk dat de dieren altijd toegang hebben tot een ruime ren, die minstens vier vierkante meter is voor twee konijnen. Hiernaast dient het hok minimaal twee keer per week schoongemaakt te worden. Waarbij het belangrijk is om elke dag de keutels, etensresten en urineplekken uit het hok te verwijderen. Ook goede voeding is essentieel om konijnen gezond te houden. Zorg ervoor dat een konijn altijd beschikking heeft over vers hooi en water. Naast hooi hebben deze dieren krachtvoer nodig van goede kwaliteit. Tot slot wordt het aangeraden om konijnen te laten vaccineren en jaarlijks te laten controleren bij de dierenarts.

Voorlichting

Het is dus belangrijk om je altijd goed in te lezen en te laten voorlichten voordat je een huisdier aanschaft. Bedenk van te voren of je de middelen, mogelijkheden en tijd hebt om een dier de verzorging te bieden die hij/zij nodig heeft. Dit kan uiteindelijk veel dierenleed en verdriet schelen.

Denk jij na over de aanschaf van konijnen? Lees dan alles over hun verzorging op onze konijnenpagina.