Hoe zeg je “ik hou van jou” tegen je hond?

Tijdens Valentijnsdag is er natuurlijk niets leuker dan je liefde geven aan de mensen waar je van houdt. Maar hoe zit het met onze liefdevolle viervoeters? Ook zij hebben onze liefde hard nodig. Hier zijn een aantal manieren beschreven hoe je aan je hond kan vertellen dat je van hem houdt! 

Honden communiceren met hun lichaam. Zij gaan ook uit van onze gezichtsuitdrukkingen en onze lichaamstaal. Een liefdevolle blik doet daarom wonderen. Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: ‘Ik hou van je’. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug. Uit een recente studie is gebleken dat het liefdeshormoon (genaamd oxytocine) omhoog gaat bij zowel honden als mensen wanneer ze een liefdevolle blik met elkaar delen. Let wel op, blijf vriendelijk en ontspannen aankijken en knipper af en toe even met je ogen: zo voorkom je dat je aanhoudende blik intimiderend wordt voor de hond.

Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens ‘Ik hou van je’ tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik. Probeer daarnaast eens wat naar je hond toe te leunen. Honden leunen namelijk tegen je aan als een teken van liefde en vertrouwen. En last but not least, raak je hond gewoon aan als hij toenadering zoekt! Door aanrakingen komt ook het liefdeshormoon vrij. Geef je hond bijvoorbeeld een rustgevende massage, een zachte vachtverzorging of een lange aaibeurt.

Een fijne Valentijnsdag gewenst voor baas én hond!

Britt Groenewegen

Britt Groenewegen

Stagiair