Vuurwerk en huisdieren

Met oud en nieuw krijgen veel huisdieren het Spaans benauwd van alle knallen. En na de jaarwisseling duurt het even voordat de dieren die bang waren hun vertrouwen hebben teruggewonnen. Dan is de tijd aangebroken om ze langzaamaan te laten wennen aan plotselinge geluiden, ter voorbereiding op de komende oudejaarsnacht.

Hondengesdragsdeskundige Flora van Dijk heeft tips:

Hondentraining

“Het beste kan begonnen worden met zachte geluiden, zoals klapkauwgom. Ga met de hond spelen en laat een keer de kauwgum klappen, terwijl er gewoon doorgespeeld wordt. Als de hond hier helemaal aan gewend is, neem je een ballon. Laat het dier zien dat je hier iets lekkers in doet. Blaas de ballon een klein stukje op en prik er dan met een speld in, terwijl je zegt: “zoek dan!”. De hond zal op deze wijze ervaren dat het knalletje betekent dat er iets lekkers komt. Wanneer de hond gewend is aan het geluid, kan de ballon iets verder opgeblazen worden. Merkt u dat het wat minder gaat, doe dan een stapje terug.

hond bang vuurwerk

Voor een graadje moeilijker hebben we een klapperpistooltje nodig uit de speelgoedwinkel. Terwijl de ene persoon met de hond gaat spelen, schiet de ander een keer met het speelgoedpistooltje, het liefst in een ander vertrek. Let goed op de reactie van de hond maar speel gewoon door! Bij de volgende stap staat degene met het klappertjespistool in dezelfde kamer, maar wordt het geluid gedempt door bijvoorbeeld in een theedoek of kussen te schieten. Het belangrijkste bij dit gewenningsproces is dat er dagelijks en geduldig geoefend wordt. Later kan worden overgegaan tot het afspelen van een vuurwerk-cd die, in het begin heel zachtjes, aangezet wordt als de hond zijn eten krijgt. Dat werkt natuurlijk alleen als de hond graag eet. Veel succes!”

Heb jij vragen over hoe je jouw hondkatkonijn of knaagdier kan helpen met vuurwerkangst? Stel dan je vraag bij onze gratis spreekuren.

Consumentenvuurwerk aan banden

Om de jaarwisseling voor mensen (en dieren) veiliger te laten verlopen, heeft het kabinet besloten om consumentenvuurwerk aan banden te leggen.

Vanaf 1 december 2020 mogen de volgende artikelen niet meer worden verkocht aan/of afgestoken door consumenten:

  • vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • enkelshotsbuizen (single shots);
  • vuurpijlen.

Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn ook verboden.

IK KLAP vuurwerkverbod

Algeheel vuurwerkverbod

De Sophia-Vereeniging is groot voorstander van een definitief en algeheel vuurwerkverbod. We steunen het wetsvoorstel Wet vuurwerkverbod van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met een van onze deskundigen? Stel jouw vraag dan gratis via ons DierenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

hond en kat