Vuurwerk hond kat header
22 december 2023
> Blog

Vuurwerkangst bij je huisdier? Wij hebben tips!

Misschien heb je de knallen al gehoord: Oud & Nieuw staat voor de deur! Voor veel huisdieren is dit geen prettige periode, want ook in de dagen voor oudejaarsavond wordt er al vuurwerk afgestoken. Dit veroorzaakt ernstig dierenleed: uit angst durven dieren niet meer naar buiten of ze vluchten uit paniek de straat op. Andere dieren zitten bibberend in een kooitje en sommige houden er een levenslang trauma aan over. De Sophia-Vereeniging is daarom groot voorstander van een definitief en landelijk vuurwerkverbod. Met de campagne ‘IK KLAP’ pleiten wij samen met tientallen andere organisaties voor een permanent afsteek- en verkoopverbod op vuurwerk in heel Nederland. Totdat dit verbod er doorheen is, hebben wij wat tips op een rijtje gezet om het jouw huisdier(en) zo comfortabel mogelijk te maken tijdens deze dagen.

Help, mijn dier is bang voor vuurwerk

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Het is een natuurlijke reactie van een dier om te schrikken van plotselinge harde geluiden. Het dier gaat in de overlevingsstand en vaak wordt het vluchtgedrag aangewakkerd bij het horen van harde knallen. Het is daarom van groot belang dat je controleert of de registratiegegevens van de chip up to date zijn. Mocht jouw dier wegrennen, dan wil je het natuurlijk wel weer terug kunnen vinden. Er zijn verschillende acties die je thuis kunt ondernemen om het jouw huisdier zo gemakkelijk mogelijk te maken. Allereerst is het heel belangrijk dat jij je huisdier goed kent. Alleen dan kun je zijn gedrag goed interpreteren en handelen als je dier bang is. Waar moet je nog meer rekening mee houden bij vuurwerkangst?

Steun en toeverlaat

Laat je huisdier niet alleen thuis. Je dier kan in deze stressvolle periode wel wat steun gebruiken. Je huisdier voelt het feilloos aan als jij gespannen bent, dus het is belangrijk om te laten zien dat je ontspannen bent. Verder moet je jouw dier lekker zijn gang laten gaan en het de ruimte geven om te schuilen of een andere ruimte in te gaan. Straf je dier nooit als het bang is en zich anders gedraagt! Als jouw huisdier naar je toekomt om geaaid te worden, doe dit dan vooral. Bij knuffelen komt het gelukshormoon oxytocine vrij, wat een positief effect heeft op de vuurwerkangst. Forceer het echter niet: je dier komt zelf naar je toe als het daar behoefte aan heeft.

Veilige thuisbasis

Om ervoor te zorgen dat de thuisomgeving zo fijn en vertrouwd mogelijk voelt, kun je de gordijnen sluiten. Zo zijn de flitsen minder goed te zien. Verder kun je van de favoriete ruimte in huis een veilige plek maken door meerdere afgesloten ligplekken te creëren. Dit zijn fijne schuilplekjes voor jouw huisdier. Om de harde knallen te verdoezelen, kun je wat rustige muziek opzetten. Er bestaan verschillende afspeellijsten met kalmerende muziek voor huisdieren. Fijne tip: NPO Radio 4 speelt op 31 december vanaf 19:00 uur rustgevende muziek af.

Afleiding

Het is aan te raden om afleiding te bieden thuis. Als je huisdier bijvoorbeeld erg gericht is op zijn eten, kun je het eten in kleine beetjes verdelen over de hele dag. Zo zorg je ervoor dat hij op meerdere momenten van de dag afgeleid wordt van het geknal. Je kunt je dier ook een kauwstaaf geven waar hij wel even zoet mee is, of wat vaker zijn favoriete speeltje uit de kast trekken. Kijk waar jouw dier behoefte aan heeft. Een leuke tip om voor afleiding te zorgen: maak zelf een snuffelmat en stop hier wat lekkers in. Hoe je een snuffelmat maakt, kun je vinden in onze gratis brochure ‘Hond en kind: een veilige omgang’ op de laatste pagina’s. Je kunt hier ook andere leuke denkspelletjes vinden.

Vuurwerktraining

Het is mogelijk om je huisdieren te laten wennen aan harde knallen door middel van vuurwerktraining. Wat enorm belangrijk is bij vuurwerktraining: ga niet zelf aan de slag! Raadpleeg altijd een trainer of expert. Er zijn ook hondenscholen die een vuurwerkcursus aanbieden. Let er wel op dat bij vuurwerkangst het trainen in een groep niet altijd even fijn is voor het dier. Ga dus eerst goed na welk soort training bij jouw dier past. Merk je dat jouw huisdier deze dagen enorme stress ervaart? Begin volgend jaar dan op tijd met trainen en overhaast dit niet. Het wennen aan harde geluiden kan lang duren en moet rustig worden opgebouwd. Hoe rustiger, hoe beter.

Kalmerende middelen

Er zijn verschillende kalmerende middelen beschikbaar tegen vuurwerkangst. Maar kijkt uit: raadpleeg altijd een dierenarts en begin hier niet zomaar aan. Een dierenarts weet welk middel geschikt is. Het zijn kalmerende middelen, dus je kunt dit niet bij elk dier toedienen. Pas ook op met middelen die alleen de fysieke reactie dempen. Het dier is dan nog steeds heel bang, maar hij kan dit niet meer uiten. Een dierenarts kan hier passend advies over geven. Voor honden bestaan speciale oorbeschermers tegen harde geluiden. Raadpleeg ook hiervoor een dierenarts, want het is niet geschikt voor elke hond.

Wandeltips voor honden

Om jouw hond een zo’n ontspannen mogelijk gevoel te geven, is het belangrijk dat hij zijn behoefte kan doen in een rustig, knalvrij gebied. Ga bijvoorbeeld in een natuurgebied wandelen waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Het is verstandig om je hond aangelijnd te houden met een goed anti-escapetuigje. Zo voorkom je dat hij vlucht als er toch een knal te horen is. Ook is het handig om een label om te doen met zijn naam en jouw telefoonnummer. Maak de laatste uitlaatronde op oudjaarsavond wat eerder, om de ergste knallen te vermijden.

Tips voor buitenkatten

Voor buitenkatten is het verstandig om het kattenluikje dicht te doen op oudjaarsdag. Mochten de knallen al eerder plaatsvinden in jouw omgeving, sluit het luikje dan een dag of een paar dagen voor oud en nieuw. Let ook op alle andere uitgangen waar jouw kat doorheen kan glippen. Denk aan open ramen en de voor- en achterdeur. Katten kunnen razendsnel langs jouw voeten naar buiten rennen, zeker als ze in paniek zijn. Houd er wel rekening mee dat katten die veel buiten leven, ook vaak buiten drinken en daar hun behoefte buiten doen. Controleer dus regelmatig de kattenbak en zorg voor voldoende drinkwater.

Alvast een hele fijne jaarwisseling gewenst voor jou en je dierenmaatje(s)!

Lotte van der Sluis

Lotte van der Sluis

Stagiair Sophia SnuffelCollege